Cum mă feresc de SMS phishing cu modulul Scam Alert din Bitdefender?

Acest articol vă ajută să vă familiarizați cu funcția Scam Alert din Bitdefender Mobile Security pentru Android. Această tehnologie detectează atacurile pe mobil bazate pe link-uri trimise în mesaje SMS, aplicații de mesagerie și notificări. Escrocheriile, fraudele și campaniile malware se răspândesc organic prin comunitatea de utilizatori Android. Uneori, victimele propagă fără să știe link-uri periculoase, crezând că fac un serviciu persoanelor din lista de contacte. Alteori, site-urile web trimit notificări primejdioase sau dispozitivele compromise pot trimite singure mesaje de acest tip. Indiferent de modul în care se răspândesc aceste linkuri, ele reprezintă un risc de securitate pentru utilizatorii Android. Dacă rulați Bitdefender Mobile Security pentru Android, modulul Web Protection va bloca link-urile de phishing imediat ce sunt accesate, în timp ce modulul Scam Alert vă va avertiza că link-ul din mesaj sau din notificare este periculos înainte de a-l deschide.

 

Ce este phishing-ul prin SMS?

Phishing-ul este o tactică de inginerie socială care funcționează indiferent de platformă. Desfășurate de obicei prin intermediul e-mailurilor spam, campaniile de phishing folosesc o multitudine de mesaje convingătoare pentru a păcăli utilizatorul să își divulge numele de utilizator, parola sau informațiile despre cardul de credit. Tactica a fost modelată pentru a folosi și SMS-ul ca mediu de găzduire, primind numele de Smishing (SMS + phishing). Aceste atacuri insistă, de obicei, să sunați la un număr suprataxat, să accesați un URL malițios ori să răspundeți cu informații personale sau financiare pentru a câștiga un premiu. Uneori se folosesc amenințări sau un caracter de urgență pentru a păcăli utilizatorii să dezvăluie date cu caracter personal crezând ca iau măsuri imediate pentru a reduce pagubele.

Mesajele de tip smishing sau SMS phishing sunt mult mai răspândite decât se crede. Dar linkurile malițioase se răspândesc în numeroase alte moduri. Ne confruntăm adesea cu site-uri web care cer să ne trimită notificări, iar acest sistem poate fi ușor manipulat. Utilizatorii pot primi linkuri malițioase prin intermediul sistemului de notificări, iar aceștia ar putea fi înclinați să le deschidă, deoarece par să provină chiar din Android. Campaniile malware care utilizează SMS-uri pentru a răspândi atacuri bazate pe link-uri sunt, de asemenea, destul de frecvente.

 

Ce este funcția Scam Alert din Bitdefender?

Funcția Scam Alert din Bitdefender Mobile Security pentru Android pune în prim-plan măsurile preventive, tratând situațiile potențial periculoase înainte ca acestea să aibă șansa de a deveni o problemă, inclusiv amenințările malware.

Scam Alert monitorizează în timp real toate mesajele SMS și notificările Android primite. Atunci când un link periculos este inclus într-un mesaj primit pe telefon, veți vedea un avertisment similar celui din imaginea de mai jos.

Scam Alert SMS

Bitdefender va oferi două opțiuni. Prima opțiune este să nu luați în considerare informația. A doua opțiune este de a vizualiza mai multe detalii împreună cu sfaturi esențiale, precum:

  • Nu deschideți și nu transmiteți link-ul detectat.
  • Pentru SMS, ștergeți mesajul dacă este posibil.
  • Blocați expeditorul dacă nu este un contact de încredere.
  • Dezinstalați aplicația care trimite linkuri periculoase în notificări.

ⓘ  Notă: Din cauza limitărilor sistemului de operare Android, Bitdefender nu poate șterge SMS-urile, nu poate lua măsuri directe asupra mesajelor text sau altor surse de notificări malițioase. Dacă ignorați avertismentul Scam Alert și încercați să deschideți linkul periculos, funcția de protecție web din Bitdefender îl va bloca automat, împiedicând infectarea dispozitivului.

 

Activarea Scam Alert în Bitdefender Mobile Security pentru Android

Scam Alert este inclus gratuit în Bitdefender Mobile Security și necesită Android 6 Marshmallow sau o versiune ulterioară. Această funcție nu este disponibilă pentru versiunile mai vechi de Android și nu va fi vizibilă în bara de navigare de jos a Bitdefender Mobile Security pentru Android.

Pentru a activa Scam Alert, trebuie să permiteți accesul aplicației Bitdefender Mobile Security la mesajele SMS și la sistemul de notificări:

1. Deschideți aplicația Bitdefender Mobile Security instalată pe telefonul sau tableta Android.

2. În ecranul principal, atingeți opțiunea Scam Alert din bara de navigare de jos, apoi apăsați TURN ON.

Pornirea Scam Alert

3. Atingeți butonul ALLOW pentru a permite aplicației Bitdefender să scaneze notificările de pe telefon și să vă avertizeze cu privire la cele periculoase.

Permisiuni

 

4. În lista Notification Access (Acces la notificări), comutați Bitdefender Security pe poziția activat.

Notification Access

 

5. Confirmați acțiunea apăsând ALLOW.

Permiteți ca Bitdefender Scam Alert să scaneze notificările Android

 

6. Reveniți în ecranul Scam Alert și apăsați ALLOW pentru ca Bitdefender sa poată scana mesajele SMS. 

Permiteți ca Scam Alert să scaneze mesaje SMS

 

Prezentare generală a modulului Scam Alert

După activarea Scam Alert un grafic va afișa numărul total de mesaje și notificări scanate. Dedesubt, legenda va indica numărul exact de SMS-uri, notificări și linkuri scanate.

ⓘ  Notă: Link-urile nu sunt incluse în contorul total. Numărul de link-uri este afișat separat în zona legendei.

modulul Scam Alert pornit

Lista va afișa ultimele 3 detecții. Pentru a extinde lista cu încă 3 detecții, apăsați LOAD MORE (Încărcare suplimentară).

De fiecare data când Scam Alert găsește un link periculos, această secțiune va afișa informații suplimentare:

  • Numele aplicației care a inițiat notificarea
  • Ora, ziua
  • URL-ul linkului detectat (fără posibilitatea de a da clic)
  • Tipul de amenințare
  • Categoria aplicației (text sau notificare)

Linkuri periculoase detectate in SMS si notificari