Meta sancționată cu o amendă de 14 milioane de dolari în Australia pentru că aplicația sa VPN colecta date personale

Bitdefender

02 August 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Meta sancționată cu o amendă de 14 milioane de dolari în Australia pentru că aplicația sa VPN colecta date personale

Sistemul judiciar din Australia a sancționat recent compania Meta cu o amendă de 14 milioane USD pentru că aplicația VPN, pe care le-o oferea utilizatorilor cu promisiunea păstrării confidențialității datelor lor, de fapt, colecta informații despre aceștia fără să dezvăluie acest lucru.

Chiar dacă a durat câțiva ani, autoritățile australiene au amendat, în cele din urmă, compania Meta pentru colectarea necorespunzătoare a datelor prin intermediul aplicației Onavo, de pe vremea când denumirea companiei era Facebook.

Problema era simplă. Aplicația VPN Onavo promitea că păstrează informațiile personale ale utilizatorilor în siguranță, însă, în același timp, aceasta colecta datele personale ale utilizatorilor, de care avea nevoie în scop de publicitate. O parte dintre informații se refereau la locația utilizatorilor, data și chiar frecvența de utilizare. Problema nu era neapărat că aplicația colecta aceste informații, ci că nu a informat utilizatorii cu privire la această practică.

„Este posibil ca nedivulgarea unor informații suficiente să fi privat zeci de mii de consumatori australieni de șansa de a lua o decizie informată cu privire la colectarea și utilizarea datelor lor înainte de a descărca și/sau utiliza Onavo Protect”, a declarat judecătoarea Wendy Abraham în hotărârea judecătorească, conform reportajului Reuters.

De fapt, amenda de 14 milioane de dolari pare a fi mai degrabă o mustrare, având în vedere că aceeași judecătoare a explicat că suma se putea extinde la miliarde de dolari. Australienii au descărcat aplicațiile de sute de mii de ori și fiecare infracțiune se sancționează cu o amendă de aproximativ 775.000 USD. Judecătoarea a declarat că „aceste contravenții pot fi caracterizate ca un singur tipar de conduită.”

Meta a emis o declarație în care spune că intenția sa nu a fost de a înșela utilizatorii și că, în prezent, au implementat o serie de instrumente noi care să ajute utilizatorii să afle ce se întâmplă cu datele lor.

Pentru a naviga în siguranță pe internet, vă recomandăm soluțiile de securitate cibernetică recunoscute internațional.  Cu Bitdefender Premium VPN, păstrarea confidențialității și obținerea libertății digitale sunt la fel de ușoare precum acționarea unui întrerupător. Creați depozite de date, faceți streaming și descărcați orice fel de conținut fără a expune nici măcar un singur octet de informații personale.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader