Ucraina este lovită de peste 3000 de atacuri cibernetice într-un singur an

Silviu STAHIE

07 Iulie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ucraina este lovită de peste 3000 de atacuri cibernetice într-un singur an

Computer Emergency Response Team of Ukraine - CERT-UA a dezvăluit amplitudinea atacurilor cibernetice produse începând din 2022, înregistrându-se peste 3000 de incidente care au afectat infrastructura țării.

Fără îndoială, Ucraina luptă pe două fronturi de când a fost invadată de Rusia, dar greutățile cu care s-a confruntat această țară pe frontul cibernetic au fost abia acum dezvaluite în totalitate de CERT-UA.

O mulțime de infrastructuri de importanță critică din Ucraina sunt vizate de hackerii inamicului, care nu renunță niciodată la încercările lor de a-i lăsa pe ucraineni fără servicii vitale”, a afirmat CERT-UA într-un comunicat de presă.

Hackerii ruși încă se infiltrează în rețelele de infrastructură critică prin dispozitivele celor care le administrează (din cauza utilizării de software fără licență), precum și prin dispozitivele administratorilor IT, care credeau că sunt în siguranță, și chiar prin relații de încredere cu furnizorii, inclusiv rețelele corporative ale dezvoltatorilor de software”, a explicat instituția.

Dintre cele peste 3000 de incidente de securitate, 886 au implicat încercări de a instala cod periculos. Aproximativ 600 de atacuri au avut ca scop colectarea de informații, cum ar fi date de autentificare, iar alte 600 au vizat pur și simplu obținerea accesului la sisteme. Desigur, multe dintre aceste atacuri ar fi putut avea toate aceste scopuri menționate mai sus, deoarece nu se exclud reciproc.

Autoritățile publice și locale au fost printre cele mai vizate, urmate de organizațiile comerciale. Interesant este faptul că puține dintre aceste atacuri au fost îndreptate către infrastructura critică, dar este probabil ca pregătirea Ucrainei în acest sens înainte de invazie să fi jucat un rol semnificativ.

În ciuda faptului că războiul din Ucraina se desfășoară de mai bine de un an, intensitatea bătăliilor din spațiul cibernetic a ținut pasul. În orice caz, CERT-UA a raportat numeroase încercări de a compromite tot felul de resurse online și instituții în ultimul an, iar numărul atacurilor nu va scădea probabil în viitorul apropiat.

tags


Autor


Silviu STAHIE

Silviu is a seasoned writer who followed the technology world for almost two decades, covering topics ranging from software to hardware and everything in between.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader