Ziua Păcălelilor fără farse digitale

Bitdefender

30 Martie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ziua Păcălelilor fără farse digitale

Practica farselor și glumelor jucate între prieteni, în familie și între colegii de la serviciu, este veche; anumiți istorici afirmând chiar că ar fi luat naștere în Evul Mediu.

Ziua păcălelilor are loc pe 1 aprilie, o zi în care suntem cu toții vigilenți și ne luăm măsuri suplimentare de precauție pentru a ne asigura că nu devenim la rândul nostru victima unei farse.

Cu toții avem un prieten sau membru de familie care încearcă mereu să facă o farsă sau o glumă virtuală. Însă, anul acesta, de Ziua Păcălelilor nu trebuie să te ferești doar de cei care fac pozne inofensive. Escrocii digitali vizează internauții imprudenți în fiecare zi a anului, iar ziua de 1 aprilie nu va face excepție.

Hackerii nu ratează nicio ocazie, sărbătoare sau eveniment pentru a fura informațiile personale și banii utilizatorilor creduli și, mai important decât atât, ei își îmbunătățesc constant metodele și își actualizează tacticile. Nu ne crezi? Iată câteva date:

  • În 2021, cetățenii americani au pierdut, în total, o sumă uluitoare de 30 de miliarde de dolari din cauza fraudelor prin telefon (Sursa: FTC)
  • 28% dintre cei care fac escrocherii prin telefon utilizează date compromise sau informații personale adunate de pe internet atunci când fac apeluri pentru a-și păcăli victimele să le furnizeze date cu caracter sensibil și bani (Sursa: FirstOrion)
  • 39% dintre victimele atacurilor de tip vishing (voice phishing) au afirmat că persoana care i-a apelat le cunoștea adresa de domiciliu, iar 17% au spus că escrocul le știa numărul de identificare personală în totalitate sau parțial (Sursa: FirstOrion)
  • Spamurile prin SMS și textele de smishing au crescut cu 1000% în perioada aprilie 2021 – februarie 2022 (Sursa: Text-em-all)

Nu trebuie să te transformi într-un detectiv cu normă întreagă pentru a te feri de infractorii care își câștigă traiul din a-i înșela pe oameni.

Urmează aceste sfaturi și recomandări simple pentru a te bucura de o Zi a păcălelilor fără fraude:

  • Așteaptă-te ca atacurile de phishing și emailurile spam să se înmulțească pe 1 aprilie. Nu da clic pe linkuri și nu descărca fișiere primite prin corespondență nesolicitată. Șterge imediat orice solicitări de informații cu caracter sensibil, precum coduri PIN, numărul cardului bancar, CNP-ul, date de autentificare și parole.
  • Ai grijă la fraudele cu impostori. Este posibil să fii contactat de șarlatani care pretind că sunt angajați ai băncii tale, recuperatori de datorii, angajați ai autorităților de aplicare a legii, agenți fiscali sau tehnicieni ai unui furnizor de servicii cunoscut. Dacă cineva te sună pentru a te amenința, a-ți solicita informațiile personale sau a-ți recomanda să instalezi un software de acces de la distanță pe dispozitivul tău, închide imediat și raportează cazul la poliție.
  • Ai grijă la știrile, linkurile și fotografiile click-bait de pe platformele de socializare. Videoclipurile și înregistrările audio deep fake sunt acum pretutindeni în mediul online. Deși poate părea și suna foarte real, în afara faptului că răspândește știri false, conținutul deep fake poate fi utilizat pentru a desfășura fraude de investiții în rândul internauților creduli.
  • Menține o igienă cibernetică riguroasă, asigurându-te că dispozitivele tale sunt actualizate, activându-ți setările de confidențialitate și activând autentificarea în doi pași pe conturile tale și ai grijă să nu distribui excesiv pe rețelele de socializare.
  • Nu reutiliza parolele; folosește un manager de parole dacă întâmpini probleme la generarea și reținerea parolelor unice pentru toate conturile tale online.
  • Dacă utilizezi o aplicație de dating sau o platformă similară pentru a-ți găsi perechea, nu distribui excesiv, nu trimite videoclipuri sau fotografii cu conținut sensibil, nu transfera bani și nu începe să „investești” în criptomonede doar pentru că persoana cu care vorbești își declară deja dragostea pentru tine.
  • Utilizează o soluție de securitate pentru a-ți proteja dispozitivele și datele împotriva atacurilor de tip phishing sau ransomware..

Pentru șarlatani și escroci, în fiecare zi este Ziua Păcălelilor. Cu ocazia Zilei Păcălelilor din acest an și nu numai, optează pentru o soluție de securitate Bitdefender care să-ți garanteze bunăstarea, confidențialitatea digitală și să-ți protejeze identitatea online.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader