3 minute

Revoluția Internet of Things - Ce însemnă acest lucru și cum te poate influența?

Bitdefender

25 Aprilie 2019

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Revoluția Internet of Things - Ce însemnă acest lucru și cum te poate influența?

Internetul lucrurilor, sau IoT, cuprinde toate dispozitivele inteligente conectate în vederea sporirii confortului, a comodității și a eficienței oamenilor. Ceea ce a început acum câțiva ani ca fenomen tehnologic este în prezent o tendință socială: dispozitivele conectate schimbă modul în care ne comportăm, trăim, interacționăm dar și felul în care a ajuns sa ne preocupe confidențialitatea și siguranța noastră.

Gartner, compania de consulanță și cercetare în IT, spune că 2019 este anul în care adoptia IoT a luat amploare la scară larga și practic din ce in ce mai multe dispozitive și gadget-uri devin conectate.

De exemplu, numărul de dispozitive portabile va crește cu 25,8% până la 225 milioane în 2019.

Se estimează că în 2019 numarul dispozitivelor portabile comercializate va crește cu 25,8% față de anul trecut, până la 225 milioane dolari (176 milioane GBP), potrivit ultimelor date furnizate de Gartner. Compania de cercetare a estimat, de asemenea, că volumul cheltuielilor utilizatorilor finali destinate dispozitivelor portabile va ajunge până la 42 de miliarde de dolari (32,9 milioane GBP) în 2019.

În ceea ce privește boxele portabile inteligente cum ar fi Amazon Echo și Google Home, acestea vor cunaște cea mai rapidă creștere, cu o rată de creștere anuală de 39,1%.

IoT include toate dispozitivele conectate de la mașini inteligente, aparate electrocasnice, camere de supraveghere, încuietori și sonerii inteligete, becuri, senzori de căldură și până la jucării inteligente și baby-monitors.

Gartner estimează că numărul de dispozitive conectate va depăși 50 de miliarde până în 2020.

Ce ar putea însemna aceste numere (și statistici IoT) pentru dvs.?

Pe masură ce crește piata dispozitivelor smart home, sunt șanse din ce în ce mai mari ca acestea să intre și în casa dvs. Veți începe să trăiți într-o casă inteligentă, fără să vă gândiți la acest lucru. Atâta timp cât aveți dispozitive care “comunică” între ele sau cu dumneavoastră, care se conectează la Wi-Fi și dispun de o aplicație pentru a le controla, puteți spune că trăiți într-o casa inteligentă. Senzori noi, algoritmi noi și experiențe noi vă vor face viața mai conectată, mai productivă și mai confortabilă.

Chiar dacă dispozitivele dumneavoastră sunt inteligente, este totuși sarcina dvs. să vă asigurați că acestea sunt în siguranță. 2018 a fost anul în care oamenii au început să acorde o mai mare atenție “protecției datelor” și confidențialității. Dincolo de preocupările legale, oamenii doresc ca viața privată să le fie respectată și astfel, s-a observat o schimbare în abordarea afacerilor care folosesc datelor și informațiile lor. Deși această problemă este departe de a fi rezolvată, oamenii, sunt conștienți de aceasta.

De ce ar accesa cineva datele personale ale familiei dvs.?

O altă provocare cu care se confruntă IoT în acest an este securitatea. Conectarea dispozitivelor la internet creează o cale de intrare către casa și familia dumneavoastră. Asemeni unei uși adevărate, această cale poate fi utilizată de oameni care doresc să vă  acceseze datele personale, mai ales că multe dintre dispozitivele inteligente nu dispun de un software de securitate care să împiedice acest lucru, prin urmare sunt vulnerabile la atacurile hackerilor.

Aceștia doresc să preia controlul asupra dispozitivelor dvs. pentru a vă fura banii, pentru a vă folosi identitatea, pentru a vă spiona sau pentru a folosi puterea de procesare a dispozitivului inteligent.

Este posibil să fi citit știri despre dispozitivele IoT care sunt infectate și apoi exploatate, dar nu credeți că vi s-ar putea întâmpla și dumneavoastră.

Ce puteți face pentru a vă menține casa inteligentă în siguranță

  • Achiztionați dispozitive IoT numai de la producători și furnizori de renume.
  • Alegeți dispozitive cu securitate încorporată.
  • Schimbați datele de conectare și parolele implicite.
  • Verificați actualizările software-ului de securitate.
  • Aveți grijă la creșterile bruște de trafic Internet generat de dispozitive sau încetinirea ritmului de funcționare a acestora – pot fi semne de îngrijorare.
  • Instalați o soluție de securitate pentru întreaga rețea de acasă pentru a proteja toate dispozitivele inteligente care au acces la conexiunea Wi-Fi.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader