Ce este un Vierme informatic? Prevenire și eliminare

În acest articol, veți afla mai multe informații despre viermii informatici - termenul Vierme sau Worm este folosit pentru a descrie un tip de amenințare informatică care are capacitatea de a se replica, ajungând să se răspândească automat într-o rețea.

 

Ce este un Vierme informatic?

Ceea ce a fost la început un proiect inofensiv desfășurat în cadrul unei universități a devenit acum un tip de malware periculos, care se poate replica singur și care se extinde imediat în întreaga rețea, fără nicio piedică din partea utilizatorului.

Vă prezentăm viermele informatic. Viermii se extind de la un computer la altul profitând de vulnerabilitățile din sistemele de operare. Pot include „sarcini” (payloads) care fură date cu caracter personal, creează porți de acces pentru ca hackerii să poată controla sistemul de la distanță sau șterg fișiere. Infractorii utilizează apoi computerul compromis pentru a trimite campanii spam sau pentru a ataca instituții, inclusiv organizații guvernamentale.

Vierme

Pentru că viermii informatici moderni sunt mult mai avansați decât frații lor din anii ’80, nu e prea greu ca utilizatorii să fie infectați. Aceștia se propagă automat prin cabluri, deci utilizatorul joacă rareori un rol în procesul de extindere, în afara faptului că nu aplică patchuri pentru remedierea sistemelor sau că nu pre-vizualizează mailurile. Alți viermi informatici se propagă în computere dintr-un USB infectat, profitând de funcția Autorun a sistemului de operare – o funcție care permite sistemului de operare să execute automat o aplicație în momentul în care este introdusă o unitate în computer. Această funcție a fost abuzată atât de mult de-a lungul timpului, încât a fost eliminată din sistemele de operare care au urmat după Windows XP.

 

Detectare, eliminare, prevenție

Viermii informatici sunt invizibili, ceea ce îi face foarte greu de detectat. Câțiva factori care ar putea indica prezența acestora sunt următorii: computerul se confruntă cu încetiniri și răspunde greu la comenzi, îi lipsesc fișiere sau trimite mesaje spam contactelor.

Dacă PC-ul a fost infectat de un vierme informatic, deconectați-vă de la internet, astfel încât să nu se folosească de rețea pentru a se extinde la alte computere. Efectuați o scanare folosind o soluție de securitate cibernetică și eliminați malware-ul.

Există câțiva pași simpli pentru a păstra infrastructura intactă și pentru a evita infecția cu viermi informatici:

  • Instalați o soluție de securitate pe toate dispozitivele dumneavoastră și actualizați-o în mod regulat.
  • Nu deschideți niciodată e-mailuri și atașamente de la persoane pe care nu le cunoașteți și nu faceți clic pe linkuri suspecte.
  • Pentru detectarea vulnerabilităților și a fișierelor care este posibil să fi fost infectate, efectuați scanări regulat.

În concluzie, în paralel cu folosirea unei soluții software de securitate este, de asemenea, important să acordați o atenție sporită la fișierele pe care le descărcați și la linkurile pe care le accesați. Așa cum nu ați lăsa un străin să intre în casa dumneavoastră, fiți precauți si nu descărcați fișiere din surse necunoscute.