TikTok amendată cu 345 de milioane de euro pentru încurajarea copiilor să opteze pentru un cont public folosind opțiunea „Post Now”

Bitdefender

21 Septembrie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
TikTok amendată cu 345 de milioane de euro pentru încurajarea copiilor să opteze pentru un cont public folosind opțiunea „Post Now”

Gardienii confidențialității din Europa au amendat TikTok cu 345 de milioane de euro (368 de milioane de lire sterline) după ce au descoperit că această platformă socială a încălcat dispozițiile RGPD la prelucrarea datelor copiilor.

Comitetul european pentru protecția datelor (CEPD) a analizat practicile de design implementate de TikTok în contextul a două notificări pop-up afișate copiilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, respectiv ferestrele pop-up înregistrare și postare videoclip.

Comitetul menționat mai sus, în colaborare cu autoritățile de supraveghere, au descoperit că niciuna dintre aceste ferestre pop-up nu oferea utilizatorului opțiuni în mod obiectiv și neutru.

În etapa de înregistrare, copiii erau încurajați să opteze pentru un cont public făcând clic pe  butonul din partea dreaptă cu textul „Skip” (Omitere), potrivit CEPD, „ceea ce urma să aibă un efect în cascadă asupra confidențialității copilului pe această platformă, de exemplu, făcând accesibile comentariile la conținutul video creat de copii”.

Atunci când li se solicita să configureze setările pentru Postare, copiii erau din nou încurajați să opteze pentru funcționalitatea „Post Now”, care era „prezentată sub forma unui text cu caractere aldine, de culoare mai închisă, situat în partea dreaptă, spre deosebire de butonul mai deschis la culoare pentru anulare”, afirmă Comitetul european pentru protecția datelor.

„Utilizatorii care doreau să facă o postare privată, trebuiau mai întâi să selecteze „Cancel” și apoi să caute setările de confidențialitate pentru a trece la un „cont privat”, se menționează în comunicatul de presă. „Prin urmare, utilizatorii erau încurajați să opteze pentru setarea ca public în mod implicit, întrucât TikTok le îngreuna alegerea unor opțiuni în favoarea protejării datelor personale ale acestora.”

Autoritatea de monitorizare în domeniul confidențialității afirmă totodată că consecințele optării pentru oricare dintre cele două căi disponibile erau neclare, iar platformele de social media nu ar trebui să pună utilizatorii în dificultate în ceea ce privește configurarea setărilor de confidențialitate.

Ca urmare a acestor practici, Comitetul european pentru protecția datelor a constatat că TikTok a încălcat principiul echității conform RGPD. Totodată, CEPD și-a exprimat neîncrederea puternică în eficacitatea măsurilor de verificare a vârstei implementate de TikTok.

În lumina acestor constatări, Comisia pentru Protecția Datelor pentru Europa a emis companiei TikTok o amendă administrativă în valoare de 345 de milioane de euro, o mustrare, precum și un ordin de a-și aduce practicile de prelucrare a datelor în conformitate cu reglementările în vigoare, în următoarele trei luni.

Aceasta nu este prima confruntare a companiei TikTok cu organismele europene de protecție a datelor. La începutul anului, CNIL din Franța a sancționat rețeaua de socializare cu 5 milioane de euro pentru că a îngreunat respingerea cookie-urilor și pentru că nu a oferit explicații suficient de precise cu privire la scopul diferitelor cookie-uri.

În iunie, Departamentul Apărării al SUA (DoD), Administrația Serviciilor Generale din SUA (GSA) și NASA au interzis prezența TikTok (și a altor aplicații dezvoltate de deținătorul chinez al TikTok, ByteDance) pe dispozitivele angajaților.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader