Vă invităm să învățăm împreună despre fiecare literă din ABC-ul securității cibernetice by Bitdefender.
Hai să descoperim un nou element: Spyware
Cum ar fi dacă un hacker ar putea să vă monitorizeze copiii prin camera web a laptopului? Sau cum ar fi dacă un străin ar trage cu urechea la o întâlnire confidențială de afaceri prin intermediul microfonului? Toate acestea sunt posibile acum din cauza software-ului periculos care poartă denumirea de spyware.
Fără acordul utilizatorului, un hacker poate utiliza spyware-ul pentru a colecta informații despre toată activitățile sale desfășurate pe computer. Apoi, hackerul poate șantaja utilizatorul în funcție de ce află. Mai mult, în materie de câteva secunde, un infractor poate obține accesul la informații despre carduri bancare, tranzacții, parolele sale, numele și chiar adresa utilizatorului de acasă.
Computerele personale nu sunt singurele dispozitive expuse la aceste amenințări. Hackerii se pot folosi de spyware pentru a ataca telefoane inteligente. Astfel, ei pot monitoriza locul în care se află un utilizator de smartphone prin intermediul GPS-ului; pot citi și chiar înregistra conversații private; au acces la date bancare.
În ultimii ani, spyware-ul s-a dovedit a fi un adversar de temut, fiind greu de detectat și de eliminat chiar și de către soluțiile profesionale anti-spyware. Un observator tăcut, acesta se instalează de unul singur în momentul în care utilizatorul navighează pe internet cu ajutorul unui browser vulnerabil, când instalează un program înșelător care pare a fi legitim sau când descarcă muzică sau filme din surse suspecte.
Înregistrarea caracterelor introduse prin intermediul tastaturii (keystroke logging) este unul dintre cele mai răspândite tipuri de spyware. Cunoscut și sub denumirea de keylogger, acesta înregistrează fiecare tastă apăsată pentru a fura parolele și alte informații sensibile. Mulți utilizatori folosesc stickuri USB fără a le verifica, în contextul în care USB keyloggerul este o amenințare populară.
În alte cazuri, spyware-ul este instalat cu bună știință în rețele comune sau publice de către deținătorul acestora, pentru o mai bună monitorizare a activității, pentru evitarea breșelor de securitate. În afară de companiile care doresc să monitorizeze activitatea angajaților, guvernele din toată lumea utilizează sau scriu propriul software de spyware pentru a ataca posibilele amenințări naționale la adresa securității și pentru a lupta împotriva terorismului.
Acest al doilea scop pentru care este utilizat spyware-ul este supus dezbaterii, după ce organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International s-a opus în 2015 acestei practici abordate de guverne pentru spionarea jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului, susținând că reprezintă un atac asupra liberei exprimări.
Cu toate că este agasant, nu tot software-ul spyware este utilizat cu rea intenție. Unele programe legitime sau rețele de socializare, cum este Facebook, vin la pachet cu spyware pe care îl acceptăm fără să ne dăm seama și căruia îi permitem să ne urmărească activitatea pentru analiza utilizatorului și afișarea de anunțuri direcționate.
Nu e întotdeauna ușor să depistezi software-ul periculos, însă există câteva semne pe care utilizatorii le pot urmări. Dacă observați modificări ale browserului sau ale unui software pe care nu vă amintiți să le fi autorizat; dacă dispozitivul folosit merge greoi și se blochează des; dacă întâmpinați probleme cu privire la utilizarea unităților de disc; atunci este posibil să vă confrunați cu spyware. Orice pictograme suspecte care pot apărea dintr-o dată în bara de instrumente din browser ar trebui de asemenea să vă atragă atenția. Din moment ce aceste semne ar putea indica și alte probleme, recomandarea specialiștilor Bitdefender este să efectuați imediat o scanare pentru detectarea de spyware.
Pentru a preveni infectarea cu acest tip de software periculos, comportamentul responsabil este cel mai important factor, căci neglijența este cauza numărul unu când vine vorba de breșele de securitate. Asigurați-vă că aveți în permanență sistemul de operare actualizat. Verificați constant update-urile disponibile și pentru software-ul de securitate și soluția anti-spyware, dar și pentru browser.
tags
Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.
Toate articolele16 Februarie 2021