Ce sunt atacurile de tip dictionary și cum să te aperi împotriva lor

Bitdefender

01 Aprilie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ce sunt atacurile de tip dictionary și cum să te aperi împotriva lor

Un atac de tip dictionary este o metodă folosită de infractorii cibernetici pentru a afla parole, a prelua controlul asupra conturilor tale și a-ți fura datele.

Prin acest tip de atac, atacatorii folosesc liste extinse de cuvinte și expresii pentru a ghici parola unui cont, cum ar fi:

  • Cuvinte obișnuite și variații simple
  • Orice cuvinte dintr-un dicționar
  • Lista celor mai des întâlnite parole utilizate și expuse în breșele de securitate a datelor și scurgerile de date
  • Nume populare de animale de companie sau nume de personaje fictive și alte referințe din cultura pop

Majoritatea internauților pun comoditatea mai presus de securitatea conturilor lor, alegând să reutilizeze parolele sau să folosească o singură parolă pentru mai multe conturi, ceea ce permite ca un astfel de atac să fie lansat.

Un studiu Bitdefender care a analizat comportamentul consumatorilor a evidențiat cauza principală a incidentelor de compromitere a datelor: gestionarea deficitară a parolelor. Unul cele mai importante aspecte constatate de studiul nostru definește clar atitudinile utilizatorilor în ceea ce privește riscurile la adresa securității cibernetice, peste jumătate dintre respondenți recunoscând că reciclează parolele, utilizând un set pentru toate conturile lor online sau, mai rău, că folosesc aceeași parolă pentru toate conturile.

Atunci când aceste atacuri de tip dictionary sunt combinate cu statistici preluate din baza de date compromise, ele pot fi utilizate pentru a lansa breșe de securitate cu un efect distrugător, dar foarte profitabile. Datele noastre dezvăluie că peste 28 de miliarde de adrese de e-mail expuse sunt disponibile online, dintre care 98,35% sunt însoțite de parole sub formă de text simplu. Majoritatea datelor de conectare compromise provin din compilații de date compromise prin breșe de securitate a datelor (de exemplu, compilația Collection1) partajate pe platformele de tranzacționare din dark web în perioada 2019 și 2022.

Cum te poți proteja împotriva atacurilor de tip dictionary:

Nu folosi cuvinte sau combinații de cifre simplu de ghicit Nu folosi cuvinte simple și cifre și caractere consecutive precum „abc123” ca parole. Hackerii vor decripta rapid astfel de parole.

Folosește o aplicație de încredere pentru gestionarea parolelor: O aplicație de gestionare a parolelor te va ajuta să generezi rapid și să îți protejezi parolele unice și complexe

Revizuiește-ți și schimbă-ți parolele la conturile care nu sunt protejate adecvat: Asigură-te că toate conturile tale online sunt protejate de parole puternice și unice. Dacă este posibil, schimbă parolele cel puțin o dată pe an pentru cele mai importante conturi ale tale.

Anul acesta, în Luna securității cibernetice și nu numai, pune siguranța ta digitală pe primul loc cu ajutorul Bitdefender!

Alege soluția noastră de încredere Password Manager pentru a-ți optimiza securitatea cibernetică cu ajutorul celor mai puternici algoritmi de criptare cunoscuți. Soluția te va ajuta să îți protejezi și să îți gestionezi toate parolele online, precum și să creezi parole complexe care îndeplinesc cele mai înalte standarde pe toate sistemele principale de operare.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader