www

Ultimele știri

Bitdefender: Hackerii profită de popularitatea teoriilor conspirației pentru a lansa noi campanii de înșelătorie Illuminati

June 2023


Hackerii profită de popularitatea teoriilor conspirației pentru a lansa noi campanii de înșelătorie Illuminati

Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie activă de înșelătorie derulată în numele reprezentanților „Illuminati” care promite bani și un stil de viață luxos celor care se alătură organizației lor.  

O analiză mai recentă  asupra campaniei de fraudă „Illuminati” arată că acești indivizi care poartă mai multe nume, inclusiv „Marii Maeștri”, caută încă noi „membri” în întreaga lume. 

În versiunile anterioare ale înșelătoriei, destinatarii erau îndemnați să răspundă recrutorilor Illuminati prin e-mail (mai ales Gmail și AOL), dar o nouă cercetare asupra înșelătoriei a dezvăluit mesaje care conțin numere de telefon WhatsApp la care utilizatorii se pot conecta și pot interacționa cu escrocii. 

E-mailurile spam provin de la adrese IP din Nigeria (40%), Africa de Sud (16%), SUA (14%), Țările de Jos (13%), Argentina și Brazilia (cu 5% fiecare), utilizatorii fiind alertați de pe 9 mai. 

Specialiștii Bitdefender au inițiat o conversație cu infractorii cibernetici pentru a evalua tacticile și tehnicile utilizate. 

Iată principalele descoperiri: 

  • Majoritatea persoanelor cu care specialiștii Bitdefender au discutat pe WhatsApp (doar prin mesaje directe) vorbeau engleză. Cu toate acestea, pe parcursul conversației, a devenit mai clar că indivizii din spatele ecranului nu sunt vorbitori nativi (au fost observate diverse greșeli gramaticale și formulări ciudate).  
  • Mare parte din elementele folosite pentru recrutare și convingere constau în texte copiate, citate preluate de pe conturi suspecte de pe rețelele sociale, Facebook și Twitter, sau atribuite unor autori cunoscuți (uneori erau inserate și videoclipuri). 
  • Beneficiile oferite de către cei care racolează noi membri includ salarii lunare de peste 200.000 de dolari, o casă nouă, întâlniri cu celebrități de top, un talisman magic și acces gratuit la Bohemian Grove - un club social exclusivist. 

Procesul de înscriere în cadrul societății Illuminati sau „Frăției Illuminati” presupune completarea unui formular de membru unde sunt cerute informații de identificare personală, precum numele complet, data nașterii, adresa, numărul de telefon, ocupația, venitul lunar, adresa de e-mail, starea civilă, vârsta și o fotografie actuală.  

Escrocii au subliniat că tot ce au nevoie este „ÎNCREDEREA și LOIALITATEA” potențialilor membri pe tot parcursul procesului de recrutare. Însă, scopul final al acestei campanii este furtul datelor personale și financiare. 

Recomandarea specialiștilor în securitate de la Bitdefender este de a rămâne vigilenți și de a ignora orice mesaje care pretind că sunt trimise în numele „Marilor Maeștri” sau al oricăror reprezentanți Illuminati. Există posibilitatea ca acești escroci să vizeze utilizatorii și prin intermediul rețelelor sociale de Facebook, Instagram și Twitter, folosind aceleași mesaje copiate.  


Share