Studiile pentru crearea unui vaccin pentru COVID-19 au fost încetinite ca urmare a unui atac ransomware

Bogdan BOTEZATU

26 Octombrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Studiile pentru crearea unui vaccin pentru COVID-19 au fost încetinite ca urmare a unui atac ransomware

eResearchTechnology, o companie care oferă servicii medicale și dezvoltă software utilizat în industria biomedicală, a fost ținta unui atac ransomware. De vreme ce instrumentul său este utilizat la scară largă de companiile implicate în studiul coronavirusului la nivel mondial, atacul a încetinit cercetările în sine.

Oamenii așteaptă cu nerăbdare orice noi descoperiri ale studiilor privind COVID-19, cu precădere vaccinurile și testările rapide. Infractorii cibernetici au de obicei alte planuri, atacând de multe ori industriile care desfășoară sarcini de importanță critică. Adesea sunt preferate atacurile ransomware, pentru că aceste companii au tendința de a plăti răscumpărarea pretinsă.

Compania nu a raportat atacul inițial, iar detaliile au apărut într-un raport New York Times. Drew Bustos, vicepreședintele departamentului de marketing al ERT, a recunoscut că a solicitat ajutorul experților în domeniul securității și că a fost notificat FBI-ul.

eResearchTechnology produce programe software utilizate în cadrul a numeroase studii clinice, dar și de către companii care depun eforturi în mod activ pentru dezvoltarea vaccinurilor și medicamentelor pentru coronavirus. Inclusiv IQVIA, o companie care administrează studiul desfășurat de AstraZeneca pentru elaborarea unui vaccin anti-COVID și Bristol Myers Squibb, o companie de produse farmaceutice care depune eforturi pentru crearea unui test rapid.

Bustos a mai spus și că sistemele revin online și că ar trebui să funcționeze în următoarele zile. Acest lucru înseamnă că rezolvarea problemei a durat mai mult de două săptămâni. Nu se știe cu certitudine dacă răscumpărarea a fost achitată de către companie sau dacă au existat alte mijloace prin care serviciile au fost restabilite.

În ciuda faptului că incidentul de securitate cibernetică nu a pus capăt studiilor și dezvoltării medicamentelor, cu siguranță că le-a încetinit. Atacurile ransomware nu au afectat alte studii pentru dezvoltarea vaccinurilor, cum ar fi cele efectuate de Pfizer și Johnson & Johnson.

Din păcate, aceasta nu a fost prima dată când un incident de securitate cibernetică a încetinit dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19. În urmă cu doar câteva luni, agențiile de aplicare a legii, inclusiv NCSC, CSE, DHS CISA și NSA au emis un avertisment comun cu privire la activitățile recente ale grupului APT29, care vizează companiile din SUA, Marea Britanie și Canada implicate în cercetarea privind COVID-19.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader