Cum procedăm când Bitdefender detectează o infecție pe calculatoare Windows?

Acest articol explică ce acțiuni ar trebui întreprinse după ce aflați că Bitdefender a detectat o infecție pe calculatorul dumneavoastră Windows. Este posibil să aflați că există un fișier infectat pe dispozitivul dvs. în unul dintre aceste moduri:

  • Ați scanat dispozitivul și Bitdefender a găsit elemente infectate.
  • O alertă vă informează că Bitdefender a blocat una sau mai multe amenințări pe computer.

Bitdefender found an infection

 

Bitdefender a găsit o infecție pe calculatorul meu. Ce trebuie să fac?

Atunci când Bitdefender detectează o infecție pe computerul dumneavoastră, de obicei ia acțiune automată împotriva acesteia și elimină malware-ul fără a necesita nicio intervenție din partea dumneavoastră. 

Pentru a vă asigura că infecția a dispărut, deschideți programul de securitate Bitdefender și faceți clic pe secțiunea Notificări secțiunea Notificări - utilă când Bitdefender detectează o infectie în meniul din partea stângă a interfeței. De fiecare dată când apare un eveniment critic, se poate observa un contor pe pictograma clopotului. Accesați fila Critical, apoi faceți clic pe intrarea referitoare la detectarea amenințărilor. Se va afișa o scurtă descriere a acțiunii întreprinse de Bitdefender asupra malware-ului, precum și data și ora la care detecția a avut loc. 

Dacă Notificarea indică faptul că Bitdefender a blocat cu succes amenințarea, sunteți în siguranță. Bitdefender s-a ocupat deja de infecție.

Pe de altă parte, dacă Notificarea indică faptul că amenințarea nu a putut fi eliminată, urmați pașii de mai jos pentru a afla cum să eliminați infecția din calculator.

 

METODA 1 - Actualizare și scanare a sistemului

Cea mai bună abordare este să actualizați Bitdefender pentru a vă asigura că dispune de cele mai recente semnături de virus și apoi să scanați întregul sistem pentru malware.

Pentru a actualiza Bitdefender:

  • Faceți clic dreapta pe pictograma Bitdefender din System Tray.
  • Faceți clic pe Update Now (Actualizează). Bitdefender va verifica dacă există noi semnături. Dacă este disponibilă o actualizare, aceasta este descărcată și instalată automat pe computerul dumneavoastră. Așteptați până când actualizarea se încheie.

În continuare, după ce actualizarea este finalizată, rulați o scanare profundă a sistemului:

Faceți clic pe Protecție în meniul de navigare din interfața Bitdefender.

  • În modulul Antivirus, faceți clic pe Open (Deschide).
  • Faceți clic pe butonul Run Scan (Rulează scanare) de lângă System Scan (Scanare sistem) și așteptați până când se finalizează.
  • Imediat ce scanarea sistemului se termină, Bitdefender va lua măsuri automate pentru programele malware detectate. În cazul în care nu se poate lua o acțiune automată, vi se va solicita să selectați o acțiune dorită pentru fișierul infectat: Dezinfectare, Ștergere, Mutare în carantină.

Dacă nici acțiunea selectată nu poate fi luată, va trebui să eliminați manual infecția. Consultați METODA 2 de mai jos pentru instrucțiuni detaliate.

 

METODA 2 - Eliminare manuală a infecției

La sfârșitul scanării va fi generat un jurnal. Toate elementele detectate și nerezolvate vor fi stocate în acesta. Faceți clic pe butonul View Log (Vizualizare jurnal) pentru a vedea rezultatele scanării.

Dacă fișierele infectate sunt încă detectate în sistem și nu au fost rezolvate prin scanarea sistemului, urmați pașii din acest articol pentru a elimina manual infecția. Utilizați jurnalul de scanare pentru a găsi calea către fișierul infectat.

ⓘ Atenție

Dacă bănuiți că fișierul face parte din sistemul de operare Windows sau că nu este un fișier infectat (o alarmă falsă), nu ștergeți încă fișierul și contactați în schimb asistența Bitdefender.

În ultimă instanță, este posibil să trebuiască să apelați la funcția Mediu de recuperare din Bitdefender pentru a elimina cele mai dificile infecții din afara sistemului de operare. Această funcție este disponibilă doar pe Windows 10 și versiunile mai recente. Pentru mai multe informații, vă recomandăm consultarea acestui articol cu privire la dezinfectarea unui computer din afara Windows-ului.