www

Ultimele știri

Top 10 Malefic Iulie � oferit de BitDefender

August 2004


Trojan of the Month

A devenit din ce in ce mai evident ca Internetul se transforma intr-un loc unde cantitatea valoreaza mai mult decat calitatea si vorbim aici de coduri malitioase care infecteaza calculatoarele nu prin atasamente e-mail, ci prin descarcari de diverse programe de pe Internet, prin navigare pe pagini obscure sau datorita unor vulnerabilitati in sistemul de operare.

Vremurile in care supervirusii se instalau pe primul loc in top in numai cateva zile se apropie de sfarsit. Virusii care se raspandesc puternic pe calea e-mailului, in mod surprinzator sau nu, nu mai sunt principalii actori, semn ca utilizatorii au devenit mai reticenti la continutul casutelor de mail. Aceasta situatie lasa insa o mare cale deschisa pentru micii virusi, precum troienii si virusii de tip backdoor, asa cum se poate observa in topul BitDefender.

Sa aruncam o scurta privire asupra candidatului de pe locul 4, Adware.1088. Dupa ce a stat pe prima pozitie ceva vreme, a trebuit sa lase locul in favoarea acestui troian mai putin cunoscut, pe numele lui KeenValue. Asadar primele trei medalii ajung la acelasi \"producator\", pentru trei variante diferite ale acestui troian. O data patrunse intr-un calculator, aceste programe permit controlul de la distanta al acestuia si trimit informatii sau fisiere catre un alt sistem fara consimtamantul utilizatorului.

In conditiile in care aceste amenintari informatice exista in sute sau mii de variante, o solutie antivirus dublata de un modul \"firewall\" care monitorizeaza activitatea calculatorului, blocand actiunile unor astfel de coduri informatice este absolut necesara pentru securitatea datelor personale.

Top 10 Malefic:
1. Trojan.Downloader.Keenval.E
2. Trojan.Downloader.KeenValue.A
3. Trojan.Downloader.KeenValue.C
4. Adware.1088
5. Trojan.Spy.BiSpy.C
6. Backdoor.SDBot.gen
7. Adware.Gator.A
8. Adware.Serchentrix.A
9. Trojan.Downloader.Agent.AE
10. Trojan.Clicker.Delf.R


Share