Doi angajați ai sistemului olandez de sănătate publică au fost arestați pentru că au vândut informații despre pacienții infectați cu noul virus

Bogdan BOTEZATU

02 Februarie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Doi angajați ai sistemului olandez de sănătate publică au fost arestați pentru că au vândut informații despre pacienții infectați cu noul virus

Poliția olandeză a arestat doi angajați ai Departamentului de Sănătate Publică (GGD) pentru că ar fi furat informații despre pacienții infectați cu noul virus  și le-ar fi oferit spre vânzare online către diferiți infractori cibernetici.

Arestările s-au făcut în urma unei anchete a poliției, după ce RTL Nieuws, un canal media local, a descoperit că informațiile cu caracter personal din două sisteme GGD în care erau stocate informațiile pacienților cu coronavirus, erau vândute pe aplicațiile de mesagerie instantanee, cum ar fi Telegram.

Conform poliției, GGD a raportat un furt de date cu caracter personal din sistemele sale pe 22 ianuarie.

„Echipa pentru criminalitate informatică a poliției olandeze a început imediat o anchetă” , conform raportului poliției. „Ancheta a dus rapid la identificarea a doi angajați ai call-center-ului GGD. Ambii suspecți se aflau în Amsterdam sâmbătă seara, unde au fost arestați și încarcerați. Este vorba despre un bărbat de 21 de ani din Heiloo și un bărbat de 23 de ani din Alblasserdam. Locuințele celor doi au fost percheziționate, iar computerele lor au fost confiscate.”

Ancheta este încă în desfășurare, iar autoritățile nu exclud posibilitatea altor arestări. Conform raportului inițial al poliției, printre informațiile cu caracter personal puse la vânzare de cei doi suspecți se numără nume, date de naștere și adrese.

Cu toate acestea, investigația realizată de RTL Nieuws a scos la iveală faptul că datele cu caracter personal au fost oferite spre vânzare în cadrul unor grupuri mari de chat, inclusiv Snapchat și Wickr, timp de luni întregi. Unele postări oferă servicii de căutare pentru anumite persoane, la prețuri care variază între 30 și 50 de euro.

„Puteți obține adresa de acasă, adresa de e-mail, numărul de telefon și codul numeric personal”, a explicat RTL Nieuws. „Alte conturi oferă seturi mari de date care conțin informațiile cu caracter personal de la zeci de mii de cetățeni olandezi. Infractorii încasează mii de euro pentru aceste informații, deoarece vânzarea de coduri numerice personale la o scară atât de mare este un fenomen relativ unic.”

Furtul de date și comerțul ilegal cu informații au determinat GGD să implementeze măsuri suplimentare de securitate, solicitând fiecărui angajat să semneze un contract de confidențialitate și să prezinte un certificat de cazier judiciar. De asemenea, serviciul de sănătate publică s-a asigurat că angajații care lucrează de la distanță sunt monitorizați îndeaproape odată cu efectuarea upgrade-urilor sistemului.

De asemenea, incidentul de securitate ar putea avea consecințe juridice și financiare grave pentru GGD. „Incidentul este foarte grav și este posibil să fie vorba despre o importantă breșă de securitate”, a declarat Autoritatea olandeză pentru protecția datelor. „AP a solicitat imediat explicații din partea GGD. Aceste date includ nume, adrese, reședințe, numere de telefon și coduri numerice personale: toate actualizate și în cantități mari. Sunt extrem de valoroase.”

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader