Extended Detection and Response (XDR) este o soluție care oferă mai mult decât caracteristicile Endpoint Detection and Response (EDR). Aceasta integrează date de la mai multe niveluri de securitate, cum ar fi endpointuri, servere, aplicații în cloud, e-mailuri și rețele, eliminând pachetele tradiționale de securitate.

 

La un nivel tehnic general, un sistem XDR este format dintr-un front end și un back end. Diferite soluții front-end se concentrează pe identificarea amenințărilor și pe răspunsul la acestea prin intermediul nivelurilor de securitate de prevenție și protecție. Mecanismele back-end ale XDR oferă analize solide, răspunsuri automate și alerte corelate sub forma unor incidente într-un format lizibil pentru oameni.

 

Această abordare este concepută pentru a oferi detecție și triaj rapid și automat. Pentru a face acest lucru, XDR trebuie să colecteze și să coreleze semnale slabe din mai multe surse pentru a le aduce laolaltă într-un eveniment, precum și să ofere acces rapid la date pentru threat hunting și analiza cauzelor principale, totul într-o singură consolă.

 

Principalele capabilități ale XDR includ:

 

· Instrumente de analiză avansată în XDR: sistemele de securitate XDR analizează datele dintr-o varietate de surse din cadrul unei organizații, inclusiv identități, endpointuri, e-mailuri, rețele și dispozitive IoT, și le combină cu informații globale despre amenințări.

· Detecție și răspuns automatizat: XDR are capacitatea de a detecta, de a evalua și remedia automat amenințările în timp real. Pentru a extinde sfera de concentrare dincolo de endpointuri, XDR include și alte surse de date pentru a crea o imagine mai completă. De asemenea, XDR include o analiză automată extinsă a tuturor surselor de date din cadrul organizației.

· Integrarea inteligenței artificiale și a tehnologiei de machine learning în XDR: soluțiile extinse de detecție și răspuns utilizează inteligența artificială (AI) pentru a monitoriza și contracara automat amenințările. Algoritmii de machine learning identifică și marchează semnalele care indică o activitate suspectă, pentru a asigura funcții îmbunătățite de protecție, detecție și răspuns.

· Analiza incidentelor: prin colectarea și corelarea diverselor semnale, care în mod normal ar trece neobservate, în incidente pe care analiștii nu au timpul sau instrumentele necesare pentru a le analiza, XDR oferă o imagine clară a incidentelor de securitate și a atacurilor. Aceasta creează automat informații într-un format lizibil pentru oameni pentru a oferi răspunsuri specifice și mai eficiente la amenințările cibernetice. 

 

Cum funcționează XDR?

xdr în domeniul securității cibernetice

Extended Detection and Response (XDR) integrează diverse instrumente de securitate pentru a optimiza detecția și răspunsul prin analize simplificate, corelarea datelor și investigarea automată a amenințărilor. Aceasta consolidează datele conexe, utilizează analiza bazată pe machine learning și oferă o perspectivă unitară pe mai multe niveluri de securitate, facilitând identificarea rapidă a amenințărilor și răspunsul la acestea.

 

Există trei etape principale în felul de funcționare a sistemelor XDR: colectarea de date, detecția amenințărilor avansate, răspuns integrat și flexibil:

Află mai multe

 

1. Colectarea și analiza datelor

Software-ul de securitate cibernetică XDR colectează date din mai multe niveluri ale tehnologiilor utilizate de o organizație, precum rețele, endpointuri, servicii cloud, e-mail și trafic intern și extern. Acest lucru este fundamental pentru a stabili un nivel de referință detaliat pentru securitate și pentru a surprinde întreaga sferă de acoperire a mediului de securitate, deoarece face posibilă identificarea incidentelor care trec neobservate de sistemele de apărare tradiționale. 

2. Detecția îmbunătățită a amenințărilor prin înțelegerea contextului

XDR procesează datele colectate pentru a identifica incidentele folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și ML. Scopul este de a oferi un punct de vedere unitar asupra unui incident, astfel încât analiștii să aibă o înțelegere asupra contextului amenințării. Acest proces presupune analizarea și corelarea diverselor fluxuri de date, identificarea modelelor și comportamentelor neobișnuite legate de o amenințare cibernetică și optimizarea gestionării alertelor prin corelarea incidentelor conexe.

 

3. Răspunsul integrat și managementul adaptiv

Când detectează un incident, XDR îl clasifică în funcție de gravitate și de impactul potențial. Apoi, echipa automatizează răspunsul, care include limitarea și remedierea imediată a amenințărilor sau procese de analiză mai aprofundată. Deoarece XDR acționează în toate nivelurile de securitate, răspunsul integrat și managementul adaptiv se bazează pe cunoașterea în detaliu și extinsă a mediului. Acest răspuns integrat este gestionat printr-o consolă centralizată pentru a asigura eficiență și claritate. Consola oferă răspunsuri adaptate la amenințări, pentru a le limita în mod eficient, reducând în același timp la minimum impactul asupra sistemelor critice.

Tipuri de soluții XDR

 

O soluție XDR este clasificată ca fiind „nativă” sau „hibridă”, în funcție de sursele acesteia de telemetrie care pot face parte din portofoliul aceluiași furnizor sau pot proveni de la furnizori diferiți. Managed XDR este un tip de soluție care a apărut odată cu crearea unor noi pachete de servicii pe piața securității cibernetice.

 

Soluții XDR native

Acest tip oferă un nivel ridicat de integrare și optimizare între componente, deoarece sursele de date și gestionarea acestora sunt create de același furnizor. Acest stil de XDR asigură o detecție și un răspuns îmbunătățite și o povară mai mică pentru echipele de securitate și de operațiuni, deoarece un singur furnizor este responsabil pentru detecție și răspuns din perspectiva administrării serviciilor și, mai important decât atât, este responsabil și pentru crearea și menținerea tuturor integrărilor cu sursele de date. În timp ce integrările la cheie sunt ideale pentru majoritatea organizațiilor, cele cu echipe de securitate și operațiuni bine finanțate pot considera că aceste soluții prezintă o compatibilitate limitată în infrastructuri foarte diverse. Aceste organizații mari vor tinde să se orienteze către XDR hibrid care corespunde cu implementările SIEM (Security Information and Event Management) extrem de complexe și costisitoare.

 

 

Soluții de XDR hibride (sau Open)

Aceste soluții sunt concepute pentru a se integra cu o gamă largă de produse și servicii de securitate, indiferent de furnizor. Acestea sunt potrivite pentru organizațiile care dispun de un mix eterogen de instrumente de securitate, deoarece XDR hibrid poate agrega și analiza date din mai multe surse pentru a crea o imagine mai completă a peisajului de securitate. Dezavantajul este că profunzimea și amploarea integrărilor sunt deținute de organizație. Dacă, după toți acești ani, nu sunteți interesat de un SIEM, organizația dvs. probabil nu este un candidat pentru acest stil de XDR, deoarece nu veți beneficia de o imagine atât de profundă ca în cazul soluțiilor XDR native și, cu siguranță, nu o veți obține la fel de repede. Pe de altă parte, dacă dispuneți de un centru de operațiuni de securitate (SOC) dedicat și de o echipă extinsă, acest tip de XDR este cel potrivit pentru dvs.

 

 

Servicii administrate de XDR (MDR)

Serviciile XDR oferite și administrate de un furnizor terț fac adesea parte dintr-un serviciu administrat de securitate mai extins, de unde și acronimul MDR (Managed Detection and Response). În afară de tehnologia necesară, MDR oferă și expertiza umană pentru monitorizarea, gestionarea și răspunsul la amenințări. Această opțiune este benefică pentru organizațiile care nu dispun de resursele interne sau de expertiza necesară pentru a administra singure o soluție de securitate cibernetică XDR.

Beneficiile oferite de XDR în domeniul securității cibernetice

 

Tehnologia XDR (Extended Detection and Response) le oferă organizațiilor o protecție sporită împotriva amenințărilor prin detecție îmbunătățită, operațiuni simplificate și capacități de răspuns rapid.

 

· Detecția timpurie a amenințărilor - XDR oferă o detecție timpurie a amenințărilor de nivel superior prin valorificarea unei integrări extinse a datelor din diverse medii, inclusiv din infrastructuri cloud și de rețea. Aceste integrări facilitează înțelegerea nuanțată a amenințărilor potențiale, reducând în mod semnificativ probabilitatea unor breșe majore și îmbunătățind postura generală de securitate.

· Răspuns rapid - capacitățile superioare de detecție ale XDR reduc dramatic timpul în care atacatorii rămân nedetectați, diminuând capacitatea acestora de a produce pagube importante. Pentru că facilitează o analiză rapidă și eficientă a incidentelor și concentrează atenția echipelor asupra unui răspuns eficient, XDR reduce considerabil riscul unor atacuri reușite și al consecințelor ulterioare.

· Eficiență îmbunătățită - prin automatizarea și eficientizarea sarcinilor de securitate, aceasta le oferă echipelor cibernetice mai mult timp pentru a se concentra asupra amenințărilor critice.

· Detecția amenințărilor sofisticate - XDR utilizează analize avansate și algoritmi de machine learning pentru a detecta amenințările cibernetice sofisticate pe care sistemele tradiționale le-ar putea rata. Acestea pot fi amenințări extrem de complexe care sunt identificate și remediate rapid.

· Performanță îmbunătățită a SOC - XDR sporește eficiența SOC (Security Operations Center) prin faptul că gestionează fluxuri de lucru complexe, cu mai multe instrumente. Rezultă un SOC mai eficient, cu capacități îmbunătățite de abordare a unei game variate de amenințări la adresa securității.

XDR vs. alte soluții de securitate cibernetică

 

XDR reprezintă o evoluție majoră în domeniul securității cibernetice, deoarece oferă o abordare la nivelul întregului mediu. Deși soluțiile EDR au contribuit la progresul securității în beneficiul multor organizații, acestea se concentrează exclusiv pe datele de la endpointuri ceea ce limitează vizibilitatea asupra unui mediu. Deși soluțiile SIEM centralizează și analizează datele de jurnal de la o mare varietate de sisteme, acestea nu oferă un context.

 

XDR combină beneficiile acestor sisteme cu instrumente de analiză avansată, automatizare și o integrare mai amplă a datelor. Vom discuta în continuare despre elementele care fac ca tehnologia Extended Detection and Response să fie un instrument atât de puternic pentru organizații și cum anume se compară cu alte soluții.

 

XDR vs. EDR

EDR (Endpoint Detection and Response) se concentrează pe monitorizarea și oferirea unui răspuns la amenințări la nivel de endpoint, inclusiv la nivelul desktopurilor, laptopurilor și al altor dispozitive. În timp ce EDR colectează semnale de la endpointuri, XDR extinde domeniul de aplicare prin integrarea datelor dintr-o gamă mai largă de surse, cum ar fi rețele, cloud, identități și aplicații. Acest lucru oferă o perspectivă de securitate mai amplă, permițând XDR să identifice amenințări invizibile care pot fi ratate atunci când se utilizează doar EDR.

 

XDR vs. MDR

MDR (Managed Detection and Response) este un set de servicii administrate care le oferă organizațiilor monitorizare și răspuns la amenințări. Serviciile se bazează adesea pe pachete de tehnologii XDR. În timp ce un set de instrumente XDR automatizează sarcinile de securitate și îmbunătățește productivitatea analiștilor, acesta este potrivit pentru organizațiile cu centre interne de operațiuni de securitate (SOC). Organizațiile care nu dispun de suficienți analiști dedicați sau de un SOC pentru a profita pe deplin de XDR se pot bucura de servicii furnizate de Managed Detection and Response (MDR). Aceste servicii includ asistență și expertiză 24/7, care combină cunoștințele dobândite cu ajutorul unui set de instrumente XDR cu informații globale privind amenințările (Threat Intelligence - TI) și cu aplicarea unor instrumente umane și tehnologice care nu sunt disponibile în mod direct pentru fiecare organizație.

 

XDR vs. SIEM

SIEM (Security Information and Event Management) centralizează și analizează datele din jurnale, identificând amenințările la adresa securității pe baza unor reguli predefinite. În mod obișnuit, această soluție nu dispune de capacități de analiză automată a incidentelor și de răspuns ghidat. XDR poate veni în completarea soluției SIEM, oferind monitorizare în timp real și instrumente avansate de analiză pentru detecția amenințărilor, împreună cu capacități de răspuns automatizat.

 

 

Istoria XDR

 

Istoria soluției Extended Detection and Response (XDR) este o evoluție firească de la Endpoint Detection and Response (EDR). În jurul anului 2010, cu toții știam că soluțiile antivirus tradițional deveniseră insuficiente, pe măsură ce infractorii dezvoltau metode tot mai sofisticate pentru a evita sistemele tradiționale de apărare. Acest lucru a condus la apariția EDR. Această abordare a venit cu funcționalități de detecție și răspuns mai cuprinzătoare, îmbinând datele obținute de la mai multe endpointuri. Însă, pentru a combate amenințările avansate erau necesare și mai multe eforturi.  

 

Termenul „XDR” a apărut în anul 2018. Acest an a marcat o evoluție în domeniul securității cibernetice menită să egaleze complexitatea tot mai mare și natura multi-vectorial a amenințărilor cibernetice. Însă XDR nu era și nici acum nu este definit ca un instrument distinct. De fapt, XDR este un concept care include integrări ale mai multor instrumente de securitate cibernetică existente. Acesta include componente precum analiza traficului din rețea (NTA), sisteme de detecție și prevenție a accesului neautorizat, integrări în cloud reprezentând o multitudine de fluxuri de date într-o singură soluție.

Pe măsură ce amenințările cibernetice evoluau reușind să exploateze mai mulți vectori și puncte de acces, devenea tot mai clar că era nevoie de o abordare mai unitară și mai integrată. XDR a fost creat să acopere această lipsă, oferind vizibilitate extinsă asupra diferitelor medii IT, care includ endpointuri, rețele, resurse cloud, identități și aplicații.

 

La începutul anului 2022, Bitdefender a lansat propria soluție XDR nativă dedicată, concepută să maximizeze eficacitatea și eficiența echipelor de securitate, să reducă timpul de infiltrare a atacatorilor și să îmbunătățească reziliența cibernetică a organizațiilor client.

Care sunt pașii pentru implementarea eficientă a unei soluții XDR?

Pentru a implementa eficient o soluție XDR trebuie, mai întâi, să stabiliți care sunt nevoile dvs. actuale în materie de infrastructură și securitate. Identificați integrările de bază și sursele cheie de date de care are nevoie o soluție XDR pentru a construi o imagine amplă a amenințărilor.

Includeți cât mai multe surse și colaborați cu furnizorul pentru a înțelege mai bine cum se integrează XDR în mediul dvs. actual și cum se va adapta pentru a răspunde la nevoile dvs. din viitor.

XDR este mai bun decât EDR?

Aici nu este o chestiune de a fi mai bun sau nu, ci, mai degrabă, este vorba despre faptul că EDR este limitat la endpointuri, în vreme ce sfera XDR este mai extinsă, integrând informații din mai multe surse, precum rețele, servicii în cloud și aplicații.

Acest lucru îi permite XDR să detecteze amenințări complexe pe care o soluție EDR simplă nu le-ar detecta. Pentru organizațiile cu configurații IT complexe, XDR oferă o protecție mai bună împotriva unei game mai variate de amenințări și răspunsuri automate, astfel încât este o soluție mai eficientă decât o soluție EDR simplă.

Cât de repede pot fi observate beneficiile implementării XDR?

Beneficiile implementării XDR pot fi observate relativ rapid, în doar câteva săptămâni până la câteva luni după instalare. Avantajul imediat constă într-o imagine unitară a diferitelor niveluri de securitate, ceea ce contribuie la o detecție mai rapidă și mai precisă a amenințărilor.

De asemenea, companiile pot beneficia și de reducerea timpului și a efortului necesar pentru a combate amenințărilor, datorită răspunsurilor automate oferite de XDR. În timp, pe măsură ce sistemul colectează și mai multe date, devine mai eficient în identificarea tiparelor și a amenințărilor potențiale.