Malware este termen rezultat din contragerea cuvintelor cuvintelor „malicious” și „software”. Malware-ul, prin definiție, este orice software conceput în mod intenționat pentru a deteriora sau exploata sistemele informatice, rețelele și diverse dispozitive. Fiind adesea dezvoltat de infractorii cibernetici, scopul acestuia este să perturbe funcționarea normală a mediilor digitale.

Cum funcționează?

ce face malware-ul

În principal, malware-ul fură date cu caracter sensibil, corupe fișierele de sistem și fac computerele sau rețelele inutilizabile. Unele tipuri de coduri malware exploatează și resursele sistemului pentru a se propaga sau pentru a iniția alte atacuri.

Malware-ul și virușii nu sunt sinonime, chiar dacă sunt adesea termeni interschimbabili. Un virus este un anumit subtip de malware, conceput pentru a se reproduce și a se răspândi pe alte computere. Pe de altă parte, termenul malware este unul mai general, care cuprinde o varietate de forme de software periculos, inclusiv, dar fără a se limita la viruși. Prin urmare, deși virușii reprezintă o formă de malware, nu orice malware se califică drept virus.

Află mai multe

 

 

 

 

Malware-ul se adaptează și evoluează continuu pentru a ocoli măsurile de securitate existente, iar multitudinea de tactici pe care le utilizează îl transformă într-o amenințare omniprezentă și formidabilă pentru diverse sisteme de operare și tipuri de dispozitive. Unele forme de coduri periculoase se concentrează pe furtul de date, în timp ce altele se axează pe întreruperea funcționării sistemelor sau deteriorarea fizică a componentelor hardware.

 

Pentru a vă proteja în mod eficient, este esențial să înțelegeți cum puteți invita malware-ul în viața dvs. digitală. Există diverse căi prin care acesta se poate infiltra în sistemele și dispozitivele dvs., deseori fără vreun indiciu că se întâmplă ceva neașteptat.

 

· Descărcări de fișiere și fișiere atașate periculoase

Descărcarea de fișiere de pe site-uri web dubioase, deschiderea unor fișiere atașate la e-mail provenite din surse necunoscute sau chiar și clicurile în presupuse mesaje pop-up provenite de la software-ul de securitate pot determina pătrunderea unor programe malware în computerul dvs. Prin aceste tactici, atacatorii profită adesea de încrederea sau de curiozitatea unui utilizator. Nu este vorba doar de descărcările ilegale. Chiar și site-urile de partajare de fișiere pot servi drept platformă pentru distribuirea de cod periculos.

· Practicile de tip malvertising și site-urile web infectate

Unele site-uri web conțin reclame periculoase, cunoscute și sub numele de malvertising, care pot descărca în mod automat malware pe sistemul dvs. Chiar și site-urile de încredere pot găzdui involuntar acest tip de reclame. Mai mult decât atât, accesarea unui site web compromis poate duce la o „descărcare drive-by", care se instalează fără știrea dvs.

· Phishingul și atacurile de inginerie socială

E-mailurile de phishing imită corespondența autentică pentru a vă păcăli să faceți clic pe un link periculos sau să descărcați un fișier atașat infectat. Formele mai complexe ale acestor atacuri pot implica chiar apeluri telefonice sau mesaje text și folosesc tehnici de inginerie socială pentru a vă atrage și a vă compromite sistemul.

· Unitățile de stocare USB și mijloacele fizice

O metodă deseori trecută cu vederea de răspândire a malware-ului este cea prin mijloace fizice, precum unitățile de stocare USB infectate. Simpla conectare a unei unități de stocare USB infectate poate determina instalarea unor programe periculoase pe sistemul dvs.

· Software-ul distribuit ca bundle și programele potențial nedorite

Atunci când instalați un software din surse nu tocmai sigure, este posibil să acceptați fără să știți să instalați programe software suplimentare incluse în bundle, dintre care unele pot fi programe potențial nedorite (PUP) periculoase.

· Măsuri insuficiente de securitate

Fără un software anti-malware adecvat, chiar și activitățile de rutină, precum navigarea pe internet, pot deveni riscante. O aplicație puternică de securitate acționează ca o barieră necesară între sistemul dvs. și potențialele amenințări malware.

Tipuri de malware

 

 

Termenul „malware” înglobează un întreg univers de programe software concepute pentru a ne distruge viețile. Fiecare tip de malware are propriile sale trăsături specifice și metode de acțiune. Așadar, haideți să le luăm pe rând în ordine alfabetică.

 

Adware - Ați descărcat vreodată o aplicație „gratuită” pentru ca apoi să fiți bombardat cu reclame? Publicitatea nu este un lucru rău în general. Problema este că adware-ul acționează în umbră și afișează reclame nedorite pe ecran.

Cryptojackeri - Imaginați-vă că cineva pătrunde în computerul dvs. și îl pune să caute comori online (criptomonede) fără știrea dvs. Așa acționează un cryptojacker.

- Malware fără fișiere - Este ca o fantomă sau ca un hoț care nu lasă urme. Nici măcar nu are nevoie de fișiere pentru a funcționa, ceea ce îl face foarte greu de detectat.

Ransomware - Oricât de sinistru ar suna, acest tip de malware vă ține fișierele ostatice pentru a vă cere apoi o răscumpărare. Chiar și atunci când victimele decid să plătească, nu au nicio garanție că își vor recupera fișierele.

- Scareware - Acest tip de malware se bazează pe temerile noastre. Acesta vă avertizează că aveți computerul infectat și apoi încearcă să vă păcălească să cumpărați sau să descărcați soluții antivirus false. Acționează ca un escroc, încercând să păcălească suficient de mulți utilizatori naivi.

Spyware - Este un fel de spion digital. Acesta colectează în secret datele și informațiile noastre personale, în principal pentru reclame direcționate, dar uneori și din motive mult mai grave, cum ar fi spionajul corporativ sau de stat.

Virusul troian (sau caii troieni) - Sunt lupi în blană de oaie. Acestea par nevinovate – ca un software obișnuit – dar, odată ce le activați, dezlănțuie haosul.

Viruși – Răufăcătorii clasici ai lumii digitale pe care îi cunoaștem și despre care vorbim cu toții. Aceștia se agață de fișiere legitime și apoi se răspândesc ca un incendiu de vegetație, infectând alte părți ale sistemelor noastre.

Viermi – Imaginați-vă o creatură digitală care se poate deplasa singură, fără a avea nevoie de o gazdă. Exact așa fac viermii: se înmulțesc și fac ravagii în rețele și computere.

Cum să detectați o infecție cu malware?

 

 

 

O infecție cu malware nu este întotdeauna simplu de identificat, dar există unele indicii:

 

1. Încetinirea performanțelor sistemului: Un computer lent, în special la navigarea pe internet sau executarea aplicațiilor, poate indica prezența unui cod periculos care consumă resursele valoroase ale sistemului. O rată mare de utilizare a procesorului sau supraîncălzirea acestuia poate indica de asemenea o activitate malware în fundal.

2. Reclame și ferestre pop-up agasante: Reclamele nedorite care apar pe ecran sunt adesea generate de un adware, care este tot un tip de malware. Aceste reclame nu sunt doar intruzive, ci pot servi și ca porți de acces pentru alte tipuri de coduri periculoase.

3. Erori de sistem și blocarea funcționării sistemului: Dacă vă confruntați cu erori frecvente de sistem sau întâlniți temutul ecran albastru (BSOD – Blue Screen of Death), cel mai probabil malware-ul afectează procesele sistemului, destabilizându-l.

4. Creșterea neașteptată a utilizării spațiului pe disc: O scădere bruscă a spațiului disponibil pe disc poate semnala faptul că un program malware descarcă fișiere periculoase pe hard disk fără acordul dvs.

5. Activități neobișnuite pe internet: Monitorizați orice eventuale creșteri neașteptate ale traficului de date sau conectări la adrese IP externe necunoscute. Acestea ar putea indica faptul că un malware, cum ar fi troienii sau botneturile, comunică cu un server de comandă și control (C&C).

6. Setări modificate ale browserului: Modificarea paginii de pornire, a motorului de căutare implicit sau apariția unor extensii noi de browser fără știrea dvs. poate indica prezența unui malware de tip browser-hijacking.

7. Software de securitate dezactivat: Dacă antivirusul sau alte măsuri de securitate sunt dezactivate și nu puteți să le activați, este posibil să aveți de-a face cu programe malware concepute pentru a vă slăbi apărarea.

8. Solicitări de răscumpărare sau fișiere blocate: Fișierele criptate însoțite de solicitări de răscumpărare prin care se solicită bani sunt un semn distinctiv al ransomware-ului, un malware deosebit de periculos. 

9. Simptome subtile: Unele tipuri avansate de malware pot funcționa fără semne evidente, consumând rapid bateria dispozitivului, trimițând e-mailuri în numele dvs. sau afișând mesaje de eroare intermitente.

 

Este esențial să rețineți că aceste semne nu reprezintă o dovadă definitivă a unei infecții cu malware. Acestea ar putea avea o altă explicație, cum ar fi o eventuală incompatibilitate software sau probleme de hardware. 

 

Dacă bănuiți că sistemul dvs. este infectat, urmați acești trei pași principali pentru eliminarea malware-ului:

 

1. Instalați un software de securitate cibernetică: Descărcați și instalați un software de securitate fiabil, capabil să detecteze și să elimine malware-ul.

2. Executați o scanare a sistemului: Utilizați software-ul de securitate pentru a executa o scanare completă a sistemului.

3. Schimbați-vă parolele: Resetați-vă toate parolele, inclusiv cele pentru conturile de e-mail, social media și conturile bancare. De asemenea, se recomandă utilizarea autentificării multi-factor pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate.

Rețineți că poate fi nevoie de tehnici de eliminare mai specializate pentru eliminarea malware-ului.

Cum să preveniți atacurile malware?

 

 

 

Respectând aceste sfaturi și implementând tehnologia potrivită, vă puteți îmbunătăți apărarea împotriva amenințărilor malware, fie că este vorba de utilizarea în scop personal sau în cadrul unei organizații.

 

· Nu faceți clic pe linkuri suspecte: Indiferent că este vorba de un e-mail, de un mesaj text sau de o reclamă pop-up, fiți întotdeauna precaut cu privire la link-urile din surse nesigure.

· Actualizări de software: Actualizați-vă întotdeauna software-ul, inclusiv soluția de securitate, pentru a vă apăra împotriva celor mai recente tipuri de malware.

· Magazinele oficiale de aplicații: Descărcați aplicații doar din magazinele oficiale și verificați recenziile înainte de a le instala.

· Copii de siguranță regulate: Faceți frecvent copii de rezervă ale datelor importante. În cazul unui atac ransomware, acestea pot fi de neprețuit. 

 

Protejați-vă organizația împotriva atacurilor malware

 

 

Strategiile de prevenire a malware-ului pentru organizații includ o listă vastă de măsuri standard, printre care:

 

· Formarea pentru conștientizarea importanței securității: Educați-vă angajații să recunoască tentativele de phishing, site-urile web periculoase și aplicațiile false pentru a reduce riscul de infectare cu malware.

· Implementați politici de securitate puternice: Setați parole puternice, activați autentificarea multi-factor și protocoale de rețea sigure pentru a vă proteja împotriva accesului neautorizat.

Instalarea cu regularitate a patch-urilor: Mențineți actualizate toate sistemele și aplicațiile pentru a elimina vulnerabilitățile care ar putea fi exploatate.

· Monitorizarea rețelei: Monitorizați și analizați în permanență traficul din rețea pentru a detecta eventualele semne de activitate malware. 

· Arhitectură Zero Trust: Folosiți o strategie de securitate bazată pe principiul zero încredere, care subliniază faptul că nimeni din interiorul sau din afara rețelei nu beneficiază de încredere în mod implicit.

· Planuri de răspuns la incidente: Pregătiți-vă pentru cel mai pesimist scenariu cu un plan de răspuns la incidente adaptat la diferite tipuri de malware.

· Firewall-uri: Utilizați firewall-uri pentru a filtra traficul de intrare și ieșire din rețea pe baza unor reguli de securitate prestabilite.

· Protecția la nivel de endpoint: Folosiți soluții de securitate de nivel enterprise care asigură scanarea în timp real și capabilități de eliminare a amenințărilor. 

Malware-ul poate afecta și dispozitivele mobile?

Da, dispozitivele mobile pot fi ținta unor atacuri, deși în general sunt considerate mai sigure decât PC-urile. Malware-ul poate infecta dispozitivele mobile prin intermediul aplicațiilor periculoase, al atacurilor de phishing sau al site-urilor web infectate.

Odată instalat, malware-ul care vizează dispozitivele mobile poate fura informații personale, poate monitoriza activitatea utilizatorilor sau provoca alte daune.

Cum îmi protejez mica afacere de amenințările malware?

Pentru a vă proteja mica afacere de amenințările malware, utilizați o strategie de securitate pe mai multe niveluri, care include un software antivirus, firewall-uri și efectuarea frecventă de copii de rezervă ale datelor.

Instruirea angajaților este, de asemenea, esențială. Asigurați-vă că personalul dvs. știe să recunoască și să evite tentativele de phishing și alte tactici care ar putea introduce malware în rețeaua dvs.

Exemple de malware

Malware-ul include viruși care afectează computere, precum Mydoom sau ILOVEYOU, viermi precum Klez, Conficker, Sobig sau Sasser & Netsky, ransomware precum WannaCry sau CryptoLocker și programe spyware precum renumitul Pegasus.

Aceste tipuri de malware au funcționalități diferite, dar au ca scop comun să producă daune utilizatorului sau sistemului pe care îl infectează.