Sărbători fericite! Infractorii cibernetici sunt pe urmele tale

Bogdan BOTEZATU

09 Decembrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Sărbători fericite! Infractorii cibernetici sunt pe urmele tale

Sărbătorile de iarnă țin de distracție, familie și, dacă suntem norocoși, un strat generos de zăpadă. După unul dintre cei mai tumultuoși ani din istorie, în umbra unei pandemii de proporții biblice, credem că e timpul să inspirăm adânc și să încercăm să ne relaxăm puțin.

Nu vrem să-ți stricăm sărbătorile, însă luna decembrie mai vine cu un test înainte de bine-meritata pauză: o activitate sporită a infractorilor cibernetici, determinată de faptul că aceștia încearcă să-ți scoată din buzunar banii pentru cadourile de Crăciun pe care i-ai câștigat atât de greu. În condițiile în care infracționalitatea cibernetică atinge noi apogee, iată câteva recomandări pentru ca tu și cei dragi ție să rămâneți în siguranță.

Stai cu ochii pe plățile pe care le efectuezi

Cumpărăturile online au luat amploare în timpul izolării și continuă să stabilească noi recorduri de la an la an, în contextul perioadei cumpărăturilor de iarnă. Infractorii vor profita de orice ocazie pentru a pune mâna pe banii tăi și nu se vor da în lături de la a bate recordul de pierderi în valoare de 30 de MILIARDE de dolari stabilit în 2019.

Phishing-ul și fraudele iau amploare odată cu febra cumpărăturilor de sărbători. Cu cât Crăciunul se apropie, utilizatorii serviciilor financiare și aplicațiilor bancare digitale sunt vizați din ce în ce mai mult de infractorii cibernetici.

Din fericire, această problemă poate fi remediată cu ușurință. Nu trebuie decât să instalezi o soluție de securitate care să îți filtreze mesajele de tip junk și să activezi autentificarea în doi pași pentru toate conturile care permit acest lucru. Și nu în cele din urmă, verifică cu regularitate tranzacțiile anterioare pentru a identifica orice neregulă, fraudă de rambursare sau achiziții pe care nu le-ai efectuat.

Malware-ul nu se demodează niciodată

În timp  ce atacurile de tip phishing compromit conturile personale, malware-ul îi ajută pe infractori să preia controlul complet asupra dispozitivelor. În fiecare oră, hackerii creează peste 20.000 de elemente noi de malware. Până termini de citit acest articol, vor fi fost lansate aproape 800 de noi amenințări către milioane de potențiale victime din întreaga lume. Aceste instrumente infracționale pot efectua numeroase acțiuni, de la faimoasa criptare a datelor tale importante la atacarea unei bănci sau a unui spital, și nu numai.  Acordă o atenție deosebită e-mail-urilor de tip spam, deoarece 4 din 10 mesaje conțin o formă de malware.

Romanță de Crăciun? Da, dar ai grijă.

Infractorii cibernetici s-au folosit intens de măsurile de distanțare socială și de singurătatea persoanelor aflate în izolare, înregistrându-se astfel creșteri considerabile ale acestor înșelătorii în timpul sărbătorilor de iarnă. În 2019, s-au raportat pierderi în valoare de 201 milioane de dolari din cauza înșelătoriilor de pe site-urile/aplicațiile de întâlniri numai în Statele Unite, o creștere cu 40% față de anul 2018.

În medie, înșelătoriile de pe site-urile/aplicațiile de întâlniri reprezintă între 30% și 40% din înșelătoriile la nivel global și pot provoca daune financiare și emoționale grave victimelor.

În majoritatea cazurilor, victimele sunt abordate pe site-urile de întâlniri, prin e-mail-uri nedorite, pe rețelele de socializare sau pe platformele de mesagerie instantanee de către persoane care pretind că sunt cadre militare sau oameni de afaceri care se află în străinătate. Aceștia creează povești complicate care se încheie de fiecare dată cu solicitarea de bani pentru acoperirea costurilor pentru o situație de urgență, un accident sau planurilor de călătorie pentru a putea veni să petreacă sărbătorile alături de tine.

Planuri de călătorie? Verifică de două ori.

Pe măsură ce sezonul sărbătorilor se apropie, iar măsurile de restricție sunt ridicate, atacatorii ar putea încerca să obțină bani de pe urma dorinței tuturor de a lua o pauză și a face planuri de vacanță. Drept urmare, creșterea numărului de mesaje de tip spam cu tematică de călătorie dovedește faptul că infractorii cibernetici sunt la curent cu nevoile și interesele victimelor lor și își planifică mesajele și campaniile pentru a le maximiza eficiența. În noiembrie, aproximativ 3 din 10 dintre toate e-mail-urile de tip spam scanate aveau tematică de călătorie. Acordă o atenție deosebită ofertelor care par prea bune ca să fie adevărate și fă întotdeauna rezervări prin intermediul unei agenții sau al unui operator în care ai încredere și care are o reputație bine fondată.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader