Șase din 10 utilizatori individuali s-au confruntat cu o amenințare cibernetică în 2021, conform noului studiu Bitdefender

Bitdefender

27 Octombrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Șase din 10 utilizatori individuali s-au confruntat cu o amenințare cibernetică în 2021, conform noului studiu Bitdefender

În sprijinul Lunii internaționale a securității cibernetice, Bitdefender a publicat un nou studiu care a dezvăluit că șase din 10 utilizatori de internet s-au confruntat cu cel puțin o amenințare cibernetică în ultimul an, însă mulți evită să utilizeze soluții de securitate pe dispozitivele pe care le folosesc cel mai des. Aceasta este doar una dintre numeroasele informații interesante din raport.

Din iunie până în august 2021, Bitdefender a lucrat cu iSense Solutions (o companie independentă de cercetare a pieței) pentru a analiza atitudini și comportamente față de amenințările și vulnerabilitățile legate de securitatea cibernetică, precum și pentru a evalua activitățile online ale utilizatorilor în funcție de sexul și grupa de vârstă a acestora.

În studiu au fost incluși peste 10.000 de consumatori cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani din 11 țări, inclusiv Australia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, România, Spania, Suedia, Regatul Unit și SUA, din diferite categorii socio-demografice. Rezumăm ceea ce am descoperit mai jos.

Tendințe online

Majoritatea utilizatorilor spun că au unul sau mai multe conturi online pentru rețele de socializare (63%), cumpărături online (54%) și streaming de conținut video (40%), aceste categorii fiind urmate de furnizori de telecomunicații, servicii de sănătate, utilități, hoteluri și companii aeriene și servicii/închirieri auto.

În general, bărbații au mai multe conturi online pentru servicii din a doua jumătate a listei, în timp ce femeile predomină în ceea ce privește rețelele de socializare și cumpărăturile online. Pentru sănătate și utilități, ambele sexe se clasează în mod similar. Dacă ne raportăm la categoria de vârstă, proporția celor care au un cont scade după 45 de ani, iar în cazul adulților tineri (18-24) se remarcă, de asemenea, un număr mediu scăzut de conturi.

Bineînțeles, Facebook, WhatsApp, Gmail și YouTube sunt cele mai utilizate platforme online, remarcându-se unele discrepanțe destul de previzibile între diferite grupe de vârstă, așa cum se vede în raport.

Gestionarea dispozitivelor și conturilor online

Aproape un sfert dintre respondenți își accesează frecvent conturile personale online de pe un dispozitiv de lucru, iar jumătate dintre respondenți își folosesc telefoanele mobile ca dispozitiv principal pentru activitățile personale online. În ciuda acestor lucruri, 30% dintre respondenți recunosc că nu fac nimic pentru a-și securiza telefonul mobil (mai multe detalii mai jos).

Peste o treime dintre copii au acces nelimitat la dispozitive conectate la internet. În SUA, 50% dintre copii au acces nelimitat la internet, în timp ce, în restul lumii, procentul scade undeva sub 40%, în medie.

Într-o notă mai optimistă, mai mult de un sfert dintre utilizatorii de internet spun că sunt destul de familiarizați cu modul de personalizare a setărilor de confidențialitate și că parcurg aspectele care țin de confidențialitate atunci când își fac un cont nou.

Gestionarea parolelor și partajarea conturilor

Administrarea parolelor conturilor online este realizată în diverse moduri. Cincizeci și doi la sută dintre respondenți spun că memorează pur și simplu parolele. O treime dintre aceștia folosesc opțiunea Completare automată (Autofill). Cu toate acestea, 28% notează parolele pe hârtie și 24% folosesc un manager de parole.

Deloc surprinzător, 26% dintre utilizatori spun că urăsc să configureze parole diferite pentru conturi noi și o cincime dintre aceștia spune că ar prefera să-și împartă adresa de e-mail cu un furnizor decât să plătească (pentru o aplicație sau serviciu).

Bărbații și adulții tineri (cu vârste de până la 44 de ani) sunt mai predispuși să partajeze detaliile contului lor, dar cei trecuți de 55 de ani nu sunt dispuși să facă acest lucru. Cele mai comune tipuri de conturi sunt pentru închirieri auto (deși sunt folosite doar de câțiva), streaming de conținut video, companii aeriene și utilități software.

De asemenea, probabilitatea ca bărbații să partajeze detalii de identificare personală este mai mare, comparativ cu femeile.

Atitudinile utilizatorilor față de amenințările cibernetice

Șaizeci și unu la sută dintre utilizatorii de internet s-au confruntat cu cel puțin o amenințare sau un atac cibernetic în ultimul an. Iată o defalcare a principalelor amenințări:

· Escrocherii telefonice - 36%

· Phishing - 23%

· Breșe de securitate a datelor - 12%

Cincisprezece la sută au declarat că nu folosesc nicio soluție pentru a-și proteja securitatea și confidențialitatea pe dispozitivele pe care le folosesc cel mai mult. Totuși, 41% folosesc o soluție antivirus gratuită, iar 29% sunt responsabili și plătesc pentru toate beneficiile oferite de un instrument de securitate.
Cu toate acestea, utilizatorii tind să nu fie prea atenți la amenințările mobile. Treizeci la sută nu folosesc nicio soluție de securitate pe telefonul lor, iar motivele variază de la „Nu cred că am nevoie” la „Este prea scumpă” sau „Smartphone-urile nu sunt expuse malware-ului”. Nu mai e nevoie să menționăm că aceste atitudini față de securitatea mobilă sunt greșite.

Pentru mai multe informații, inclusiv profilurile de utilizare online și alte date geografice/demografice interesante, descarcă raportul complet mai jos:

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader