Cum eliminați Adware-ul, ferestrele pop-up și redirecționările în browser pe Windows

Acest articol vă ajută să recunoașteți, să evitați și să eliminați Adware-ul de pe computerele Windows. Aceasta familie de malware se manifestă prin ferestre pop-up agasante afișate aleatoriu, reclame intruzive și redirecționări a paginilor pe care le vizitați în browserul web.

 

Ce este Adware-ul?

Adware-ul este o formă de software bazat pe anunțuri publicitare, o formă de monetizare care permite dezvoltatorului să ofere produsele gratis publicului, dar să fie în continuare plătit de către o companie de publicitate. În schimbul unei sume de bani, dezvoltatorul fie va pune laolaltă coduri care vor afișa anunțuri publicitare pentru rețeaua de publicitate sau va convinge utilizatorul să instaleze programe software de la un alt furnizor, odată cu produsul original. Adware-ul poate fi periculos. Linia de delimitare dintre adware și spyware este atât de fină și de discontinuă, încât oferta inițială ar putea include mai mult decât v-ați fi dorit. Este posibil ca anunțurile, care pot fi ferestre pop-up sau videoclipuri, să nu reprezinte o problemă la început, însă în spatele lor se poate ascunde un program suspect care să îi monitorizeze utilizatorului activitatea, stabilind din umbră un tipar al obiceiurilor sale de navigare sau îndemnându-l să achiziționeze un produs printr-o rețea afiliată.

Adware-ul se manifesta in multiple forme

Există cu siguranță controverse în privința software-ului bazat pe anunțuri publicitare, și asta pentru că unele e-book readere, telefoane și aplicații de mesagerie includ acest tip de software și solicită, de asemenea, consimțământul utilizatorului pentru anumite beneficii. Ocazional, companiile includ informații despre adware în termeni și condiții sau în contractul de licență al utilizatorului final. Totuși, cine are răbdare să citească până la capăt? Adware-ul agresiv nu este nevinovat și, până la momentul de față, a atacat un număr important de aplicații cunoscute și de încredere.

 

Cum ne ferim de Adware?

Există foarte rar semne că un program ar rula în fundal sau că au fost instalate fișiere suspecte în computer.  Chiar și software-ul de securitate se poate confrunta cu anumite probleme când vine vorba de adware și asta pentru că există și servicii legitime care vin la pachet cu software bazat pe anunțuri publicitare. Chiar dacă detectarea adware-ului este dificilă, este aproape imposibil să fie determinată amploarea pagubelor. De multe ori, companiile de publicitate combină, în mod ilicit, aplicații open-source cu adware, iar acest lucru se întâmplă uneori contrar dorinței dezvoltatorului. Pentru a distribui aceste kit-uri neoficiale de software bazate pe anunțuri publicitare, agenții de publicitate păcălesc chiar site-ul original și înregistrează domenii în scopul unor practici de tip typo-squatting.

Dacă folosiți o soluție de securitate cibernetică, nu mai rămân prea multe de făcut. O simplă scanare va scoate la iveală toate fișierele și programele suspecte pe care le puteți șterge apoi printr-un singur clic. Soluțiile de securitate le oferă utilizatorilor și opțiunea de a dezactiva detecția de adware, însă nu este neapărat o idee bună dacă vreți să beneficiați de o protecție completă a rețelei.

Până la urmă ține de fiecare utilizator să fie atent la ce instalezează pe dispozitivele sale. Așa că asigurați-vă că descărcați fișiere care provin doar din shopuri de încredere, cum ar fi pagina oficială a aplicației, și că sunteți atenți la toți pașii de instalare. Dacă vedeți că aplicația pe care vreți să o instalați vine la pachet cu o „ofertă specială”, asigurați-vă că nu o instalați și pe aceasta, de-selectând căsuța din dreptul său sau apăsând butonul Anulare.

 

Cum eliminăm Adware-ul din Windows: Bare de instrumente și alte add-on-uri pentru browser

Pentru a elimina adware-ul și a te putea bucura de o experiență plăcută de navigare pe Internet, urmează instrucțiunile de mai jos:

 

Pasul 1. Dezinstalează toate programele/barele de instrumente necunoscute de pe calculatorul tău:

Mergi la Start > Control Panel > Programs > Programs and Features și dă clic pe fiecare dintre aplicațiile necunoscute/nedorite pentru a le șterge din sistem. Pentru mai multe detalii, este recomandata consultarea acestui articol - Cum dezinstalăm aplicații și programe pe Windows.

 

 

Pasul 2. Acum ar trebui să poți schimba pagina de pornire și motorul de căutare din browser-ul tău și să poți elimina orice programe add-on/extensii nedorite:

 

Dacă utilizezi Mozilla Firefoxaici găsești pașii ce trebuie urmați pentru a face acest lucru.

 

Dacă utilizezi Google Chrome, urmează pașii descriși în articolele de mai jos:

 

Dacă utilizezi Microsoft Edge citește articolele de mai jos:

 

Dacă utilizezi Internet Explorer, aici sunt articolele:

 

 

Pasul 3. Blochează notificările de pe site-urile web care pot afișa mesaje pe ecran urmând acești pași:

 

 

Pasul 4. Pentru a bloca reclamele pe viitor îți recomandăm instalarea Adblock Plus sau uBlock Origin pentru browser-ul tău:

 

 

Pasul 5. Efectuează o curățare a discului pentru a reduce numărul de fișiere inutile de pe unitățile tale de disc (poate ajuta de asemenea la o funcționare mai rapidă a calculatorului tău). Se pot urma instrucțiunile prezentate aici.

 

Dacă adware-ul persistă după repornirea calculatorului, te rugăm să deschizi un tichet de asistență care include un jurnal BDSYS.