Vă invităm să învățăm împreună despre fiecare literă din ABC-ul securității cibernetice by Bitdefender.
Hai să descoperim un nou element: Troianul
Calul troian a fost un șiretlic la care au recurs grecii pentru a-și infiltra trupele în Troia și, în fapt, pentru a cuceri orașul. Urmând aceeași analogie, troianul este un program periculos utilizat de hackeri pentru obținerea accesului la un computer. La fel cum calul troian a păcălit locuitorii Troiei, așa păcălește și acest troian utilizatorii, pretinzând a fi un software legitim.
Cum funcționează troienii digitali?
Un troian reprezintă un anumit tip de malware care pretinde a fi o aplicație, un utilitar sau un produs software, pentru a păcăli utilizatorul și a-l determina să îl execute. Spre exemplu, un operator de troieni ar putea încerca să păcălească utilizatorul care încearcă să acceseze conținut video (descărcat, de obicei, prin rețele de tip P2P) pentru a-l determina să instaleze un „codec special” care se dovedește mai târziu a fi o poartă de acces sau un tip de ransomware.
Troienii alcătuiesc cea mai mare parte din totalul numărului de malware din prezent și, spre deosebire de viruși sau viermi, nu pot nici să infecteze fișiere, nici să se propage într-o rețea în lipsa intervenției utilizatorului. Aceste aplicații periculoase sunt foarte specializate: pot asigura accesul de la distanță la un computer, pot fi utilizate pentru lansarea atacurilor de tip denial-of-service, pot descărca alți troieni pentru alți infractori cibernetici sau pot trimite mailuri spam de la computere infectate.
Începând cu sfârșitul anului 2014, o nouă familie de troieni a apărut pe prima pagină a ziarelor: ransomware-ul. Ransomware-ul este un tip de malware specializat în criptarea datelor utilizatorului, care cere o răscumpărare în schimbul cheii de decriptare.
Cum identificăm și eliminam un troian?
Troienii nu sunt mereu ușor de capturat, iar infecțiile cu acest tip de malware sunt în creștere. Este mai bine să fiți sceptici și să verificați de două ori pentru a ști exact ce descărcați sau ce accesați. Informați-vă și fiți atenți la limbajul utilizat în mailurile primite sau în paginile web accesate, în special dacă vi se solicită să descărcați programe software.
Dacă încă mai aveți dubii cu privire la detectarea troienilor pe cont propriu, cea mai bună protecție pentru un sistem este o soluție software de securitate completă și la zi.
tags
Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.
Toate articolele16 Februarie 2021