Ce este o soluție VPN, cum mă protejează și ce beneficii îmi oferă?

Bitdefender

01 Octombrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ce este o soluție VPN, cum mă protejează și ce beneficii îmi oferă?

Utilizarea soluțiilor VPN (Virtual Private Network) a crescut exponențial în timpul pandemiei. De la studenți, la angajați ai corporațiilor și angajați guvernamentali, toată lumea a fost nevoită să utilizeze o soluție VPN pentru a accesa de la distanță activele digitale și a respecta protocoalele de securitate. Deși pandemia a fost o perioadă dificilă pentru toată lumea, a atras totuși atenția asupra riscului tot mai mare privind atacurile cibernetice, cauzat de conectarea la internet fără măsuri corespunzătoare de securitate. Acum, soluțiile VPN reprezintă un aspect esențial în viețile noastre.

O soluție VPN le permite utilizatorilor să trimită și să primească date prin internet ca și cum dispozitivele lor ar fi conectate direct printr-o rețea tip „tunnel” personalizată. În această rețea, datele sunt criptate astfel încât doar utilizatorul și serverul știu ce date sunt transmise. Pe scurt, soluțiile VPN ne permit să navigăm în mod anonim și sigur.

Utilizarea soluțiilor VPN crește exponențial

Conform Statista, utilizarea soluțiilor VPN în Statele Unite a crescut considerabil în timpul pandemiei provocate de coronavirus. Doar în primele două săptămâni (8 martie - 22 martie 2020), utilizarea soluțiilor VPN a crescut cu 124%, observându-se tipare similare și în lunile următoare.

Totuși, conform companiei deținătoare a bazelor de date, există și alți factori care au contribuit la intensificarea utilizării de soluții VPN din ultimii ani. Pe lângă telemuncă și cursurile online, soluțiile VPN se bucură de popularitate și datorită unor funcții precum accesarea conținutului media (de exemplu, Netflix) și a rețelelor de socializare geo-restricționate, accesul la diferite surse de știri etc.

„Deoarece unele țări restricționează accesul la numeroase canale de știri și media, utilizatorii folosesc adesea soluții VPN pentru a rămâne la curent cu evenimentele majore”, afirmă Statista.

Însă mai există încă un motiv esențial pentru care toată lumea ar trebui să ia în considerare utilizarea unei soluții VPN, în special pe telefon, și anume rețelele WiFi publice.

O rețea WiFi este considerată a fi nesigură atunci când:

·       nu solicită parolă pentru conectare

·       aparține unui spațiu public (hotel, aeroport, restaurant, cafenea, mall, loc de relaxare etc.)

·       utilizează protocoale învechite/slabe de securitate sau criptare

Rețelele din locații precum aeroporturi, locuri de relaxare, hoteluri, restaurante sau mall-uri sunt ținte ușoare pentru persoanele care încearcă să îți capteze și exploateze traficul. O soluție VPN te ajută să îți securizezi traficul cu criptare extrem de puternică, ceea ce face imposibilă accesarea acestuia.

De asemenea, este important de menționat faptul că presiunea asupra infrastructurii furnizorilor de servicii de internet este în continuă creștere, mai ales în această perioadă. Nu toți pot ține pasul cu cererea și este posibil ca unii să aleagă să impună o limită maximă pentru lățimea de bandă, în funcție de tipul de trafic. Acest lucru îți poate afecta experiența atunci când te joci sau vizionezi serialul tău preferat prin streaming. Folosind o soluție VPN, traficul tău este criptat, astfel încât nimeni nu îți poate vedea activitatea online, nici măcar furnizorul tău de servicii de internet.

În plus, numeroase portaluri de călătorie și companii aeriene folosesc un mecanism dinamic de tarifare pentru a-și adapta ofertele. O soluție VPN îți poate permite să eviți ofertele „personalizate” mai scumpe.

Bitdefender VPN

Bitdefender VPN îți protejează prezența online prin criptarea întregului trafic pe internet, fie că folosești un dispozitiv Windows, macOS, Android sau Apple (cu sistem de operare iOS). Soluția noastră VPN extrem de rapidă îți protejează identitatea și activitățile online împotriva atacatorilor, furnizorilor de servicii de internet și privirilor curioase. Atunci când te conectezi la o rețea WiFi gratuită/publică, Bitdefender te informează cu privire la riscurile asociate rețelelor WiFi nesigure și îți recomandă să continui folosind VPN.

Reține că soluțiile VPN nu asigură protecție împotriva malware-ului. De aceea,recomandăm utilizatorilor să achiziționeze întregul pachet Bitdefender Total Security pentru a-și asigura protecția completă împotriva tuturor tipurilor de amenințări cibernetice.

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader