Rețele infracționale distruse în urma utilizării unei aplicații de chat „securizate”, administrată de fapt de poliție

Bitdefender

25 Iunie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Rețele infracționale distruse în urma utilizării unei aplicații de chat „securizate”, administrată de fapt de poliție

Poliția federală australiană (AFP) a declarat că a reușit să decripteze și să citească mesajele private trimise printr-o aplicație de mesagerie care părea a fi securizată, utilizată de infractori… pentru că aplicația fusese de fapt creată de FBI.

În timpul unei conferințe de presă, comisarul AFP Reece Kershaw a explicat cum a luat naștere ideea aplicației „AN0M” – o aplicație de mesagerie de tip backdoor – în timp ce câțiva membri ai FBI și AFP serveau câte o bere după închiderea rețelei „Phantom Secure” în 2018, o rețea telefonică criptată utilizată de infractori și carteluri de droguri.

Dornici să umple golul lăsat în urmă de închiderea rețelei „Phantom Secure”, agenții FBI au administrat din umbră serviciul „AN0M”, partajând în timp real comunicările care se credea că sunt secrete cu ofițerii AFP și alte agenții de punere în aplicare a legii din lume.

224 de persoane au fost arestate în Australia în timpul „Operațiunii Ironside” și au fost confiscate 3,7 tone de droguri, 104 arme, 44,9 milioane de dolari australieni (34,75 milioane de dolari americani) în numerar și alte bunuri, precum mașini de lux.

În plus, polițiștii australieni au declarat că au intervenit ca urmare a 20 de amenințări cu moartea.

Sunt așteptate mai multe arestări interne și internaționale, toate acestea pentru că infractorii utilizau un serviciu de comunicații despre care credeau că este securizat, dar care era de fapt administrat de polițiști.

AN0M funcționa pe smartphone-uri modificate, vândute pe piața neagră, care nu aveau funcții normale, cum ar fi servicii de e-mail sau posibilitatea de a telefona, și care puteau fi utilizate pe baza unui abonament.

Ironia a făcut că sumele de bani cu care au fost plătite abonamentele au intrat în buzunarele polițiștilor care i-au arestat ulterior pe utilizatori.

Polițiștii au încurajat în secret informatorii să planteze aplicația în lumea interlopă, înainte de a fi adoptată de traficanții de droguri care au avut, fără să vrea, rol de „influenceri”, conferind aplicației legitimitate și încurajând alți infractori să o folosească pentru a comunica.

În loc să-și promoveze aplicația secretă, site-ul web AN0M declară acum că a fost confiscat de autorități și îndeamnă utilizatorii să își introducă detaliile de contact în cazul în care cred că contul lor ar putea fi legat de o investigație aflată în desfășurare (!):

Acest domeniu a fost confiscat

Autoritățile de punere în aplicare a legii au monitorizat mesajele și atașamentele din platforma ANØM. Au fost inițiate mai multe investigații care se află în desfășurare. Pentru a verifica dacă contul dvs. este asociat cu o investigație aflată în desfășurare, vă rugăm să introduceți orice detalii privind dispozitivul mai jos:

Oare câte persoane se vor îngrămădi să facă asta…

Potrivit comisarului AFP Reece Kershaw: „Am reușit să identificăm fiecare telefon care a fost utilizat și să-l atribuim utilizatorilor… Folosirea aplicațiilor criptate impune provocări mari. AN0M ne-a oferit informații de care nu am mai dispus până acum.”

Bineînțeles, AN0M este doar una dintre aplicațiile care pretind că oferă servicii de mesagerie criptate end-to-end. Mai există numeroase aplicații utilizate la scară largă care oferă un serviciu similar oricui își dorește să comunice în mod securizat, fie infractor sau nu.

Aresturile făcute de polițiștii australieni, care probabil vor fi replicate și de alte agenții din lume, cu siguranță va face unii utilizatori să se întrebe dacă aplicația de mesagerie securizată pe care o folosesc este cu adevărat atât de sigură pe cât cred.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader