Internetul lucrurilor (IoT - Internet of Things) găzduiește aproape orice tip de dispozitiv ți-ai putea închipui, cât timp acesta este conectat la internet. Din nefericire, anumite echipamente dintr-o locuință inteligentă vor fi întotdeauna mai puțin sigure decât altele și vulnerabile. Cel mai recent raport IoT al nostru dezvăluie o tendință îngrijorătoare referitoare ce vizează un grup de dispozitive pe care oamenii nu le consideră neapărat vulnerabile: televizoarele inteligente.
Multe persoane cred, în mod eronat, că nu locuiesc într-o casă inteligentă, imaginându-și o casă futuristă cu care pot purta conversații. Apariția smartphone-urilor, a difuzoarelor inteligente, dispozitivelor de streaming, camerelor IP și a multor altor dispozitive a transformat încet casele tradiționale în locuințe inteligente fără să realizăm acest lucru. Și faptul că nu realizăm acest lucru face totul mult mai periculos.
În ultimii câțiva ani, o parte dintre cele mai vulnerabile dispozitive din locuințele inteligente moderne au rămas neschimbate, lista de astfel de dispozitive vulnerabile fiind dominată de routere, camere IP, dispozitive de stocare atașate la rețea (NAS), televizoare și câteva alte tipuri de produse. În ultimii doi ani, dintre acestea s-au remarcat două tipuri de dispozitive diferite. În prezent, acestea sunt cele mai vulnerabile dispozitive din locuințele noastre.
Deși sună a clișeu, este adevărat. În 2022, cele mai vulnerabile dispozitive din locuințele inteligente sunt televizoarele inteligente. Motivul este simplu: puterea pe care o au acestea. Televizoarele inteligente au devenit tot mai puternice, cu o memorie mare și procesoare capabile, și să nu uităm de sistemele de operare moderne integrate, care dețin și câteva informații personale, având în vedere că mai multe conturi online sunt asociate la acestea.
Atacatorii pot utiliza vulnerabilitățile pentru a transforma televizoarele în botneturi extinse, pot lansa atacuri DDoS asupra companiilor și altor organizații. Infractorii le pot utiliza și pentru a fura informații sau pentru a crea un punct de acces în rețeaua ta de acasă.
În vreme ce televizoarele inteligente reprezintă doar 5,4% dintre dispozitivele conectate la rețelele protejate de soluțiile de securitate Bitdefender, acestea sunt responsabile pentru 52% dintre toate vulnerabilitățile identificate. În momentul în care o parte atât de mică de dispozitive generează atât de multe probleme, devine clar că producătorii de televizoare nu s-au pregătit pe cât ar fi trebuit pentru valurile de probleme potențiale.
Prizele inteligente reprezintă al doilea tip de dispozitive care au devenit incredibil de nesigure. Este simplu să înțelegem de ce oamenii nu le consideră dispozitive inteligente. În multe cazuri, consumatorii le conectează la rețele și nu le mai verifică sau nu mai efectuează actualizări menite să remedieze potențiale vulnerabilități descoperite între timp. Sunt mai puține ca număr comparativ cu televizoarele, dar reprezintă 13% dintre toate vulnerabilitățile identificate.
Aceste constatări, precum și multe altele, sunt descrise în detaliu în raportul nostru care poate fi descărcat gratuit. Acesta evidențiază numeroase probleme detectate în ecosistemul Internet of Things, inclusiv tipurile de atacuri și amenințările posibile.
tags
The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”
Toate articolele16 Februarie 2021