Cum să recunoști SMS-urile cu malware

Bitdefender

18 August 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cum să recunoști SMS-urile cu malware

Hackerii continuă să se bazeze pe mesaje SMS pentru a răspândi linkuri periculoase și spam, iar oamenii continuă să devină victime ale unor astfel de atacuri. Adevărul simplu este că această strategie de înșelătorie încă funcționează. Ca utilizatori, avem instrumente simple pe care le putem folosi pentru a elimina mesajele periculoase, care sunt complementare soluției de securitate existente.

În ciuda faptului că sunt tratate ca tehnologie veche, mesajele SMS sunt încă utilizate pe scară largă. Este posibil să nu îndeplinească aceleași standarde de confidențialitate ca o aplicație criptată end-to-end, dar au alte avantaje. De exemplu, trimiterea unui SMS nu necesită date mobile; furnizorii de servicii de comunicații sunt cei care expediază mesajele.

SMS-ul ca instrument pentru companii

Oamenii au renunțat la mesajele SMS ca mijloc principal de comunicare, dar companiile și chiar instituțiile guvernamentale continuă să folosească acest tip de mesaje. Hackerii știu acest lucru și sunt mereu în căutarea unei modalități prin care mesajele periculoase să ajungă în căsuța ta de e-mail. Este ușor să se amestece printre alte mesaje, mai ales când un mesaj periculos ar putea arăta ca unul oficial.

Aceasta nu înseamnă că SMS-ul este nesigur ca tehnologie, dar oamenii și soluțiile de securitate lucrând împreună ar putea face cu ușurință să dispară această problemă. Hackerii folosesc texte special concepute, prin care încearcă să convingă oamenii să acceseze diverse linkuri. Iar acele texte sunt, totodată, cea mai bună modalitate de a recunoaște un mesaj periculos.

Urgența

Una dintre cele mai frecvente modalități de a-i determina pe oameni să acceseze un link este de a transmite un sentiment de urgență, solicitând destinatarului să efectueze rapid unele acțiuni altfel ar urma să se confrunte cu repercusiuni negative.

Unele urgențe par importante. Când Europa trecea printr-o criză a gazelor naturale sau a energiei electrice, companiile de utilități păreau să trimită mesaje SMS prin care clienții erau amenințați că vor fi deconectați dacă nu făceau o plată rapidă.

În perioada în care se depun declarațiile fiscale, oamenii primesc avertismente potrivit cărora există o problemă cu declarația lor sau că trebuie să plătească o sumă mai mare.

Un alt tip de mesaj des întâlnit se referă la un colet pierdut sau la plata unei sume mici care trebuie efectuată în curând pentru a evita consecințele.

Sintagma „a evita consecințele” („or else”) este esențială pentru escroc. Totodată, este un semnal de alarmă atunci când filtrezi mesajele SMS. Dacă ceva trebuie făcut rapid sub amenințarea unei pedepse, cel mai probabil este vorba despre o fraudă, o schemă de phishing sau un malware.

Câștigătorul

Deoarece hackerii folosesc și metoda „carrot and stick” („morcov și băț” sau recompensă și pedeapsă), se observă cu ușurință celălalt tip de mesaje periculoase. Urgența este bățul, iar morcovul este o promisiune de câștig.

A convinge utilizatorii că au câștigat un premiu grozav este, de asemenea, o practică destul de frecventă, dar uneori este vorba despre un mic premiu pentru a-l face mai credibil. Iar tot ce trebuie să faci este să plătești o mică taxă de expediere.

În cele din urmă, infractorii vor încerca să profite de evenimente semnificative, precum cutremurul din Turcia, pledând pentru donații. Sigur că imediat ce se întâmplă un eveniment ieșit din comun, urmează mesaje SMS periculoase, uneori în doar câteva ore.

Dacă ne amintim că nicio companie sau instituție guvernamentală nu trimite ultimatumuri și amenințări prin mesaje SMS și că nimeni nu a câștigat vreodată ceva fără a participa, șansele să fim înșelați scad semnificativ.

De asemenea, ajută să ai o soluție de securitate precum Bitdefender Mobile Security for Android, care poate filtra mesajele SMS și avertiza utilizatorii în legătură cu pericolele ascunse în astfel de mesaje. Utilizatorii cunoscători și instalarea unei soluții de securitate puternice vor face viața infractorilor mult mai dificilă.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader