În 2022, consumatorii din SUA au pierdut 330 de milioane de dolari din cauza înșelăciunilor prin SMS

Bitdefender

14 Iunie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
În 2022, consumatorii din SUA au pierdut 330 de milioane de dolari din cauza înșelăciunilor prin SMS

În 2022, consumatorii au pierdut suma impresionantă de 330 de milioane de dolari din cauza înșelăciunilor prin SMS, conform celui mai recent raport al Comisiei Federale pentru Comerț (Federal Trade Commission – FTC).

Analiza arată că pierderile financiare s-au dublat față de anul anterior, în contextul în care atacatorii s-au concentrat pe a profita de nepăsarea utilizatorilor și de folosirea tot mai răspândită a telefoanelor mobile pentru a face cumpărături, tranzacții bancare sau chiar pentru serviciu.

„Infractorii se folosesc de viteza comunicării prin mesaje text în avantajul lor: aceștia speră ca tu să nu ai timp să te gândești cu atenție la ce scrie în mesaj”, declară FTC. „Unele mesaje promit un beneficiu – un cadou, un colet sau chiar un loc de muncă. Altele încearcă să te facă să te panichezi, crezând că cineva ți-a compromis conturile. Toate sunt minciuni și metode prin care infractorii încearcă să îți fure banii și informațiile personale.”

La o simplă analiză a unui eșantion aleatoriu de 1000 de mesaje, s-a constatat că mesajele frauduloase cele mai periculoase căutau să își asume identitatea unor companii bine cunoscute.

Iată top trei al celor mai răspândite înșelăciuni prin mesaje text, conform agenției:

1. Mesaje text frauduloase, care își asumau identitatea unor instituții financiare sau bănci și avertizau destinatarii cu privire la fraude.

„Alertă de fraudă de la Wells Fargo Bank: Ați încercat să efectuați o achiziție la Walmart în valoare de 1.263,89 de dolari? Răspundeți cu DA sau NU”, era unul dintre mesajele analizate.

Dacă destinatarul răspundea cu da sau nu, acesta primea apoi un apel telefonic fals de la așa-zisul departamentul pentru depistarea fraudelor al băncii respective. Media pierderilor raportate din cauza acestui tip de înșelăciune a fost de 3.000 de dolari anul trecut, agenția subliniind faptul că victimele acestei fraude le-au partajat infractorilor și informații confidențiale, cum ar fi numărul de asigurare socială.

2. Produse oferite gratuit, cadouri și premii fictive

FTC raportează că escrocii și-au mai ademenit victimele și cu promisiunea de a le oferi un cadou din partea unor retaileri bine cunoscuți sau chiar a companiei de telefonie mobilă. În majoritatea reclamațiilor, destinatarii erau rugați să facă clic pe un link și să plătească taxele de livrare pentru un premiu fictiv pe care nu aveau să-l primească niciodată.

3. Înșelăciunea cu livrarea de colete fictive

Următoarea fraudă pe listă constă în trimiterea de mesaje text false, care pretindeau a proveni de la un serviciu de curierat cunoscut, cum ar fi FedEx, UPS sau chiar de la Serviciul poștal al SUA. Prin această fraudă, destinatarii erau notificați că livrarea coletului lor a eșuat.

„Dacă achitai un mic comision de reîncercare a livrării, ceea ce mulți au făcut, acesta era un truc prin care infractorii obțineau numărul cardului tău bancar”, declară FTC. „Utilizatorii au mai raportat și că le-au transmis acestor infractori informații personale, inclusiv numerele de asigurare socială.”

Agenția îndeamnă consumatorii să fie vigilenți și să citească cu atenție toate mesajele text primite fără să se aștepte și să nu furnizeze informații confidențiale precum numerele cardurilor bancare, date de identitate sau parole.

Cum te poate ajuta Bitdefender să-ți protejezi banii și identitatea împotriva înșelăciunilor prin SMS? Caracteristica Scam Alert integrată în soluția Bitdefender Mobile Security monitorizează toate mesajele SMS primite și notificările Android în timp real, notificându-te prompt când primești pe telefon un mesaj periculos sau fraudulos.

Află mai multe informații despre soluțiile de securitate Bitdefender pentru a afla cum îți poți îmbunătăți postura de securitate și cum îți poți proteja identitatea digitală în prezent!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader