Cunoaște-ți drepturile. Dreptul la restricționarea prelucrării. Cum să limitezi utilizarea datelor.

Bitdefender

23 Aprilie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cunoaște-ți drepturile. Dreptul la restricționarea prelucrării. Cum să limitezi utilizarea datelor.

Atunci când ai nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vrei ca datele tale să fie șterse din sistemul unei organizații, poți solicita restricționarea prelucrării lor. Acest drept este important pentru că îți oferă timpul necesar și garanția că datele tale nu vor fi utilizate până când aspectele care te preocupă nu sunt clarificate sau erorile nu sunt remediate.

Ce presupune acest drept

Dreptul la restricționarea prelucrării îți permite să îi soliciți unei organizații doar să stocheze datele tale, fără să le utilizeze sau să le partajeze. De obicei, aceasta se întâmplă când îți exerciți dreptul de a te opune prelucrării, dreptul la ștergerea datelor sau dreptul la rectificare și dorești ca organizația respectivă să nu îți utilizeze informațiile care fac obiectul unei solicitări decât în scopul gestionării solicitării tale. La cererea ta, organizația va continua să stocheze datele tale, însă într-un sistem diferit sau va bloca accesul la acestea.

Acest drept este și o alternativă la ștergerea datelor. El îți permite să împiedici o organizație să îți folosească anumite informații cu caracter personal în alte scopuri, permițându-i totodată să îți păstreze informațiile la dosar.

Îți poți exercita dreptul la restricționarea prelucrării:

  • când datele tale sunt utilizate ilegal, dar nu vrei să fie șterse (ca dovadă);
  • până când organizația răspunde la solicitarea ta de rectificare, nu vrei ca datele tale incorecte sau incomplete să fie utilizate;
  • când te-ai opus prelucrării datelor tale, iar organizația îți verifică solicitarea;
  • dacă organizația nu mai are nevoie de datele tale cu caracter personal în scopul prelucrării, însă îi soliciți să le păstreze pentru a fi utilizate într-o acțiune juridică în care ești implicat.

Două mențiuni importante:

1. Nu poți restricționa prelucrarea datelor la nesfârșit. Îți poți exercita acest drept până când motivul restricționării a fost soluționat, de exemplu, până când organizația corectează sau șterge datele tale. În cazul unei prelucrări ilegale, restricționarea durează, de obicei, până când îți exprimi consimțământul pentru prelucrarea sau pentru ștergerea datelor din sistem. Oricare ar fi situația, organizația trebuie să te notifice înainte să elimine restricționarea.

2. Nu poți solicita restricționarea prelucrării datelor, dacă acestea sunt necesare în scop legal sau în interes public.

Exemplu

O bancă nou apărută pe piața internă lansează o serie de oferte rentabile la credite pentru locuințe. Tudor își cumpără o casă nouă și decide să își schimbe banca. Îi solicită băncii cu care a colaborat anterior să-i închidă toate conturile și solicită ștergerea tuturor datelor sale personale. Însă această situație intră sub incidența legii care obligă băncile să stocheze toate informațiile clienților pe o perioadă de 10 ani. Deși banca cu care a colaborat anterior este obligată legal să-i stocheze datele, el poate solicita restricționarea datelor pentru a se asigura că acestea nu sunt utilizate în alte scopuri nedorite.

Cum să restricționezi prelucrarea:

  • Contactează organizația/compania respectivă și informeaz-o că dorești să restricționezi prelucrarea datelor tale. Pentru a fi eficient, combină această solicitare cu eventualele solicitări de rectificare a datelor sau în care te opui prelucrării acestora.

Poți trimite solicitarea prin e-mail, poștă, fax sau printr-un formular online, cât timp păstrezi o evidență scrisă a solicitării tale. Caută adresa de e-mail relevantă în „Politica de confidențialitate” sau în secțiunea „contactează-ne” de pe site-ul operatorului de date.

În solicitarea ta:

  • Include numele și detaliile necesare care îi vor ajuta să te găsească în sistem: nume de utilizator, număr de telefon, nume de cont sau adresa IP.
  • Specifică pentru ce date vrei să restricționezi prelucrarea și explică motivul restricționării.
  • Dacă îți trimiți cererea ca atașament sau într-o scrisoare, include data pentru ca termenul de răspuns să fie clar.

La ce să te aștepți:

Odată primită solicitarea ta, organizația are la dispoziție o lună pentru a-ți răspunde, termen care se poate extinde cu două luni în cazurile mai complexe.

Dacă organizația decide să nu restricționeze prelucrarea datelor tale, îți respinge solicitarea, încearcă să te taxeze fără temei sau nu îți confirmă restricționarea în termenul stabilit, ai dreptul să faci o reclamație la autoritatea pentru protecția datelor din țara ta.

În SUA. CCPA și Nevada Privacy Law le permite locuitorilor să le interzică organizațiilor să vândă informațiile cu caracter personal care le aparțin. Virginia CDPA, Colorado Privacy Act și Connecticut Privacy Act acordă dreptul de restricționare a prelucrării informațiilor în scopul vânzării, publicității țintite și creării de profiluri. Utah Consumer Privacy Act acordă un drept ceva mai limitat de a restricționa prelucrarea datelor în scopul vânzării sau publicității țintite.

Surse: Comisia Europeană, noyb.eu, Data Protection Laws and Regulations USA 2023

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader