Cum folosesc funcția System Restore în Windows?

Dacă PC-ul nu mai poate porni în modul normal se poate intra în Safe Mode iar apoi, cu ajutorul System Restore, se poate reveni la un moment când Windows pornea fără probleme. Această funcție încorporată în Windows poate readuce computerul într-o stare stabilă fără a fi necesara reinstalarea sistemului de operare în cazul în care fișierele de sistem s-au corupt. Aceasta face o copie de siguranță a tuturor fișierelor de sistem și de registru care sunt esențiale pentru funcționarea Windows și permite să repararea dispozitivului prin restaurarea Windows la o stare de configurare anterioară numită "punct de restaurare", fără a afecta niciunul dintre fișierele personale.

ⓘ Notă: Pentru a putea efectua o restabilire a sistemului, trebuie să fiți autentificat pe Windows în calitate de administrator.

Pentru a folosi funcția System Restore, urmați pașii de mai jos:

 

În Windows 10 și Windows 11

  1. Se pornește calculatorul în Safe Mode.
  2. Se efectuează clic pe pictograma Windows din colțul stânga jos, se tastează System Restore și apoi se efectuează clic pe Create a Restore Point.
  3. Se efectuează clic pe butonul System Restore.
  4. Se efectuează clic pe butonul Următorul, se urmează pașii programului asistent, apoi sistemul va putea porni în modul normal.

În Windows 8 și Windows 8.1

  1. Se pornește calculatorul în Safe Mode.
  2. Din ecranul Start al Windows se alege secțiunea Control Panel (de exemplu, tastând cuvintele “Control Panel” direct în ecranul Start) și apoi se efectuează clic pe pictograma Control Panel.
  3. Se selectează Recovery și apoi Open System Restore.
  4. Pentru a porni sistemul în modul normal, se urmează pașii programului asistent.

 

În Windows 7

  1. Se pornește calculatorul în Safe Mode.
  2. Se urmează calea din meniul Start Windows: All Programs Accessories  > System Tools > System Restore.
  3. Pentru a porni sistemul în modul normal, se urmează pașii programului asistent.