Google a încheiat o înțelegere într-un proces colectiv privind monitorizarea utilizatorilor Chrome în modul Incognito

Bitdefender

29 Ianuarie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Google a încheiat o înțelegere într-un proces colectiv privind monitorizarea utilizatorilor Chrome în modul Incognito

Google a acceptat să încheie un acord într-un proces colectiv privind monitorizarea utilizatorilor care accesează site-uri web în modurile „incognito” sau „privat” în Chrome și alte browsere web.

Conform reclamanților din procesul colectiv Brown et al. v. Google LLC, compania se pare că a încălcat legile federale din SUA în ceea ce privește încălcarea confidențialității și interceptarea prin monitorizarea utilizatorilor chiar și după ce aceștia activau modurile de navigare confidențială în browserele web.

Modul incognito: sentimentul fals de confidențialitate

Ramificațiile sunt considerabile, având în vedere că majoritatea persoanelor care își activează modurile de navigare confidențială pe browserele web au o impresie falsă de securitate și confidențialitate care îi induce în eroare, crezând că datele lor rămân confidențiale și nu sunt văzute de părți terțe.

Însă Chrome sugerează că modul său Incognito poate fi utilizat pentru a împiedica alte persoane care folosesc același dispozitiv să își vizualizeze reciproc activitatea. Mai mult, ecranul de prezentare a modului de navigare confidențială menționează explicit faptul că activitatea poate fi vizibilă site-urilor web accesate, angajatorilor, instituțiilor educaționale și furnizorilor de servicii de internet.

Presupusa colectare a datelor

Se pare că Google colectează date de la utilizatori, chiar și în modul Incognito, prin intermediul Google Analytics și Google Ad Manager, precum și prin alte plug-inuri și aplicații. Reclamanții pretind că activitatea de colectare a datelor are loc chiar dacă utilizatorii nu interacționează cu reclamele promovate de Google.

Inițial, reclamanții au solicitat despăgubiri în valoare de cel puțin 5.000 de dolari pentru fiecare utilizator afectat de activitatea de monitorizarea și colectarea datelor de către Google în intervalul de patru ani care a precedat procesului.

Părțile au încheiat un acord

Având în vedere faptul că majoritatea persoanelor utilizează serviciile Google și că procesul de colectare și monitorizare a datelor de către Google se extinde dincolo de utilizatorii Chrome, suma de 5.000 de dolari per individ ar putea ajunge la miliarde în cazul în care reclamanții câștigă.

Aproape de sfârșitul lunii decembrie, mai exact pe 28 decembrie, părțile au căzut de acord asupra unei rezoluții, însă detaliile precise ale acordului rămân nedivulgate.

Modul Incognito nu anonimizează activitatea online

Persoanele îngrijorate pentru confidențialitatea lor ar trebui să înțeleagă faptul că modul de navigare în confidențialitate al browserului este o alternativă la ștergerea istoricului de navigare, cookie-urilor, conectărilor active, istoricului de descărcare și a altor informații.

Spre deosebire de aplicațiile tip VPN, modurile de navigare confidențială ale browserelor nu utilizează mecanisme efective de confidențialitate, precum ascunderea adreselor IP sau criptarea traficului. Prin urmare, acestea nu te protejează împotriva încălcării confidențialității de către părți terțe. Utilizarea unei aplicații VPN de încredere, de exemplu, ar putea îmbunătăți semnificativ protecția confidențialității prin ascunderea adreselor IP, tehnici de obfuscare a traficului și securizarea transmisiei de date.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader