Cristina Vatamanu

Cristina Vatamanu

Senior Team Lead, Cyber Threat Intelligence Lab

Închide

Cristina Vatamanu este Senior Team Lead în cadrul Cyber Threat Intelligence Lab la Bitdefender. Lucrează de mai bine de 10 ani în domeniul investigațiilor, fiind implicată în analiza malware-ului, investigații ale infracțiunilor cibernetice și proiecte de cercetare pentru optimizarea instrumentelor antimalware. Cristina conduce una dintre echipele de investigație a infracțiunilor cibernetice din România, echipă formată din cercetători și analiști specializați din domeniul amenințărilor cibernetice. Echipa se ocupă de cazurile sensibile de atacuri targetate, colaborând cu agențiile de aplicare a legii pentru colectarea de dovezi împotriva grupărilor de infractori cibernetici. Cristina a absolvit Facultatea de Informatică și a obținut diploma de doctorat în domeniul utilizării tehnologiei machine learning în modelele hibride dedicate detectării programelor periculoase.

Razvan Benchea

Razvan Benchea

Manager, Cyber Threat Intelligence Lab | Membru al consiliului de administrare a echipei DRACO

Închide

Cu o experiență de peste 14 ani la Bitdefender, Razvan Benchea și-a început cariera ca cercetător în domeniul malware și a participat la numeroase investigații care implicau victime importante și atacuri finanțate de stat. În calitate de Senior Manager în cadrul Cyber Threat Intelligence Lab, el este responsabil în prezent cu analiza, detecția și publicarea atacurilor targetate de către echipa de inginerie, precum și cu dezvoltarea de noi tehnologii utilizate pentru protejarea utilizatorilor Bitdefender.
Fiind licențiat în Informatică și având o diplomă de masterat în Securitatea informațiilor, precum și o diplomă de doctorat în Informatică, Răzvan Benchea lucrează constant alături de echipa sa în vederea cercetării și dezvoltării de noi modele machine learning, care oferă capabilități proactive de detecție, reducând totodată impactul asupra sistemelor utilizatorilor. Cu toate că principalul său obiectiv de cercetare este clasificarea folosind modele deep learning, el folosește și metode de reinforcement learning și detecție de outliers pentru a optimiza procesul de detecție.

Bogdan Botezatu

Bogdan Botezatu

Director, Threat Research and Reporting

Închide

Bogdan Botezatu este Director of Threat Research la Bitdefender de peste 12 ani. Domeniile lui de expertiză includ decodificarea, detectarea, eliminarea și prevenirea malware-ului. Bogdan este autorul lucrării „A History of Malware and Botnets 101”. Înainte de a se alătura Bitdefender, a fost angajat în cadrul uneia dintre cele mai mari și mai vechi universități din România, ca administrator de rețea, fiind responsabil cu operațiunile și politicile de securitate.

Alexandru Cătălin Coșoi

Alexandru Cătălin Coșoi

Chief Security Strategist | Membru al consiliului de administrare a echipei DRACO

Închide

Cătălin Cosoi conduce echipa de informații cibernetice de la Bitdefender, care are misiunea de a ajuta agențiile locale și internaționale de aplicare a legii să lupte împotriva infracționalității cibernetice. Cosoi a jucat un rol esențial pentru eforturile Bitdefender de a lupta împotriva ransomware-ului, iar echipa sa a ajutat agențiile de aplicare a legii să captureze unii dintre cei mai notorii atacatori care foloseau ransomware. Cosoi vorbește frecvent la conferințe și în industria securității despre subiecte și investigații legate de securitate. Fiind licențiat în bioinginerie și machine learning și având o diplomă de doctorat în procesarea limbajului natural, s-a specializat în tehnologiile de extragere și recunoaștere a tiparelor, concentrându-se pe rețelele neurale și pe machine learning. A obținut șase brevete, iar o serie dintre tehnologiile sale de clasificare au fost implementate în software-ul Bitdefender.

Sorin Dudea

Sorin Dudea

Vice President, Cyber Threat Intelligence Lab | Membru al consiliului de administrare a echipei DRACO

Închide

Sorin Dudea s-a alăturat Bitdefender în urmă cu 20 de ani, pe când era student la Facultatea CSIE din cadrul Academiei de Studii Economice din București, ca primul cercetător dedicat în domeniul securității din cadrul Bitdefender. După ce a creat programul de instruire inițială pentru cercetătorii din domeniul securității din companie, a fost însărcinat cu deschiderea a 3 noi birouri de cercetare în centrele universitare de top din România, oferirea de instruire, extinderea echipelor de cercetare și contribuirea la automatizarea proceselor care au permis Bitdefender să devină o companie de securitate de top. În prezent, el conduce numeroase echipe care cercetează și furnizează tehnologii de top, integrate în produsele și soluțiile Bitdefender.

Dragos Gavrilut

Dragos Gavrilut

Director, Cyber Threat Intelligence Lab

Închide

Dragoș Gavriluț este Threat Research Director la Bitdefender, conducând o echipă de peste 180 de persoane, care dezvoltă designuri de algoritmi machine learning pentru detectarea amenințărilor, reguli de corelare a evenimentelor și de threat hunting în urma breșelor de securitate, tehnologii de detecție a anomaliilor și de analiză a comportamentului utilizatorilor, toate acestea în contextul spațiului NTA/EPP/EDR/XDR. De asemenea, echipa sa este specializată în analiza riscurilor, investigații în domeniul securității și analiza IoT. El este și asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde a obținut diploma de doctorat în 2012, cu o teză intitulată „Meta-euristică pentru sistemele antimalware”. De asemenea, a obținut diploma de licență și de masterat în cadrul aceleiași universități în 2004 și, respectiv, în 2006.

Andrei Vlad Luțaș

Andrei Vlad Luțaș

Senior Team Lead

Închide

Andrei s-a alăturat echipei Bitdefender în octombrie 2008 în calitate de Junior Virus Researcher. Inițial, responsabilitățile lui includeau ingineria inversă a mostrelor de cod periculos, adăugarea de semnături pentru fișierele periculoase, dezvoltarea de rutine de dezinfectare și dezvoltarea de metode și sisteme de tip „code-similarity”. S-a alăturat echipei de cercetare și dezvoltare în decembrie 2011 ca Introspection Research Lead și a pus bazele tehnologiei Hypervisor Memory Introspection de astăzi. În timp ce lucra la acest proiect, a scris numeroase lucrări academice, a vorbit în cadrul a numeroase conferințe de top din industrie, inclusiv BlackHat, a făcut demonstrații ale tehnologiei HVMI la evenimente precum Citrix Synergy și a lucrat la 15 brevete. În prezent, Andrei este doctorand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și conduce echipa responsabilă cu dezvoltarea tehnologiei HVI open-source. Echipa sa este, de asemenea, responsabilă de cercetarea și dezvoltarea altor tehnologii care vizează prevenirea atacurilor avansate. Principalele lui interese gravitează în jurul a tot ce ține de domeniul low-level, cum ar fi reverse-engineering, securitatea la nivel de kernel, hypervisori și securitatea bazată pe hardware (în special atacurile de tip „side-channel” și cele bazate pe executare speculativă) și extensiile ISA orientate către securitate.

Dan Horea Luțaș

Dan Horea Luțaș

Senior Technical Manager

Închide

În peste 15 ani de experiență în domeniul securității informațiilor, dobândită alături de Bitdefender, obiectivul lui Dan a fost să să obțină o perspectivă completă asupra acestui subiect complex prin explorarea mai multor aspecte – tehnic (elemente interne ale sistemelor de operare, networking, tehnologii de tip hypervisor), non-tehnic (auditul sistemelor informaționale), defensiv (analiza malware, dezvoltarea de tehnologii avansate de detecție și prevenție) și ofensiv (testări de penetrare, analiza vulnerabilităților).
El a obținut numeroase certificări InfoSec (CISSP, CEH, CISA, OSCP, OSCE) și, în 2016, a obținut diploma de doctorat în domeniul Informaticii în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Poziția actuală pe care o ocupă la Bitdefender implică gestionarea unei echipe de cercetători în domeniul securității și de ingineri software, care dezvoltă tehnici de detecție a malware-ului bazată pe comportament și de detecție a exploit-urilor dinamice. El predă cursuri de Audit al sistemelor informatice și de Răspuns la incidente și de investigații în domeniul securității în cadrul unui program de masterat de la UTCN. Silviu este autorul/co-autorul a cinci lucrări științifice și cinci brevete recunoscute în Statele Unite privind securitatea low-level la nivel de hypervisor.

Silviu Sofronie

Silviu Sofronie

Cybersecurity Technology Research Manager

Închide

Silviu Sofronie conduce operațiunile de colectare și analiză a fluxurilor de informații despre amenințări (Threat Intelligence), de la instalările sistemelor Honeypot la colaborările cu agențiile de aplicare a legii și CERT. El deține peste 500 de sisteme honeypot, oferind informații în timp real despre amenințările emergente și monitorizând amenințările cunoscute pentru a observa modificările de comportament ale hackerilor. Amenințările de pe Darknet și amenințările subterane emergente reprezintă o nouă oportunitate de cercetare a modului de operare al hackerilor și de anticipare a acțiunilor acestora.

Marius Tivadar

Marius Tivadar

Senior Manager, Cyber Threat Intelligence Lab | Membru al consiliului de administrare a echipei DRACO

Închide

Marius Tivadar este Antimalware Senior Manager la Bitdefender și conduce laboratorul de cercetare din Timișoara, România. Echipa pe care o conduce, formată din peste 20 de cercetători specializați în domeniul malware, dezvoltă tehnologii inovatoare de securitate, menite să detecteze și să prevină amenințările avansate. Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul securității, el este responsabil personal pentru dezvoltarea echipei și stabilirea de noi tendințe în acest sector. Principalele lui abilități implică cercetarea în domeniul malware-ului în modul kernel, amenințărilor persistente avansate (APT-uri) și malware-ului pe Android. Tehnologiile dezvoltate de echipă au obținut premiul „Cel mai bun produs Android al anului” trei ani la rând. Premiile, precum și numeroase alte distincții, au fost acordate de compania independentă de testare comparativă AV-TEST. El este absolvent al Universității Politehnice din Timișoara, unde este și conferențiar în domeniul securității, fiind totodată autorul a numeroase lucrări de cercetare și articole despre APT.

Raul Toșa

Raul Toșa

Senior Manager, Cyber Threat Proactive Defense Lab

Închide

Raul Toșa lucrează la Bitdefender din 2005, asimilând cunoștințe tehnice solide în domenii precum cercetarea malware, dezvoltarea driverelor în mod kernel, dezvoltarea hypervisorilor și cercetarea în domeniul securității. În calitate de manager de inginerie, el a condus numeroase echipe implicate în proiecte de cercetare și dezvoltare de tehnologii inovatoare precum Hypervisor Memory Introspection și Napoca Hypervisor. De asemenea, este doctorand și laborant în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Matematică și Informatică, și deține peste 10 brevete recunoscute în Statele Unite.