Recomandări pentru navigarea în siguranță pe internet pe timp de vară

Bogdan BOTEZATU

14 Iulie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Recomandări pentru navigarea în siguranță pe internet pe timp de vară

Infractorii cibernetici prosperă pe timpul verii, iar vara aceasta nu face excepție. Creșterea numărului de atacuri cibernetice a devenit una dintre principalele îngrijorări ale guvernelor și companiilor din toată lumea, iar în timp ce mulți dintre noi ne gândim să plecăm într-un concediu și să ne luăm gândul de la pandemie, infractorii întind capcane pentru turiști.
Chiar dacă concediile tradiționale par intangibile pentru mulți dintre noi, faptul că multe țări relaxează măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului ne-a determinat să ne gândim la distracție, departe de zgomotul și aglomerația din orașe.
Totuși, este posibil ca ideea unui concediu bine-meritat să ne încețoșeze gândirea rațională, lăsându-ne vulnerabili în fața atacurilor care ne vor afecta, nu doar golindu-ne conturile și obligându-ne astfel să ne întoarcem mai devreme acasă.
Fie că plănuiești să stai acasă în concediu sau să călătorești în străinătate, iată câteva măsuri de prevenție pe care le poți lua pentru protecția ta și a dispozitivelor tale.
Gândește-te la securitate cibernetică atunci când faci rezervarea pentru concediu
Infractorii își fac mereu temele, iar creșterea numărului de concedii după izbucnirea pandemiei de COVID-19 oferă terenul perfect de vânătoare. Dacă frunzărești printre oferte de concedii pe ultima sută de metri, fii atent la postările și anunțurile frauduloase care promovează vacanțe false.
Dacă plănuiești să vizitezi o nouă locație aproape de casă sau să închiriezi o rulotă pentru a traversa zonele rurale ale țării, asigură-te că accesezi site-uri web oficiale și de încredere. Evită ofertele care par a fi prea bune ca să fie adevărate și nu plăti pentru nicio ofertă de concediu care îți este prezentată prin apeluri telefonice, email-uri sau mesaje pe care nu le aștepți.
Majoritatea dintre aceste oferte false redirecționează oamenii care își doresc să plece în concediu către site-uri web care par a fi sofisticate și care, de obicei, includ o funcție de mesagerie pentru comunicarea între client și personalul de asistență.
Cu toate acestea, sunt concepute pentru furtul datelor personale și financiare. Verifică mereu de două ori veridicitatea unei oferte și, în cazul în care ți se solicită să faci o plată printr-un transfer bancar în contul unei persoane fizice, orientează-te către o altă ofertă.
Fă-ți temele în materie de buna conduită cibernetică înainte de plecare
Deci ai reușit să găsești o ofertă și să faci rezervarea pentru concediul de anul acesta. În timp ce împachetezi șlapii de plajă, crema de protecție solară și celelalte lucruri de care ai nevoie, acordă puțin timp pregătirii dispozitivelor pe care le vei lua la tine în concediu. Dispozitivele tale cu acces la internet sunt expuse la atacuri, așa că verifică dacă dispozitivele și aplicațiile tale sunt actualizate.
Protejarea contului tău online ar trebui să fie cea mai importantă prioritate atât acasă, cât și în vacanță. Alege parole puternice și unice pentru toate conturile tale online înainte de a pleca și fă copii de siguranță ale datelor. În cazul în care te vei confrunta cu un atac ransomware, nu va trebui să achiți nicio răscumpărare pentru a recupera fișierele tale personale.
Nu uita să instalezi o soluție locală de securitate cibernetică și un VPN pe dispozitivele tale. Cu toate că nu luăm mereu laptop-urile la noi în concediu, smartphone-urile și tabletele sunt nelipsite și de multe ori neglijate când vine vorba de soluții de securitate. Un VPN îți va proteja activitatea din mediul online împotriva curioșilor și va securiza tranzacțiile tale. În cazul în care aceste lucruri sunt trecute cu vederea este posibil ca vacanța ta să se încheie brusc și să suferi consecințele imprudenței.
Rămâi în siguranță la destinație
Ai ajuns la destinația de vacanță și ești gata să te relaxezi? Perfect. Totuși, nu lăsa securitatea cibernetică la o parte. Infractorii adoră să pună osul la muncă pe timp de vară, atunci când plecăm în concediu, căci ei nu lasă infracțiunile acasă pentru a-și lua o vacanță.
Rețelele publice gratuite de Wi-Fi pot fi tentante, însă de cele mai multe ori nu sunt securizate, ceea ce înseamnă că informațiile tale cu caracter personal sunt expuse. Nu transmite sau efectua achiziții odată conectat la rețele Wi-Fi nesecurizate din cafenele și restaurante locale sau din holul hotelurilor pentru că aceste rețele pot fi compromise cu ușurință de către hackeri, iar apoi pot fi folosite pentru furtul datelor, de exemplu, al parolelor, documentelor și informațiilor financiare.
De asemenea, ar fi bine să dezactivezi conectarea automată la rețele wireless sau dispozitive Bluetooth pe smartphone-ul sau tableta ta și să eviți să faci cumpărături sau tranzacții online cât timp ești în concediu, în special dacă ești conectat la o rețea publică de Wi-Fi. Dacă trebuie neapărat să faci operațiuni bancare online, utilizează datele mobile și activează VPN-ul.
Gândește-te de două ori înainte să postezi pe vreo rețea de socializare. Tuturor ne place să postăm poze și mesaje din concediu, însă este posibil ca infractorii cibernetici să monitorizeze conținutul de pe rețelele de socializare și chiar să încerce să ne jefuiască locuințele. Ia în considerare să postezi amintirile din concediu după ce te întorci și, dacă este nevoie să comunici cu apropiații, trimite-le mesaje private sau folosește alte mijloace de comunicare.
Nu în ultimul rând, evită să folosești computerele comune puse la dispoziție de unele case de vacanță, hoteluri sau cafenele. Poți naviga în voie pe internet, dar nu face achiziții și nu te autentifica în contul de email sau alte conturi online.
 

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader