Șeful indian al unei rețele de fraude telefonice este condamnat la 20 de ani de închisoare

Bogdan BOTEZATU

07 Decembrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Șeful indian al unei rețele de fraude telefonice este condamnat la 20 de ani de închisoare

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat condamnarea unui cetățean indian care se afla în spatele a numeroase call-center-uri din India, folosite pentru a obține în mod fraudulos milioane de dolari de la victime americane între 2013 și 2016.

Hitesh Madhubhai Patel, cunoscut și sub numele de Hitesh Hinglaj, în vârstă de 44 de ani, din Ahmedabad, India, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și trei ani de eliberare sub supraveghere, sub acuzațiile de „complicitate la fraudă în domeniul comunicațiilor electronice și complicitate generală la comiterea infracțiunilor de furt de identitate, accesare de dispozitive, spălare de bani și însușirea identității unui reprezentant sau angajat federal”. De asemenea, Patel va fi obligat să restituie o sumă în valoare de 8.970.396 de dolari victimelor sale care au fost identificate.

Conform unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție, Patel și complicii săi (inclusiv persoane din SUA) au realizat o schemă complexă prin care angajații unui call-center din India și-au asumat identitatea oficialilor de la Serviciul de Administrare Fiscală (IRS) și Serviciul de Cetățenie și Imigrări al SUA (USCIS).

La ordinul său, operatorii telefonici s-au implicat în fraude telefonice concepute pentru a speria victimele și a le determina să transfere bani, „amenințându-le cu arestarea, închisoarea, amendarea sau deportarea, în cazul în care nu plăteau presupusele sume datorate guvernului”.

„Victimele erau instruite cu privire la modul în care să efectueze plata, inclusiv prin achiziționarea de cartele reîncărcabile sau transferul de bani”, conform declarațiilor din acordul de negociere a pedepsei al lui Patel. „După efectuarea plății, call-center-urile apelau la o rețea de „curieri” din Statele Unite, care să lichideze și să spele banii obținuți în mod fraudulos”.

Patel a recunoscut că opera și finanța numeroase call-center-uri prin intermediul cărora comitea infracțiunile, inclusiv call-center-ul HGLOBAL.

„Patel comunica prin e-mail și prin intermediul aplicației de mesagerie Whatsapp cu complicii săi pentru a face schimb de numere de carduri de credit, scripturi de fraudă telefonică și instrucțiuni privind operațiunile de la call-center-uri”, explică Departamentul de Justiție. „Scripturile includeau însușirea personalității angajaților de la IRS, USCIS, Agenția de Administrare Fiscală din Canada (Canada Revenue Agency), Autoritatea fiscală din Australia (Australian Tax Office), fraude de împrumuturi până la plata salariului, frauda de subvenție federală din partea guvernului SUA și frauda de recuperare de creanțe”, potrivit comunicatului de presă.

Patel a recunoscut că este singurul responsabil pentru „pierderea previzibilă în mod rezonabil a peste 25 de milioane de dolari, dar mai puțin de 65 de milioane de dolari”, pe baza dovezilor guvernului împotriva sa.

Departamentul de Justiție a lansat un site web pentru a oferi informații despre caz potențialelor victime. Dacă credeți că sunteți victima unei fraude telefonice, contactați Comisia Federală de Comerț din SUA (FTC) aici.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader