1 minut

Pot dispozitivele IoT să funcționeze fără Internet?

Bitdefender

06 Iunie 2019

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Pot dispozitivele IoT să funcționeze fără Internet?

Mulți au convingerea că dispozitivele „Internet of Things” nu pot funcționa fără o conexiune la World Wide Web; la urma urmei, denumirea conceptului include termenul „Internet”. Cu toate acestea, nu există un răspuns simplu la această întrebare – totul depinde de nevoile de comunicare ale gadgetului.

Sistemele IoT se mai numesc și „inteligente” sau „conectate”. Așa cum am explicat într-un articol anterior, sarcina lor principală este de a observa lumea fizică, de a colecta informații despre mediul înconjurător și de a le transmite mai departe pentru a contribui la luarea unei decizii sau la declanșarea unei acțiuni. Pentru aceasta este nevoie de un canal de comunicare.

Nu toate dispozitivele IoT necesită o conexiune la Internet pentru a funcționa corespunzător. Însă necesită o conexiune la alte gadgeturi din rețea pentru a automatiza anumite sarcini, pentru a-ți permite să interacționezi cu acestea prin comenzi directe sau pentru a le personaliza configurația. Conectarea acestora la Internet îți permite să le controlezi din afara rețelei locale.

O cameră de supraveghere conectată la o rețea locală își poate face treaba perfect, fără conexiune la Internet. Dacă dorești să accesezi de la distanță imaginile surprinse de cameră este necesar ca aceasta să poată fi accesată prin intermediul Internetului. Becurile inteligente individuale dintr-o rețea de tip mesh pot utiliza standarde diferite pentru a comunica între ele, fiind controlate toate de o unitate centrală, care poate să nu aibă o conexiune la Internet.

În multe cazuri, utilizatorii care doresc să poată controla de la distanță un gadget local ajung să-l expună pe Internet. Dacă acest lucru se face în mod nesecurizat, hackerii ar putea obține și ei acces direct la gadget: scanări automate pentru identificarea nodurilor vulnerabile pot găsi o cale de acces în mai puțin de cinci minute.

În funcție de produs, accesul la un gadget local este posibil și prin intermediul infrastructurii cloud a producătorului. Această manieră este de obicei mai sigură deoarece implică mecanisme de protecție suplimentară.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader