The Safety Formula: Episodul 4 - Optimizarea Deciziilor

Bitdefender

24 Octombrie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
The Safety Formula: Episodul 4 - Optimizarea Deciziilor

De la începutul acestui sezon competițional din Formula 1, logoul Bitdefender apare pe căștile piloților, dar și pe dispozitivul halo de pe monopostul Ferrari SF-23, două dintre elementele critice care protejează piloții.

În mini seria The Safety Formula, explorăm legăturile dintre tehnologiile de ultimă oră din Formula 1 și inovațiile în continuă dezvoltare din securitate cibernetică. Citiți Episodul 4, unde vă prezentăm cum este optimizat procesul decizional în securitate cibernetică și în Formula 1 cu ajutorul tehnologiilor Endpoint Detection and Response (Bitdefender EDR) și Accident Data Recorder (senzorul de date pentru accidente din F1).

Performanța monopostului

În Formula 1, performanța nu este dată doar de motor și echipă. În spatele spectacolului ce captivează milioane de fani din întreaga lume, a schemelor complexe de culori și a competiției de pe circuit, se află o lume necunoscută, compusă din senzori, aparate ce înregistrează date și analize complexe ce influențează până și cele mai mici decizii.

Unul dintre echipamentele esențiale pentru colectarea de date se află în inima oricărui monopost de Formula 1 și se numește în limbaj oficial Accident Data Recorder (ADR). Acesta este montat în interiorul celulei de supraviețuire și este conectat la două accelerometre externe. Cohorta de senzori înregistrează detalii cruciale legate de ce se întâmplă în timpul unei curse.

Senzorii pot înregistra accelerația, forțele G generate, dar și pulsul cardiac al pilotui. Practic, ADR-ul este cutia neagră a unei mașini de Formula 1. ADR-ul nu are doar instrumente de colectare de date, ci și un flux video. În momentul în care pe circuit are loc un accident, înregistrările video sunt esențiale pentru investigație.

Datele sunt totul

În lumea securității cibernetice, soluția Endpoint Detection and Response (EDR) servește același scop precum sistemul de senzori din Formula 1. Dacă senzorii din F1 înregistrează și analizează date critice de pe monoposturi, EDR face aceleași lucruri pentru rețele și monitorizează activitatea în timp real.

Dacă ADR-ul îmbunătățește siguranța și performanța pe circuit, EDR strânge și analizează date de la endpointuri (cum sunt laptopurile sau telefoanele mobile), detectează activitatea suspicioasă în mod proactiv și oferă unelte necesare luptei cu atacatorii cibernetici.

Îmbunătățirea răspunsului și siguranța

Atât EDR, cât și ADR sunt esențiale în analizele realizate după incidente. În Formula 1, datele de la senzorii ADR pot fi folosite pentru a reconstrui secvența de evenimente care au dus la un incident și pot fi folosite pentru a aduce îmbunătățiri în domeniul siguranței, dar și pentru a preveni un accident asemănător.

Analizele datelor ADR folosite după o coliziune sau după ce o mașină a pierdut controlul și s-a lovit de o barieră de protecție sunt cruciale în îmbunătățirea performanței tuturor caracteristicilor de securitate, atât de pe mașină, cât și din jurul acesteia, cum ar fi zonele de degajare sau designul monoposturilor. Totul pentru ca piloții să fie mai protejați.

Când vine vorba de securitatea cibernetică, datele provenite de la EDR pot ajuta echipele tehnice să detecteze și să răspundă prompt amenințărilor. Aceste date oferă asistență în răspunsurile rapide după incidente cum ar fi înțelegerea proporțiilor și impactului unui atac, dar și în construirea de strategii de izolare și investigare a cauzelor pentru a preveni astfel de atacuri să se mai întâmple.

ADR și EDR livrează informații esențiale care ajută echipele din Formula 1 și din securitate cibernetică să ia decizii mai rapide și mai bune cu ajutorul colectării de date. Acest lucru duce la investigații mai bune, optimizare a performanței și inginerie inversă a evenimentelor.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader