Atenție: Acest articol se referă la versiunea mai veche a Bitdefender Parental Control, care este în prezent în curs de eliminare treptată (End of Life) și de înlocuire cu o tehnologie mai avansată. Pentru informații și articole de asistență referitoare la noua versiune Parental Control, vă rugăm să vizitați acest link.
"Încă un minut!" este ceea ce obțin majoritatea părinților atunci când încearcă să pună capăt timpului de utilizare in fața ecranului. Dar acesta tinde să devină cel mai lung minut din istoria omenirii. Și nu există niciun semn că se va scurta în viitor, deoarece dispozitivele au devenit jucăriile preferate ale copiilor.
Potrivit unui studiu Bitdefender („Adolescenți și amenințări online, decembrie 2017”), 75% dintre copiii intervievați folosesc smartphone-uri, 42% tablete și 40% laptopuri. În 2013, numărul copiilor care au folosit dispozitive mobile aproape s-a dublat față de 2011, potrivit raportului Common Sense Media, Zero to Eight: Children's Media Use in America 2013. Aceste cifre au făcut ca tratarea timpului de utilizare a ecranului să fie una dintre cele mai mari provocări parentale. Fiecare gadget este o „ușă” către lumea digitală; o ușă a copiilor se trântește în fața părinților. Psihologii spun că efectul hipnotic al ecranelor asupra creierului copiilor este asemănător cu ceea ce experimentăm atunci când privim sau citim ceva care ne place cel mai mult. „O altă lume”, fie ea ficțională sau digitală, ne absoarbe, ne place experiența, personajele și acțiunea și nu vrem să se termine. Forțarea copiilor să-i pună capăt, aduce furie și proteste.
Cum pot vedea cât timp petrece copilul meu pe dispozitiv?
Pentru a vedea cât timp copilul dumneavoastră petrece pe dispozitiv puteți accesa contul Bitdefender Central folosind un browser.
În secțiunea Timp de utilizare din profilul copilului de Control Parental veți putea verifica timpul petrecut pe fiecare dispozitiv înregistrat și activitatea copilului.
Cum pot reduce timpul de utilizare dispozitive în casa mea?
Dacă tu și familia ta aveți prea mult timp de utilizare și simțiți nevoia să vă deconectați, dar nu știți de unde să începeți, iată câteva idei care vă pot ajuta. Scopul nu este de a elimina complet ecranele - ar fi un obiectiv nerealist astăzi - ci de a controla și reduce timpul petrecut vizionând pasiv un ecran la o perioadă rezonabilă pentru familia ta.
1. Elaborați un plan cu un timp de utilizare maxim al ecranului permis în zilele lucrătoare și în weekend. Creați un program digital pentru întreaga familie și deveniți creativi. De exemplu, adăugați o zi fără digital și o zi de joc în calendar pentru a compensa. Discutați limitele de utilizare a ecranului pe care le veți adopta.
2. Setați un cronometru pentru a monitoriza cât timp petrec membrii familiei în aplicații, jocuri și e-mail. Următorul pas este să reduceți treptat acest lucru, mai ales dacă activitatea dvs. digitală nu este atât de importantă sau dacă poate fi amânată sau înlocuită cu activitate offline.
3. Prioritizați interacțiunea directă și planificați să vă întâlniți personal cu prietenii sau colegii de muncă, în loc să folosiți chatul și să vă pierdeți în conversații online care consumă mult timp. Apelați telefonic pe cei dragi care stau departe și întâlniți-vă față în față rudele din apropiere.
4. Înlocuiți timpul petrecut in fața ecranului cu timpul petrecut in exterior. Toți membrii familiei pot beneficia de alergatul și joaca în exterior. Chiar si o plimbare scurtă este de preferat statului pe canapea.
5. Pregătiți activități offline pentru seara. Când deconectați gadgeturile, copiii ar putea spune că se plictisesc și nu știu ce să mai facă. Așadar, lăsați-i să joace un joc de societate, să gătească ceva, să se angajeze în simulări de meserii sau să deseneze și încurajați-i să își găsească un nou hobby.
6. Setați un „hotel” pentru smartphone - un loc din casă pentru a lăsa telefoanele. Nu le purtați în buzunar când sunteți acasă. Ar fi mai bine să dezactivați notificările, astfel încât să nu fiți tentați să le verificați în mod constant.
7. Creați zone fără digital în casă în care gadgeturile nu sunt permise: sufragerie, dormitor, camera copiilor, baie. Nu mâncați în timp ce urmăriți ecranele. De asemenea, specialiștii recomandă evitarea ecranelor cu o oră înainte de somn.
8. Discutați cu copiii despre pericolele online (prea mult timp de utilizare a ecranului), astfel încât să înțeleagă că restricțiile și măsurile de precauție sunt pentru propria lor siguranță. Explicați modul în care jocurile video, filmele, imaginile și anumite tipuri de oameni violenți (cum ar fi prădătorii online și cyberbullies) pot fi un pericol pentru ei și discutați despre cum puteți coopera pentru a reduce riscurile.
Timpul de utilizare a ecranului ține copiii liniștiți și există momente în care părinții au nevoie de o pauză sau de timp pentru a rezolva probleme urgente. Nu este rău dacă timpul de utilizare a ecranului reprezintă o soluție temporară pentru ei. Dar există și alte momente din viața de familie, care pot fi umplute cu bucuria de a petrece timp unul cu celălalt și nu cu ecrane. Depinde de părinți să găsească un echilibru.