Părinții în pandemie: Siguranța poate transforma timpul petrecut online în momente frumoase petrecute împreună

Alina BÎZGĂ

05 August 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Părinții în pandemie: Siguranța poate transforma timpul petrecut online în momente frumoase petrecute împreună

Ultimul an a fost critic pentru toată lumea, întrucât am încercat să trecem de pandemie și să ne descurcăm cu efectele pe termen lung ale acesteia. COVID-19 nu reprezintă doar o amenințare la adresa sănătății și bunăstării noastre, ci și a copiilor noștri.

La fel ca adulții, copiii și adolescenții se confruntă cu propriile dificultăți din lumea reală și din cea digitală.

De la distanțarea socială la orele online, pandemia a pus o povară psihologică pe umerii copiilor, care au fost expuși constant la multe informații și multă anxietate din cauza părinților lor și a altor adulți.

Efectele pe termen lung ale orelor la distanță asupra bunăstării și comportamentului elevilor

Anul școlar a demonstrat faptul că trecerea bruscă la ore la distanță și învățare pe repede înainte are multiple dezavantaje, deoarece elevilor le este dor de aspectele sociale ale sistemului educațional tradițional. Pe lângă problemele privind găsirea unui echilibru între viața de acasă și cea de la școală, situația provizorie a sălilor de clasă online le-a scăzut motivația elevilor de pretutindeni.

„Indiferent de cât de convenabile pot părea orele online, acestea reprezintă o soluție temporară, care remediază lucrurile cât se poate de rapid”, explică Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender. „Și, ca orice soluție rapidă, prezintă semnele clasice ale oricărei tranziții de scurtă durată: nu e nimic serios, nici măcar nu suntem la școală, nu suntem în mediul nostru, nu ne mai întâlnim unii cu ceilalți, este o perioadă peste care trebuie să trecem, nu pe care trebuie să ne concentrăm.”

Mai mult, în lipsa mediului bine definit al sălii de clasă tradiționale, mulți elevi au privit perioada orelor online ca pe o vacanță, adaugă acesta.

În timpul perioadelor tulburi, schimbările de rutină au alimentat, din păcate, comportamentele neadecvate ale unor copii. Cei cărora le era greu să se exprime în sălile fizice de clasă au prins curaj în sălile virtuale de clasă, abordând noi forme de comportamente neadecvate, cum ar fi deranjarea orelor online, ignorarea sarcinilor, absentarea, hărțuirea cibernetică sau trimiterea mesajelor nepotrivite colegilor și profesorilor.

Închiderea școlilor și perturbarea vieților sociale au contribuit la creșterea riscului copiilor și adolescenților de a fi expuși la hărțuire cibernetică, iar această formă de abuz a devenit mai răspândită ca oricând. Se poate întâmpla în orice colț al lumii virtuale, însă este întâlnită îndeosebi pe rețelele de socializare (platforme care sunt la mare căutare în rândul copiilor și adolescenților). Comentariile jignitoare, amenințările și denigrările pot avea un impact psihologic puternic și de lungă durată asupra victimelor. Cu toate că poate fi dificil de stabilit unde și când are loc hărțuirea cibernetică, părinții ar trebui să fie atenți la semnalele de alarmă și să discute cu copilul lor pentru a-și da seama dacă acesta este hărțuit. Copiii trebuie să știe că au la cine să apeleze și să simtă că se pot destăinui părinților lor.

Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor de către copiii nesupravegheați dă naștere unor comportamente mai riscante în mediul online care pun în pericol siguranța acestora

În timpul pandemiei, copiii au petrecut mai mult timp utilizând dispozitive inteligente pentru a se conecta cu prietenii pe rețelele de socializare și platformele de gaming.

Timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor, care a fost încurajat în repetate rânduri de părinți, a condus, fără nicio urmă de îndoială, la comportamente mai periculoase în mediul online și le-a permis copiilor să acceseze conținut neadecvat. De asemenea, a creat mai multe oportunități pentru infractori, care, spre deosebire de mulți îngrijitori și părinți, sunt extrem de versatili în utilizarea aplicațiilor și platformelor populare pe care le preferă copiii.

Nansi Lungu indică o corelație clară între familiile mai dezbinate și copiii care ajung victimele infractorilor online.

„Copiii cad în capcanele lor atunci când relațiile cu părinții nu sunt foarte strânse”, precizează el. „Tind să se lase păcăliți de persoane dubioase și se încred cu totul în acestea.”

În majoritatea cazurilor, copilul sau adolescentul va începe să trimită fotografii cu el și să dea detalii personale pe care infractorii le pot folosi ulterior pentru a-l șantaja.

Copiii trebuie să fie pregătiți să afle care sunt pericolele reale din lumea online, să identifice semnalele de alarmă și să discute imediat cu părinții sau să apeleze la autoritățile locale.

Cu toate că părinții trebuie să fie mai precauți privind tehnologiile digitale utilizate de copiii mai mici, adolescenților li se poate permite să fie mai independenți și nu e nevoie să fie monitorizați atât de intens, atâta timp cât relația acestora cu părinții se bazează pe încredere și sinceritate.

Iată cinci pași simpli pentru a garanta siguranța copiilor în timp ce aceștia utilizează platformele și aplicațiile lor preferate

Timpul petrecut învățându-ți copilul despre amenințările online poate da roade în ceea ce privește protecția împotriva infractorilor online, hărțuirii cibernetice și atacurilor periculoase:

  • Asigură confidențialitatea conturilor online prin modificarea setărilor de confidențialitate și prin garantarea faptului că informațiile de pe profilul copilului tău pot fi văzute doar de prieteni și membri ai familiei
  • Pune accent pe importanța ignorării cererilor de prietenie sau de mesaje din partea străinilor și încurajează limitarea informațiilor și fișierelor media (fotografii și videoclipuri) partajate online
  • Revizuiește permisiunile și setările aplicațiilor și contribuie la configurarea unor parole unice și puternice pentru toate conturile online
  • Vorbește cu copilul tău despre amenințările din mediul online, inclusiv despre ferestrele pop-up și reclamele false, e-mail-urile de phishing, mesajele text sau apelurile false
  • Învață-ți copiii să raporteze întotdeauna activitatea sau conturile suspecte și comportamentele neadecvate și îndeamnă-i să nu dea niciodată informații sensibile, cum ar fi numărul lor de telefon, adresa lor fizică sau numele școlii la care merg, niciunei persoane pe care o întâlnesc online

În momentul în care copiii pierd simțul comunității și nu înțeleg ce se întâmplă acasă, aceștia devin vulnerabili. Părinții trebuie să profite cât de mult posibil de relaxarea măsurilor de distanțare socială pentru a-și ajuta copiii să se reconecteze cu lumea reală din afara rețelelor sociale și jocurilor online. Prevenirea comportamentelor compensatorii ca răspuns la evenimente ce provoacă anxietate va ajuta copiii să revină la ritmul lor normal și să se concentreze pe ceea ce contează: bunăstarea fizică și mentală care le permite să se dezvolte ca indivizi în lumea reală.

Nu există o soluție magică care să garanteze calitatea și siguranța peisajului digital în timpul unei crize de sănătate. Din cauza lipsei opțiunilor, poate părea imposibil să reduci timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranului. Însă, echilibrul dintre viața socială sănătoasă din mediul online și activitățile offline care îl ajută pe copilul tău să-și creeze sau să-și îmbunătățească diferite abilități poate face o diferență majoră. În ciuda pandemiei, copiii au nevoie de un mod care să îi ajute să se întoarcă la ritmul lor obișnuit și trebuie să fie încurajați să se bucure și să se simtă bine și când nu folosesc tehnologii și platforme digitale.

tags


Autor


Alina BÎZGĂ

Alina is a history buff passionate about cybersecurity and anything sci-fi, advocating Bitdefender technologies and solutions. She spends most of her time between her two feline friends and traveling.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader