2 minute

Protocolul de Internet IPv6 pregătește mediul online pentru dispozitivele inteligente

Bitdefender

25 Aprilie 2019

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Protocolul de Internet IPv6 pregătește mediul online pentru dispozitivele inteligente

Internetul nu pare foarte aglomerat, dar este. Și nu de către cele 4,3 miliarde de utilizatori. Este aglomerat de dispozitive, pentru că acestea sunt cele care alcătuiesc spațiul virtual. Și devine tot mai aglomerat cu fiecare gadget pe care îl conectezi la mediul online.

La Internet sunt conectate mai multe sisteme decât ființe umane. Conform unor estimări, peste 26 de miliarde de dispozitive au acces la Internet. Numărul de gadget-uri conectate pe care le utilizează o persoană variază în funcție de țară, însă Cisco estima în 2017 o medie de opt dispozitive pe persoană în SUA și 5,4 în Europa de Vest.

Dacă numerele par umflate, numără câte dispozitive deții. Asigură-te că incluzi electrocasnicele inteligente, telefoanele mobile, computerele și mini-computerele, router-ele, tabletele, ceasurile de mână inteligente, asistenții digitali, sistemele GPS, camerele IP și echipamentele de supraveghere aferente, sistemele de alarmă ale casei, soneriile, aparatele de făcut cafea, mașinile, becurile inteligente, ceasurile, jucăriile, consolele de jocuri și termostatele.

Această creștere va continua, fiind alimentată de tehnologiile viitoare, care vor oferi suport pentru standarde de comunicații mai rapide și mai fiabile, precum rețeaua de telefonie mobilă 5G în cadrul următoarei generații de dispozitive IoT.

De ce este important acest lucru? Deoarece fiecare dispozitiv care se poate conecta la Internet trebuie să comunice cu alte gadget-uri pentru a-și îndeplini funcționalitatea. Pentru a face schimb de mesaje între ele în mediul online, acestea au nevoie de Protocolul de Internet (IP), care livrează aceste mesaje pe baza unei adrese.

Timp de mai multe decenii, versiunea 4 a Protocolului de Internet a dominat universul online, care se află într-o expansiune rapidă. Acesta dispune de un spațiu de 4,3 miliarde de adrese, care sunt însă prea puține pentru a face față cererii actuale, chiar dacă majoritatea dispozitivelor se află într-o rețea locală și utilizează o adresă IP locală, atribuită de router-ul de acasă, care permite conectivitatea la internet.

O nouă versiune de protocol, IPv6, a fost implementată în 2012, oferind mult mai multe adrese decât predecesorul său. Pentru a-ți face o idee, numărul de adrese este atât de vast încât este mai ușor de definit matematic: 3,4×1038. Ți se pare complicat? Iată cum se traduce acesta: aproximativ 340 „undecillion” sau aproximativ 340 de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de adrese.

Pe lângă soluționarea problemei spațiului de adrese și permiterea conectării la Internet a mai multor dispozitive, IPv6 aduce și alte avantaje, cum ar fi o securitate mai bună, o configurare mai ușoară și o prelucrare mai simplă. Pentru a gestiona traficul IPv6, un dispozitiv trebuie să fie compatibil cu acesta la nivelul sistemului de operare, iar acest lucru nu se întâmplă cu toate dispozitivele IoT.

Bitdefender BOX 2 include acum suport pentru IPv6, astfel încât acesta este compatibil cu furnizorii de servicii de Internet care oferă acest tip de conectivitate. Prin urmare, acesta poate comunica cu dispozitivele care acceptă acest protocol (poți verifica aici dacă ai o adresă IPv6 pe diverse dispozitive). Mai simplu spus, soluția Bitdefender de securitate la nivel de rețea este pregătită pentru viitor.

Înainte de a activa funcția IPv6 pe Bitdefender BOX, accesează această pagină, care explică ce trebuie să știi, dar și pe aceasta, pentru a verifica dacă funcționalitatea IPv6 funcționează. Dacă întâmpini probleme după activarea IPv6 pe BOX, accesează acest articol de asistență.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader