Situația globală actuală și stilul de viață asociat acesteia îți afectează memoria și capacitatea de concentrare?

Bitdefender

15 Februarie 2022

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Situația globală actuală și stilul de viață asociat acesteia îți afectează memoria și capacitatea de concentrare?

Criza medicală a provocat numeroase prejudicii adulților și copiilor deopotrivă, atât în lumea fizică, precum și în cea digitală.

După aproape doi ani în care am adoptat un stil de viață specific pandemiei și activitatea online a crescut, ne-am propus să analizăm modul în care această schimbare ne-a afectat memoria și capacitatea de concentrare.

Internetul a devenit parte integrantă din viața de zi cu zi și din ce în ce mai multe persoane se conectează pentru a partaja informații, pentru a lua legătura cu alte persoane sau a obține un anumit grad de recunoaștere socială.

Această conectivitate constantă, stimulată de utilizarea sporită a dispozitivelor inteligente de mici dimensiuni, ne-a îmbunătățit viața. Însă internetul ne poate influența memoria și atenția.

Memoria și atenția noastră s-au înrăutățit odată cu intensificarea activității digitale?

Nansi Lungu, analist comportamental din cadrul Bitdefender, subliniază faptul că a uita este un lucru firesc și că ar avea chiar un efect pozitiv.

„A uita anumite lucruri este perfect normal”, explică Nansi. „Nu numai că este un proces natural, ci și unul sănătos. Creierul uită constant, ceea ce este benefic, în sensul că rearanjează informațiile pentru ca doar cele esențiale să rămână.”

Faptul că uităm din când în când nu este o problema. Nansi îi sfătuiește pe oameni să nu se alarmeze atât timp cât uitatul nu le afectează viața de zi cu zi. În medie, problemele de memorie nu sunt suficient de grave pentru a lua în considerare o afecțiune cognitivă, iar cei care sunt îngrijorați în ceea ce privește capacitatea lor de aducere-aminte și-o pot îmbunătăți oricând prin exerciții.

Vestea bună este că vă puteți îmbunătăți memoria fără prea multe eforturi – un somn de noapte odihnitor poate contribui la îmbunătățirea memoriei, întrucât ajută creierul să proceseze și să consolideze informațiile noi pentru a fi utilizate ulterior.

Un mod prin care internetul ne afectează capacitatea de concentrare și procesul de memorare este prin numărul excesiv de activități media pe care le facem simultan. Acest fenomen poate reduce puterea de concentrare susținută și poate limita capacitatea de stocare a memoriei interne având în vedere cantitatea imensă de informații mereu în fața noastră.

„Când vine vorba de memorie și concentrare, problema cu internetul este că acesta ne poartă într-o zonă de multi-tasking care ne atrage atenția chiar și când informațiile nu sunt esențiale”, a explicat Nansi.

Creierului îi este greu să proceseze rapid informațiile, aduse pe tavă din numeroase contexte și direcții, și să le asocieze cunoștințelor noastre deja existente.

„Calitatea informațiilor stocate atunci când suntem implicați în astfel de activități este foarte scăzută. Astfel că nu este vorba doar despre dificultatea cu care recuperăm acele amintiri, ci și faptul că le absorbim atât de repede îi transmite creierului de la bun început că ele nu sunt atât de importante. Acest multi-tasking scade calitatea memoriei, atenția și reduce capacitatea de a ne concentra mai mult pe anumite subiecte.”

Mai mult timp în fața ecranului pentru copii și adolescenți

Copiii și adolescenții sunt mari consumatori de internet, dar și utilizatori avizați când vine vorba de multi-taskingul digital, ca urmare a adoptării dispozitivelor inteligente de la o vârstă fragedă. Conform unui studiu recent, 95% dintre adolescenții din SUA recunosc că au acces la un smartphone, iar 45% utilizează internetul aproape constant. Ei își petrec mare parte din timpul liber pe rețelele de socializare precum TikTok, Instagram și Facebook, urmărind videoclipuri în timp ce sunt asediați cu un flux continuu de informații. Și copiii și adolescenții au dificultăți în a echilibra timpul petrecut în fața ecranului cu activitățile offline, în special în timpul pandemiei.

Tinerii au fost afectați emoțional de restricțiile impuse de pandemie mai mult decât adulții.

„Creierele noastre sunt mai flexibile decât am crede, dar consider că tinerii sunt mai expuși decât adulții”, a spus expertul. „Adulții au exersat toată viața, știu până unde să se întindă și când să se oprească. Deși poate nu sunt cei mai fericiți oameni din lume, ei au ajuns la acest echilibru. Același lucru nu se aplică și tinerilor.”

În pofida efectelor negative ale pandemiei, care includ lipsa interacțiunii sociale, Nansi a observat un efect pozitiv asupra memoriei și atenției copiilor.

„Pe perioada în care copiii au participat la cursurile online, ei au dormit mai mult”, a spus acesta. „Și somnul este cea mai importantă și simplă componentă biologică ce poate fi reglată. Dacă nu te odihnești, îți pierzi concentrarea și îți scade capacitatea de memorare.”

Nansi recomandă limitarea timpului în exces în fața ecranului în rândul copiilor în favoarea unor activități intelectuale mai intense pentru a reduce efectele negative. De asemenea, sugerează și optarea pentru activități fizice și creative care nu presupun conectarea la internet, pentru a-i ajuta pe copii și pe părinți să se deconecteze și să se relaxeze.

Internetul a devenit o parte integrantă din viața de zi cu zi și este, adesea, mijlocul principal prin care oamenii își împărtășesc informații și se conectează cu ceilalți. Suntem conștienți de beneficiile și avantajele erei digitale, însă capacitatea de a utiliza tehnologia cu moderație a devenit un aspect esențial pentru a avea o viață sănătoasă, însemnată și echilibrată.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader