Cum te poți proteja de frauda prin SMS

Bitdefender

10 Octombrie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cum te poți proteja de frauda prin SMS

I se poate întâmpla oricui să trimită un SMS unui număr greșit. Din nefericire, hackerii profită de acest lucru și pot imita greșeala pentru a înșela persoane nevinovate.  Aceștia trimit acum în mod intenționat mesaje SMS către numere aparent greșite cu scopul de a-i prinde pe utilizatori cu garda jos și de a profita de amabilitatea, empatia și bunăvoința lor.

Caracterul periculos al acestor mesaje nu este atât de evident de la început, întrucât acestea nu conțin elemente ce ar putea trage un semnal de alarmă, precum linkuri suspecte sau menționarea faptului că ai câștigat un premiu.

Cum funcționează înșelătoria

Persoane rău-intenționate trimit mesaje SMS inofensive adresate unei alte persoane făcând referire la o petrecere, o programare la medic sau o întâlnire de afaceri. Odată ce i-ai răspuns persoanei respective cu un mesaj de genul „Îmi pare rău, ai greșit numărul”, hackerul încearcă să te atragă într-o conversație. Unii chiar încearcă să dezvolte o relație amoroasă la distanță cu victimele, care sunt convinse apoi să le trimită bani sau să investească în criptomonede.

Escrocii care folosesc astfel de scheme de inginerie socială au multă răbdare și abordează mai multe victime simultan, investind mult timp în încercarea de a-și atinge scopul. Aceștia profită de amabilitatea oamenilor și îi ademenesc încet și sigur într-o escrocherie.

FBI a emis un avertisment cu privire la astfel de mesaje SMS, sfătuind destinatarii să nu răspundă și să nu acceseze niciun link (dacă există vreunul).

„Hackerii din spatele mesajelor SMS trimise către numere aparent greșite mizează pe faptul că tu vei continua conversația”, a afirmat FBI. „Aceștia vor să profite de amabilitatea ta. Odată ce au stabilit o conexiune, se vor strădui să deveniți prieteni sau chiar să dezvoltați o relație amoroasă de la distanță. Totul este un șiretlic, conceput pentru a te face să te prinzi încredere, astfel încât să crească șansele ca tu să cazi în capcana lor, investind în criptomonede sau devenind victima multor altor escrocherii.”

Cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva înșelătoriilor ce implică mesaje SMS trimise către numere aparent greșite este să le ignori complet. Dacă totuși se întâmplă să răspunzi la astfel de mesaje, rezistă tentației de a continua conversația.

Nu uita să ștergi mesajul și să blochezi numărul pentru a evita să primești mesaje spam în viitor. Nu partaja niciodată informații sau detalii despre locul tău de muncă, ce venituri ai sau adresa ta de acasă.

Tehnologia Scam Alert de la Bitdefender te poate ajuta să te protejezi de înșelătorii și linkuri periculoase trimise prin SMS, aplicații de mesagerie și notificări. Aceasta este disponibilă ca parte a soluției noastre Bitdefender Mobile Security (pentru Android și iOS) și, împreună cu modulul Protecție web, te poate ajuta să-ți protejezi datele și banii împotriva amenințărilor online.

Citește mai multe despre soluțiile noastre aici.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader