Noua aplicație de microblogging a lui Mark Zuckerberg, Threads, a devenit o senzație peste noapte, cu peste 100 de milioane de conturi create în doar o săptămână de la lansare.
Aplicația Threads creată de Meta este disponibilă în prezent în 100 de țări (SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Japonia, Marea Britanie etc.), dar încă nu a intrat pe piețele din UE pe fondul unor preocupări legate de confidențialitate susținute de politica de reglementare a protecției datelor.
Deși Meta a declarat că depune eforturi pentru a se conforma regulilor stricte ale UE, mai multe îngrijorări legate de confidențialitate și securitate apar având în vedere atât succesul platformei, cât și procesele sale de colectare a datelor.
Compania Facebook, redenumită acum Meta, s-a confruntat cu mai multe probleme de confidențialitate, fără ca acest lucru să-i afecteze supremația în topul rețelelor de socializare din întreaga lume. Printre aceste probleme se numără renumitul scandal Facebook-Cambridge Analytica din 2010, acuzațiile FTC privind încălcarea confidențialității, incidente de colectare a datelor sau data scraping și multe altele.
Prin urmare, care sunt unele dintre îngrijorările legate de confidențialitate și securitate în timpul utilizării celei mai noi platforme de microblogging de pe platforma Instagram a Meta?
1. Practici de colectare excesivă a datelor
Similar Instagram și Facebook, Threads colectează un volum mare de date asociate identităților utilizatorilor, inclusiv informații de contact, date financiare, locație, contacte, conținutul utilizatorilor, date de utilizare, achiziții, istoric de căutare și alte date sensibile. Când sunt combinate, aceste date schițează viața unei persoane în detaliu și pot fi utilizate (dacă sunt compromise, expuse sau utilizate abuziv) pentru a compromite bunăstarea sa digitală și fizică.
O descriere detaliată a acestor date este oferită mai jos:
2. Configurare rapidă, însă un proces dubios de ștergere
Threads este ușor de instalat atât pe dispozitivele Android, cât și pe iOS. Însă, un mare dezavantaj devine evident când vine vorba de autentificarea în platformă: utilizatorii nu-și pot șterge conturile fără să-și șteargă și contul Instagram în același timp. Acest lucru îi poate forța pe utilizatorii care nu îndrăgesc platforma să o păstreze în standby doar ca să nu-și piardă contul Instagram. Conturile inactive pot prezenta un risc grav de securitate dacă sunt lăsate nesupravegheate pentru perioade mari.
3. Un mijloc nou de înșelăciune și fraudă
Infractorii cibernetici se ascund în fiecare colț al internetului, inclusiv pe platformele de socializare. Așa că, deși suntem familiarizați cu înșelăciunile, promoțiile false cu criptomonedă și asumarea identității pe Instagram și Facebook, toate acestea se pot înmulți și pe Threads.
4. Aplicații false, spamuri și mai multe atacuri de phishing
Infractorii cibernetici și alți indivizi cu intenții rele devin tot mai rapizi în exploatarea celor mai noi informații, crize sau subiecte online populare, adaptându-și atacurile de phishing, schemele de înșelăciune și escrocheriile pentru a provoca daune maxime.
De fapt, Laboratorul Antispam al Bitdefender a detectat deja o campanie spam care utilizează denumirea aplicației Threads de la Instagram.
Este vorba de schema care promite bani făcuți ușor utilizând „o aplicație Instagram-Threads automatizată bazată pe inteligența artificială” care îți va permite să „exploatezi în mod legal” aplicația pentru a realiza trafic viral și vânzări.
De asemenea, în magazinul de aplicații Apple au apărut deja aplicații înșelătoare, care le solicită utilizatorilor să plătească pentru a obține threaduri nelimitate pe Instagram după o versiune gratuită de trei zile.
Cum să rămâi în siguranță:
tags
The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”
Toate articolele16 Februarie 2021