18 ani de Facebook: Un amalgam de activități de socializare, fraude și urmărire a activității utilizatorilor pe internet

Bitdefender

15 Februarie 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
18 ani de Facebook: Un amalgam de activități de socializare, fraude și urmărire a activității utilizatorilor pe internet

Ziua de 4 februarie a marcat o nouă aniversare pentru rețeaua de socializare gigant, care a împlinit 18 ani.

Încă de la începuturile sale modeste de la debutul secolului 21, Facebook (cunoscută și sub numele de Meta) a revoluționat sfera rețelelor de socializare, devenind una dintre cele mai mari platforme din lume, cu 2,8 miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.

Compromisul

Fie că îți place sau nu, versatilitatea, interfața ușor de utilizat și popularitatea sa în rândul tuturor persoanelor din toate categoriile de vârstă o face să fie platforma preferată pe care oamenii pot rămâne conectați cu prietenii și familia și își pot exprima identitatea online.

Din nefericire, popularitatea platformei a atras milioane de răufăcători digitali care au folosit platforma în mod necorespunzător, pentru a păcălii utilizatorii neștiutori. De la fraude pe pagina ”Magazin online” la anunțuri care promovează reduceri, infractori care își seduc victimele online și atacatori care sparg conturi, Facebook a devenit un mediu prielnic pentru activități ilegale, care au dus la pierderi de 700 de milioane de dolari în rândul utilizatorilor în anul 2021, conform unui raport FTC recent.

Activitățile răuvoitoare și fraudele ne amintesc constant de nevoia de a schimba regulile jocului pentru a-i împiedica pe infractori să profite de pe urma greșelilor și neglijenței utilizatorilor.

Vezi recomandările oferite de Bitdefender, care te vor ajuta să rămâi protejat în timp ce te bucuri în continuare de avantajele rețelei de socializare:

· Evită să furnizezi informații cu caracter personal, inclusiv numere de telefon, adresa de acasă și data nașterii, mai ales străinilor care te contactează prin intermediul mesajelor instantanee

· Gândește-te de două ori înainte să postezi ceva și evită să folosești caracteristica de afișare a locației atunci când pleci în vacanță - un răufăcător ar putea-o vedea ca pe o oportunitate de a-ți sparge locuința

· Folosește parole puternice și activează caracteristica de autentificare în doi pași

· Nu accepta cereri de prietenie primite la întâmplare, chiar dacă numele sau fotografia de profil sunt ale unei persoane pe care o cunoști în viața reală. Nu poți fi niciodată sigur dacă o anumită cerere de prietenie este reală sau dacă un impostor încearcă să te păcălească

· Revizuiește-ți și gestionează-ți în mod regulat setările de confidențialitate, astfel încât să poți ține pasul cu noile caracteristici care pot spori confidențialitatea și securitatea contului tău

· Nu oferi niciodată bani sau informații financiare persoanelor pe care le cunoști online

· Ai grijă la infractori, anunțuri false și persoane „îndrăgostite” care „vor să te cunoască mai bine”

Fie că folosești Facebook pe PC sau pe un dispozitiv inteligent, soluția Bitdefender Total Security te poate proteja împotriva activităților periculoase și link-urilor frauduloase distribuite prin intermediul platformei de socializare. Soluția noastră de securitate îți protejează dispozitivele împotriva amenințărilor cibernetice noi și existente și se asigură că nu accesezi site-uri web periculoase, grație tehnologiei de filtrare web care blochează toate link-urile infectate cunoscute. Sistemele noastre avansate de filtrare anti-phishing și anti-fraudă te vor proteja împotriva link-urilor periculoase pe care prietenii tăi ți le trimit fără să vrea pe rețelele de socializare.

Poți încerca gratuit versiunea de evaluare pentru Bitdefender Total Securitytimp de 90 de zile aici.

Confidențialitatea ta și anunțurile publicitare

Nu trebuie să fii cu ochii în patru numai după hackeri, infractori și impostori. De-a lungul anilor, Facebook s-a transformat într-un ecosistem foarte eficient de anunțuri publicitare. Platforma folosește informațiile tale cu caracter personal (datele de profil), interesele, aprecierile și istoricul postărilor pentru a-ți prezenta anunțuri publicitare targetate prin intermediul mai multor mecanisme de urmărire.

Cu toate acestea, nu sunt prea mulți utilizatori care par deranjați de faptul că activitatea lor este urmărită. Până la urmă, anunțurile publicitare pe care le văd sunt bazate pe profilul lor de consumatori. Cine nu-și dorește să beneficieze de o reducere la următoarea achiziție?

Problema este faptul că Facebook, la fel care multe alte rețele de socializare, a fost implicată de-a lungul anilor în diferite scandaluri legate de confidențialitate cauzate de publicarea datelor utilizatorilor - informații care i-ar putea expune pe aceștia la infracțiuni cibernetice, cum ar fi furtul de identitate.

Ce poți face în acest sens? Poți începe prin a dezactiva setarea „Activitate în afara Facebook” dacă nu vrei ca rețeaua de socializare să urmărească aplicațiile și site-urile web pe care le accesezi și apoi îți poți maximiza setările de securitate.

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader