1 minut

Ce este IoT? O întrebare simplă cu răspuns complex

Bitdefender

04 Iunie 2019

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ce este IoT? O întrebare simplă cu răspuns complex

Internet of Things, Internetul Lucrurilor sau, pe scurt, IoT e un fenomen ce se află de mai mulți ani în centrul atenției oricărui expert în materie de tehnologie, mulți dintre aceștia exagerând avantajele. Definiția termenului „IoT” diferă în funcție de specialistul care îl explică. Cel mai răspândit și cel mai scurt răspuns este că Internetul Lucrurilor este o rețea de obiecte fizice conectate la Internet.

Inițial, numeroși experți au considerat imposibil acest concept. Cu toate acestea, companii precum Procter & Gamble, Gillette, WalMart, Tesco, Canon și Coca-Cola, precum și organizațiile de stat americane (Departamentul Apărării, Serviciul Poștal) au recunoscut avantajele pe care IoT le-ar putea aduce lanțurilor lor de aprovizionare și au contribuit la stimularea dezvoltării tehnologiei.

Cine a inventat termenul „IoT”?

Lansată de pionierul în tehnologie Kevin Ashton în anul 1999, expresia „Internet of Things” desemna inițial utilizarea Internetului pentru a permite computerelor să observe lumea. Această rețea de obiecte conectate era menită să adune informații din mediul fizic care să contribuie la găsirea unei soluții pentru o problemă raportată.

Așa cum afirma Ashton într-un interviu anul trecut, IoT este o soluție care vă permite „să cunoașteți tot ce trebuie să știți despre lumea fizică. Informații precum unde se află lucrurile, unde se află clienții sau dacă lucrurile au nevoie de întreținere sau de altceva.”

O definiție mai flexibilă a IoT, cea care a generat acest cuvânt-cheie al momentului, include orice gadget care se poate conecta la Internet – așa-numitele dispozitive „inteligente” (smart). De obicei, acestea sunt lucruri obișnuite, prevăzute cu cipuri care permit utilizatorilor să controleze sau să interacționeze cu ele prin intermediul unei rețele. Lista include aproape orice obiect conectat considerat, de regulă, inteligent.

Indiferent de forma acestora, dispozitivele IoT reprezintă o parte comună a vieții noastre, iar șansele ca acestea să cadă din grație în viitorul apropiat sunt mici sau chiar inexistente.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader