www

Ultimele știri

VIRUSII LUCREAZA IN AFACERI DE FAMILIE

October 2005


Bucuresti, 02.07.2003

Compania romaneasca SOFTWIN, prin divizia BitDefender, unul dintre principalii furnizori de solutii de securitate a datelor, lanseaza astazi clasamentul lunar al primilor 10 virusi raportati in iunie 2003. Aceasta lista, numita "Top 10 Malefic", se bazeaza pe numarul de incidente produse de virusi, acestea fiind confirmate de catre Echipa de Raspuns de la BitDefender.



Ultima perioada a fost, cu siguranta, extrem de captivanta in ceea ce priveste evolutia si raspandirea virusilor



Rang Nume VirusProcent
1.Win32.BugBear.B@mm 8.23%
2.Win32.Klez.H@mm 4.93%
3. Win32.Parite.B 3.66%
4. Win32.HLLP.Hanta.A 3.12%
5. Win32.Sobig.B@mm 2.91%
6. Trojan.KeyLogger.BugBear.B 2.71%
7. Win32.P2P.Lorrin.A@mm 1.95%
8. Win32.BugBear.A@mm
1.26%
9. Win32.SoBig.C@mm 1.23%
10. Win32.Sobig.A@mm 1.07%
11. Other Viruses 68.93%


Construite, se pare, pe baza principiului "Regele a murit, traiasca regele!", noile tendinte in crearea de virusi au depasit cu mult cele mai delirante asteptari pe care analistii antivirus le-ar fi putut anunta pentru aceasta perioada.



Aceasta s-a dovedit a fi o luna foarte interesanta datorita aparitiei in lant a unor virusi, in speta codurile maligne de tip Sobig si BugBear care au facut ca solutiile antivirus sa-si merite din plin banii.

Haideti sa aruncam o privire la cea mai importanta amenintare a acestui an pana acum: BugBear.B, apartinand familiei ursuletilor diabolici. Acest nou venit ne-a uimit cu o structura deosebit de interesanta: daca specialistii considerau ca versiunea A era periculoasa, despre cea de a doua varianta a virusului s-a vorbit mult si inca se va mai dezbate subiectul. Atacand sistemele prin aproape toate caile posibile, furand parole si infectand fisiere, aceasta progenitura maligna s-a remarcat si prin strania sensibilitate fata de institutiile financiare: se considera ca mii de computere au fost infectate si aceste date sunt doar temporare. Este intr-adevar un siretlic provocator si totodata destul de josnic: ganditi-va ca un atac de aceasta magnitudine asupra unei banci poate cauza pierderi de milioane de dolari in foarte putin timp.

Trecand mai departe, ne-am cam obisnuit cu totii cu ideea familiilor de virusi, dar seria Sobig pare sa se transforme intr-o problema deosebit de interesanta. Epopeea Sobig incepea pe 11 Ianuarie, cand aparea prima varianta - Sobig.A - mass mailer de raspandire ridicata care manifesta interes si pentru elementele partajate in retea. Tacerea a durat numai 4 luni; pe 18 mai asistam cu totii la aparitia lui Sobig.B, virusul cunoscut si ca Palyh. Cea mai interesanta caracteristica a ultimelor versiuni Sobig consta in � payload �, care declara dezactivarea activitatii virale la o anumita data stabilita de creator. Acesta, intre noi fie spus, nu arata prea multa rabdare fata de odraslele sale cibernetice: Sobig.B era trecut la odihna eterna pe 31 mai...Si apoi, surpriza cea mare: in aceeasi zi, 31 mai, specialistii confirmau "nasterea" succesorului de drept, numit Sobig.C, si mai periculos decat predecesorii sai...Oferta era valabila pentru numai o saptamana...Pana in prezent am ajuns deja la versiunea E a acestui virus malefic, insa cotele de audienta au scazut simtitor. Variantele D si E nu au fost incluse in acest Top 10 Malefic pentru ca scurta perioada de activitate nu le-a dat timpul necesar pentru o raspandire demna de a fi luata in seama...

De notat ca utilizatorii BitDefender au fost protejati inca de la inceput impotriva amenintarilor descrise mai sus. Mai mult chiar, specialistii BitDefender au fost primii care au lansat antidoturi gratuite, disponibile pe Internet www.bitdefender.ro


Share