Potrivit unui studiu, aplicațiile mobile abandonate reprezintă o problemă de securitate

Bogdan BOTEZATU

09 Iunie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Potrivit unui studiu, aplicațiile mobile abandonate reprezintă o problemă de securitate

Aplicațiile mobile la care dezvoltatorii renunță și care sunt eliminate din magazinele oficiale încă reprezintă o problemă de securitate, întrucât multe persoane continuă să le folosească zilnic, potrivit unui nou studiu al companiei Wandera.
Nu toate aplicațiile mobile au o durată de viață nelimitată. Din magazinele oficiale dispar tot timpul aplicații populare și utile. Motivele nu sunt întotdeauna aceleași: dezvoltatorii nu mai oferă asistență, companiile dau faliment etc. Însă, chiar dacă o aplicație este eliminată din magazin, aceasta nu este neapărat eliminată și din telefon. Dezvoltatorii nu au (și nici nu ar trebui să aibă) autoritatea de a elimina aplicații de la distanță.
Unii oamenii continuă să utilizeze aplicațiile până când acestea nu mai sunt funcționale, în special dacă sunt utile. În acest caz, securitatea devine o problemă majoră de vreme ce aplicațiile care prezintă vulnerabilități continuă să fie folosite la mult timp după ce au fost scoase din uz.
Conform un raport realizat de Wandera, se pare că aplicațiile pentru productivitate ar fi cele la care se renunță cel mai des, constituind 38,7% din numărul total. Pe lângă aceste aplicații, raportul mai menționează și aplicațiile de gaming și entertainment (30,3%), lifestyle (14,1%), foto-video (10,6%) și comunicare (6,3%).
Poate ai fi tentat să crezi că companiile mari nu își abandonează aplicațiile, însă nu este așa. De fapt, unele dintre cele mai de succes aplicații care nu se mai găsesc de mult în magazinele oficiale, dar încă sunt utilizate, aparțin unor companii mari.
Printre cele mai cunoscute astfel de aplicații se numără Samsung Keyboard, SideSync, S Note, Google Now Launcher și ES File Explorer. Nu toată lumea e nerăbdătoare să își schimbe telefoanele vechi, astfel încât nu există niciun factor care să determine oamenii să înlocuiască o aplicație funcțională, fără să știe că este posibil să se expună la riscuri în mediul online.
Precum subliniază raportul, cel mai relevant exemplu este Samsung Keyboard, care prezintă cel puțin o vulnerabilitate cunoscută. Utilizatorii trebuie să știe că nu toate aplicațiile beneficiază în continuare de asistență și ar trebui să aibă în permanență o soluție de securitate care ar putea contribui la remedierea eventualelor probleme.
 

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader