De sărbători, dăruiește-ți dragostea, nu parolele

Bitdefender

19 Decembrie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
De sărbători, dăruiește-ți dragostea, nu parolele

În toată agitația de sărbători, este ușor să uiți de măsurile de protecție online. Gândește-te că parolele sunt precum ușa casei tale; nu ai vrea să intre vreun musafir nepoftit, așa că închide-o bine.

În perioada sărbătorilor, incidența cazurilor de intrare prin efracție este mai mare, la fel de mare fiind și numărul cazurilor de accesare neautorizată a conturilor. Hackerii folosesc tehnici diferite pentru a profita de o parolă slabă: atacuri de tip brute force (programe care ghicesc combinații de caractere), atacuri de tip dictionary (programe care ghicesc cuvinte dintr-un dicționar) sau atacuri prin inginerie socială, acțiuni care te păcălesc să îți dezvălui parola.

Însă îți spunem un secret: faptul că știi că hackerii stau la pândă de sărbători mai mult ca în orice altă perioadă a anului îți oferă un avantaj. Îmbunătățește-ți sistemele de protecție digitală și securizează-ți lumea online.

De ce să-ți schimbi parolele înainte să schimbi anul?

Parolele slabe te fac vulnerabil în mai multe feluri. Dacă un hacker îți cunoaște datele de autentificare, acesta poate:

  • accesa conturile tale de e-mail și de pe platformele de socializare, blocându-ți accesul la acestea;
  • face tranzacții și transferuri utilizând conturile tale bancare;
  • colecta mai multe informații personale, confidențiale și îți poate fura identitatea digitală;
  • vinde informațiile tale pe Dark Web sau altor infractori;
  • trimite mesaje către prietenii și rudele tale de pe conturile tale în încercarea de a-i înșela;
  • folosi malware pentru a-ți cripta fișierele și programele, apoi poate solicita o sumă drept răscumpărare.

3 pași simpli prin care îți poți consolida mecanismul de apărare online

Nr. 1. Creează parole puternice pentru conturile tale: Actualizează-ți parolele la adresele de e-mail, aplicațiile de banking și rețelele de socializare.

Urmează acești pași:

o   Combină litere, cifre și caractere speciale.

o   Optează pentru o parolă mai lungă, ideal de 12 caractere sau mai multe.

o   Evită să folosești informații care pot fi ghicite ușor, precum numele tău sau data nașterii.

o   Evită cuvinte sau expresii des întâlnite, care se găsesc în dicționar.

Evită reciclarea parolelor: Nu reutiliza niciodată parolele, în special pentru conturi care conțin informații cu caracter personal. Dacă una dintre acestea ajunge pe mâini greșite, celelalte conturi pot fi compromise.

Nr. 2. Utilizează autentificarea în doi pași sau multifactor (MFA). Iată motivele:

o   Acest tip de autentificare presupune un pas suplimentar de verificare în afară de parola ta, implicând adesea un cod unic care îți este trimis pe dispozitivul personal (de obicei pe telefon).

o   Chiar dacă un hacker reușește să pună mâna pe parola ta, acesta nu se va putea autentifica fără acces la dispozitivul tău personal.

Nr. 3. Ai grijă ce informații partajezi online

Informațiile tale personale sunt ca o comoară pentru infractorii cibernetici. Uneori, aceștia capătă acces la conturile tale analizând, pur și simplu, informațiile pe care le-ai partajat online. Astfel, îți recomandăm să limitezi informațiile personale pe care le partajezi pe platformele de socializare și alte site-uri web.

Siguranța ta depinde de cât de vulnerabilă este parola ta

Dacă preferi să-ți petreci timpul făcând lucruri mai interesante decât să-ți schimbi constant parolele sau să creezi unele noi, folosește Bitdefender Password Manager.

Această soluție generează, salvează automat, completează automat și îți gestionează parolele la toate site-urile web și serviciile online, cu ajutorul unei singure parole principale.

Caracteristica de completare automată este atât sigură, cât și ușor de utilizat; în plus, dacă ai ajuns pe un site de phishing, vei ști acest lucru. În schimb, vei fi avertizat înainte să faci greșeala să te autentifici.

Fără Bitdefender Password Manager Cu Bitdefender Password Manager
-          Creezi/actualizezi toate parolele, dar ajungi adesea să folosești parole care sunt prea simple sau care se repetă. -          Generezi o parolă unică, sigură și complexă, pentru fiecare cont nou, cu un singur clic.
-          Îți notezi parolele ca să le reții. -          Stochezi parolele imediat după ce sunt create și le păstrezi într-un mediu foarte sigur.
-          Ții minte parolele. În caz contrar, trebuie să treci prin procesul frustrant și care consumă timp de a recupera/schimba parolele uitate. -          Datele de autentificare sunt completate automat pe site-urile web deja vizitate, economisind timp prețios.
-          Nu știi cu siguranță dacă o parolă a fost multiplicată sau este prea slabă sau a fost compromisă în cazul unei breșe de securitate a datelor. -          Monitorizează constant breșele de securitate a datelor și emite alerte când numele de utilizator, adresele de e-mail, parolele sau cardurile bancare au fost expuse.

Fă-ți timp pentru a decide cum vrei să creezi următoarea parolă puternică. Sărbătorile sunt o perioadă în care să ne relaxăm și să petrecem timp cu prietenii, familia și cei dragi, nu să ne facem griji că vom deveni victime ale unei infracțiuni cibernetice.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader