Threads: Care sunt problemele de confidențialitate și securitate?

Bitdefender

13 Iulie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Threads: Care sunt problemele de confidențialitate și securitate?

Noua aplicație de microblogging a lui Mark Zuckerberg, Threads, a devenit o senzație peste noapte, cu peste 100 de milioane de conturi create în doar o săptămână de la lansare.

Aplicația Threads creată de Meta este disponibilă în prezent în 100 de țări (SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Japonia, Marea Britanie etc.), dar încă nu a intrat pe piețele din UE pe fondul unor preocupări legate de confidențialitate susținute de politica de reglementare a protecției datelor.

Deși Meta a declarat că depune eforturi pentru a se conforma regulilor stricte ale UE, mai multe îngrijorări legate de confidențialitate și securitate apar având în vedere atât succesul platformei, cât și procesele sale de colectare a datelor.

Compania Facebook, redenumită acum Meta, s-a confruntat cu mai multe probleme de confidențialitate, fără ca acest lucru să-i afecteze supremația în topul rețelelor de socializare din întreaga lume. Printre aceste probleme se numără renumitul scandal Facebook-Cambridge Analytica din 2010, acuzațiile FTC privind încălcarea confidențialității, incidente de colectare a datelor sau data scraping și multe altele.

Prin urmare, care sunt unele dintre îngrijorările legate de confidențialitate și securitate în timpul utilizării celei mai noi platforme de microblogging de pe platforma Instagram a Meta?

1. Practici de colectare excesivă a datelor

Similar Instagram și Facebook, Threads colectează un volum mare de date asociate identităților utilizatorilor, inclusiv informații de contact, date financiare, locație, contacte, conținutul utilizatorilor, date de utilizare, achiziții, istoric de căutare și alte date sensibile. Când sunt combinate, aceste date schițează viața unei persoane în detaliu și pot fi utilizate (dacă sunt compromise, expuse sau utilizate abuziv) pentru a compromite bunăstarea sa digitală și fizică.

O descriere detaliată a acestor date este oferită mai jos:

  • Informații ale profilului Threads inclusiv numele tău, adresa de mail, setări și preferințe.
  • Activitatea în Threads inclusiv conținutul pe care îl creezi, tipurile de conținut pe care îl vizualizezi sau cu care interacționezi și modul în care interacționezi cu acestea; metadate despre conținutul tău
  • Urmăritori Threads și alte conexiuni inclusiv date despre urmăritorii tău și alți utilizatori și comunități la care ești conectat și cu care interacționezi
  • Informații de la servicii terțe și utilizatori inclusiv conturi și profiluri terțe (precum nume de utilizator, imaginea de profil, adresa IP și denumirea serviciului terț)
  • Informații despre aplicații, browsere și dispozitive inclusiv istoricul de navigare și interacțiunile cu pagini web
  • Informații despre starea de sănătate și activitatea fizică care pot fi trimise unor terțe părți
  • Alte informații personale sensibile despre tine inclusiv convingeri religioase, orientare sexuală, starea de graviditate, informații despre angajare și orientarea politică

2. Configurare rapidă, însă un proces dubios de ștergere

Threads este ușor de instalat atât pe dispozitivele Android, cât și pe iOS. Însă, un mare dezavantaj devine evident când vine vorba de autentificarea în platformă: utilizatorii nu-și pot șterge conturile fără să-și șteargă și contul Instagram în același timp. Acest lucru îi poate forța pe utilizatorii care nu îndrăgesc platforma să o păstreze în standby doar ca să nu-și piardă contul Instagram. Conturile inactive pot prezenta un risc grav de securitate dacă sunt lăsate nesupravegheate pentru perioade mari.

3. Un mijloc nou de înșelăciune și fraudă

Infractorii cibernetici se ascund în fiecare colț al internetului, inclusiv pe platformele de socializare. Așa că, deși suntem familiarizați cu înșelăciunile, promoțiile false cu criptomonedă și asumarea identității pe Instagram și Facebook, toate acestea se pot înmulți și pe Threads.

4. Aplicații false, spamuri și mai multe atacuri de phishing

Infractorii cibernetici și alți indivizi cu intenții rele devin tot mai rapizi în exploatarea celor mai noi informații, crize sau subiecte online populare, adaptându-și atacurile de phishing, schemele de înșelăciune și escrocheriile pentru a provoca daune maxime.

De fapt, Laboratorul Antispam al Bitdefender a detectat deja o campanie spam care utilizează denumirea aplicației Threads de la Instagram.

Este vorba de schema care promite bani făcuți ușor utilizând „o aplicație Instagram-Threads automatizată bazată pe inteligența artificială” care îți va permite să „exploatezi în mod legal” aplicația pentru a realiza trafic viral și vânzări.

De asemenea, în magazinul de aplicații Apple au apărut deja aplicații înșelătoare, care le solicită utilizatorilor să plătească pentru a obține threaduri nelimitate pe Instagram după o versiune gratuită de trei zile.

Cum să rămâi în siguranță:

  • Fii atent la înșelăciuni și raportează threadurile suspecte
  • Asigură-te că ai o parolă puternică și unică
  • Analizează cu atenție mailurile care te alertează cu privire la probleme de securitate pe contul Threads
  • Nu acccesa linkuri sau attachments suspecte în Threads
  • Dacă locuiești într-o zonă în care Threads nu a fost lansată încă, nu te lăsa tentat să descarci un software care pretinde că te va ajuta să eviți restricțiile; ai putea instala un software periculos și spyware pe dispozitivul tău
  • Folosește o soluție de securitate pentru a bloca linkurile care conțin tentative de phishing sau fraude pe care este posibil să le accesezi fără să-ți dai seama
  • Utilizează setările de confidențialitate pentru a-ți gestiona vizibilitatea și a restricționa indivizii periculoși și activează notificările care te vor avertiza când cineva te urmărește pe Threads

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader