The Safety Formula - Episodul 3: VPN-ul și Celula de supraviețuire

Bitdefender

18 August 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
The Safety Formula - Episodul 3: VPN-ul și Celula de supraviețuire

De la începutul acestui sezon competițional din Formula 1, logoul Bitdefender apare pe căștile piloților, dar și pe dispozitivul halo de pe monopostul Ferrari SF-23, două dintre elementele critice care protejează piloții.

În mini seria The Safety Formula, vom explora legăturile dintre tehnologiile de ultimă oră din Formula 1 și inovațiile în continuă dezvoltare din securitate cibernetică. Citiți Episodul 3 al seriei în care analizăm celula de supraviețuire din Formula 1 și VPN-ul, două elemente care aduc un start suplimentar de protecție.

Un mediu fortificat

În momentul în care Charles Leclerc și Carlos Sainz, piloții Scuderia Ferrari, se așază în monopostul Ferrari SF-23, ei nu o fac într-un scaun obișnuit. În limitele cockpitului construit cu meticulozitate, ei se așază într-un adevărat cocon numit monocoque sau celulă de supraviețuire (n.r. - șasiu întărit).

Reducerea riscului

Celula de supraviețuire este elementul cheie al unei mașini de Formula 1. Ea susține suspensia față și motorul. De asemenea, e locul unde stă pilotul. Astfel, măsurile de siguranță prevalează în acest spațiu critic ce acționează ca ultima linie de apărare între pilot și circuit.

Celula de supraviețuire standard este construită dintr-un material compozit bazat pe fibră de carbon (fire lungi de atomi de carbon unite împreună într-o “țesătură” extrem de puternică), dar și dintr-un strat de Kevlar rezistent la penetrare externă.

Celula de supraviețuire are zone ranforsate în jurul picioarelor, capului și trunchiului pilotului și este construită să absoarbă energia impactului, reducând riscul de accidentare al piloților în situații extreme.

Performanță îmbunătățită

În anii ‘80, dezvoltarea tehnologiei fibrei de carbon a revoluționat construirea celulelor de supraviețuire. Rezistența este doar una dintre caracteristicile importante ale fibrei de carbon. Aceasta este, de asemenea, mult mai ușoară decât metalul și are o rezistență la temperaturi extreme, fiind ideală pentru motorsport.

Pe lângă protecția crescută oferită piloților, șasiul întărit permite îmbunătățirea performanței monopostului, deoarece rigiditatea sa crește capacitatea de manevrare a acestuia și aerodinamica, în același timp având o greutate scăzută.

Un adăpost virtual sigur

La fel ca în Formula 1, în lumea securității cibernetice nu a existat vreodată conceptul de risc zero. Așa cum siguranța este prioritară pentru echipele de Formula 1 și pentru Federația Internațională de Automobilism (FIA), tehnologiile de securitate cibernetică încorporează măsuri de siguranță pentru a reduce riscurile lumii digitale.

În timp ce celula de supraviețuire este un adăpost sigur pentru piloții de Formula 1, în lumea digitală VPN-ul (Virtual Private Network) oferă echivalentul acestui mediu fortificat pentru utilizatori.

Siguranță și securitate

Principalul rol al unui VPN este să stabilească o conexiune sigură la internet. În lumea online există riscuri precum furtul datelor, iar utilizatorii trebuie să dejoace aceste obstacole pentru a fi în siguranță.

VPN-ul folosește criptarea pentru a secretiza datele trimise de la dispozitivul utilizatorului spre serverul VPN-ului. Această criptare asigură siguranță chiar și când datele sunt interceptate, pentru că acestea sunt neutilizabile de către infractorii cibernetici și hoții de date. VPN-ul este cu atât mai important atunci când utilizatorii folosesc rețele Wi-Fi publice în cafenele sau aeroporturi.

Așa cum celulele de supraviețuire din Formula 1 protejează piloții în mașină, VPN-ul înconjoară utilizatorii cu un strat suplimentar de protecție online și protejează compromiterea datelor sensibile.

Celulele de supraviețuire și VPN-urile există pentru a crea un mediu protector pentru utilizatorii lor. În timp ce celulele de supraviețuire se concentrează pe siguranța fizică, VPN-ul adresează siguranța digitală și protejează datele online ale utilizatorilor. Ambele asigură un strat suplimentar de siguranță.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader