Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Evaluarea securității în locuințele inteligente

Bitdefender

08 Decembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Evaluarea securității în locuințele inteligente

Locuințele din ziua de astăzi sunt pline de gadgeturi conectate la internet. De la lumini inteligente la televizoare inteligente, „universul IoT” ia amploare pe zi ce trece. Și, ca orice alt lucru popular, are și părți bune, și părți rele. De sărbători, împărtășește câteva dintre aceste sfaturi privind locuințele inteligente cu cei dragi.

Schimbă parolele de administrator

Universul IoT include orice dispozitiv care se conectează la internet. Așadar, dispozitivele respective sunt „inteligente”. Routerele și camerele IP (camere de supraveghere, monitoarele pentru copii, etc.) sunt printre cele mai vulnerabile dispozitive dintr-o locuință. Ambele produse sunt livrate cu parole de administrator emise de furnizor. Și sunt șanse ca parolele implicite să existe pe internet, unde le poate găsi oricine introduce cuvintele potrivite în bara de căutare din browser. Dacă nu schimbi parolele implicite, cineva le-ar putea ghici și ar putea prelua controlul asupra dispozitivelor tale. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple routerului tău și cu siguranță nici camerei IP care înregistrează videoclipuri din interiorul locuinței tale.

Acest lucru este valabil pentru orice dispozitiv IoT, indiferent că este un termostat inteligent, un frigider inteligent sau un televizor inteligent. Fie că instalezi un dispozitiv nou, fie că modifici setările unui dispozitiv deja existent, schimbă parola implicită și alege o parolă unică. Asigură-te că este o parolă alfanumerică și introdu și câteva caractere speciale, pentru mai multă siguranță.

Configurează o rețea de oaspeți

Dacă configurezi un dispozitiv pentru prima dată și nu ești sigur cum se comportă sau ce caracteristici ascunse are, cel mai bine este să configurezi o rețea pentru oaspeți. De fapt, cel mai înțelept este să pleci de la premisa că toate IoT-urile nu sunt de încredere și să le păstrezi într-o rețea izolată.

Dezactivează funcțiile de care nu ai nevoie

Dacă nu ai nevoie de ele, dezactivează porturile deschise TCP/UDP, porturile seriale deschise și solicitările de parolă, conexiunile radio nesecurizate sau orice tip de comunicații necriptate.

Monitorizează dispozitivele pentru a detecta comportamente neobișnuite

Această recomandare poate părea rudimentară, dar, deoarece unele vulnerabilități de securitate sunt remediate prea târziu sau niciodată, cel mai bun mod de a afla dacă ceva este în neregulă este să verifici dispozitivul pentru a detecta anomalii. Dacă ai vreun motiv să crezi că dispozitivul nu funcționează așa cum ar trebui, întrerupe-i conexiunea la internet și sună la furnizor. Mai bine să previi, decât să tratezi.

Păstrează dispozitivul IoT actualizat

O altă modalitate de a menține o bună igienă de securitate cibernetică este să îți menții întotdeauna dispozitivele inteligente actualizate cu cele mai recente actualizări de firmware sau de servicii. Dacă furnizorul este la curent cu cele mai recente vulnerabilități, sunt șanse ca cea mai recentă actualizare să le remedieze, punându-le bețe în roate hackerilor. Din păcate, nu toți vânzătorii care comercializează dispozitive IoT sunt atât de atenți la securitatea produselor lor. Prin urmare, asigură-te că alegi mărci de renume care își actualizează produsele în timp util.

Folosește un router „de încredere”

După cum am subliniat anterior, routerul de acasă este o poartă de acces către fiecare volum de date care intră în și iese din rețea, așa că este primul dispozitiv pe care atacatorii îl vor viza pentru a prelua controlul asupra rețelei tale. Unii comercianți de routere, cum ar fi partenerii noștri de la Netgear, integrează securitatea direct în produsele lor. Ia în considerare să optezi pentru un router inteligent care rulează Bitdefender’s IoT Security Platform, fie că este din comerț, fie că este de la furnizorul tău de servicii de internet (ISP). În acest fel, obții și informații valoroase despre orice dispozitiv IoT vulnerabil din rețeaua de acasă și poți opri atacatorii înainte ca aceștia să ajungă la el.

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader