Bitdefender a identificat peste 60 000 de aplicații Android periculoase ascunse

Bitdefender

14 Iunie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Bitdefender a identificat peste 60 000 de aplicații Android periculoase ascunse

Analiștii în securitate de la Bitdefender au identificat o campanie malware agresivă în care hackerii au utilizat peste 60000 de aplicații Android unice pentru a răspândi amenințarea.

App Anomaly Detection este denumirea celei mai noi tehnologii incluse în Bitdefender Mobile Security for Android. Obiectivul principal al tehnologiei este să identifice anumite comportamente de la nivelul aplicațiilor care ar putea fi considerate periculoase și apoi să informeze utilizatorul cu privire la posibila problemă.

Există mai multe scenarii prin care aplicațiile periculoase ar putea ajunge pe un dispozitiv, care includ actualizări sau chiar un utilizator care omite intenționat avertismentele în timpul instalării. Oricare ar fi cazul, Bitdefender Mobile Security for Android integrează un nivel de protecție care monitorizează dispozitivele în mod constant pentru a detecta aplicațiile care nu se comportă corespunzător.

După ce Bitdefender a pus noua tehnologie la dispoziția tuturor utilizatorilor, această nouă campanie adware a devenit imediat vizibilă. Au fost identificate peste 60000 de aplicații unice și probabil că multe altele încă circulă liber. Având în vedere numărul mare de aplicații, există șanse ca întreaga operațiune să fie automatizată.

Aplicațiile pline de adware-uri ascunse nu sunt disponibile în Google Play sau în magazinele oficiale de aplicații, însă hackerii au găsit o altă cale să convingă oamenii să le instaleze. Se pare că numeroși utilizatori Android caută alte surse pentru jocuri piratate, aplicații deblocate, soluții VPN gratuite, YouTube fără reclame și chiar programe false de securitate.

Utilizatorii încearcă să instaleze aceste aplicații, însă, aparent, instalarea eșuează. De fapt, adware-ul este instalat cu succes și acesta ia rapid legătura cu serverele. Reclamele încep să apară câteva zile mai târziu, de aceea, este posibil ca utilizatorii să nu facă legătura.

Și pentru ca situația să fie și mai complicată, aceste aplicații periculoase utilizează o serie de tehnici ingenioase pentru a se deghiza după ce au fost instalate pe dispozitive, asigurându-se inclusiv că nu au denumiri sau pictograme și că se află întotdeauna la sfârșitul listei cu aplicații instalate.

Deși adware-urile ne dau bătăi de cap, nu putem ignora și celelalte riscuri. Această campanie își propune să obțină câștiguri din afișarea cu forța a reclamelor, însă acest lucru nu înseamnă că, la un moment dat, operatorii nu ar putea apăsa pe un buton și răspândi reclame mult mai periculoase, care redirecționează utilizatorii către malware.

Cea mai bună cale pentru a rămâne în siguranță este să descărcați aplicații doar din magazinele oficiale și să utilizați o aplicație de securitate care poate detecta aceste tipuri de amenințări.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader