Jumătate dintre utilizatorii de internet cad pradă atacurilor cibernetice

Bogdan BOTEZATU

06 Iulie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Jumătate dintre utilizatorii de internet cad pradă atacurilor cibernetice

 
Jumătate dintre utilizatorii de computere spun că au fost victima unei forme sau alta de infracțiune cibernetică, potrivit unui raport în materie de securitate cibernetică realizat de NordLocker.
Infracțiunile cibernetice nu au limită și, cu toate că campaniile de conștientizare cu privire la spațiul cibernetic s-au înmulțit în ultimele luni, atacurile care vizează utilizatorii de internet au crescut, atât numeric, cât și din punct de vedere al sofisticării. Persoanele rău-intenționate nu apelează doar la îngrijorările create de pandemia de coronavirus pentru a-și umple buzunarele, folosind fiecare metodă pe care o cunosc pentru a face o nouă victimă.
În luna aprilie, compania a efectuat un sondaj la care au participat 1.400 de utilizatori de internet din SUA și Regatul Unit, iar rezultatele au arătat că 50% dintre participanți au fost victimele activităților periculoase din spațiul cibernetic.
În rândul britanicilor, procentul este de 55%, pe când, în cazul americanilor, 67% au recunoscut că au identificat activități periculoase în spațiul cibernetic în timp ce utilizau dispozitive cu conexiune la internet. Virușii, tentativele de phishing și furtul de parole s-au numărat printre cele mai comune incidente din spațiul cibernetic pe care le-au menționat utilizatorii.

  • 33% dintre participanții din Regatul Unit comparativ cu 46% dintre participanții din SUA s-au confruntat cu atacuri malware
  • 20% dintre participanții din Regatul Unit comparativ cu 32% dintre participanții din SUA au fost victimele unei înșelătorii prin e-mail
  • 14% dintre participanții din Regatul Unit comparativ cu 23% dintre participanții din SUA spun că le-au fost furate parolele

În plus, aproximativ 8% dintre utilizatorii din Regatul Unit și SUA au fost victimele unui atac ransomware și li s-a cerut o recompensă pentru a recăpăta accesul la documentele și fișierele lor.
Raportul a mai indicat și câteva aspecte interesante despre părerea publicului larg cu privire la expunerea datelor personale în mediul online. Majoritatea utilizatorilor compară expunerea datelor cu pierderea unui portofel sau a unor documente personale sau cu pătrunderea unui infractor în locuința lor.
„Peste 75% dintre utilizatori au spus că pierderea unui dispozitiv sau aflarea veștii că cineva are acces la computerul lor personal este extrem de îngrijorătoare”, au spus cercetătorii. „76% dintre utilizatorii britanici ar fi extrem de îngrijorați dacă li s-ar fura parola de la email, considerând că ar fi mai rău decât dacă și-ar pierde locul de muncă. În SUA, 72% dintre participanți ar fi îngrijorați — aceștia au spus că ar fi mai rău decât o boală, dar nu la fel de rău ca pierderea locului de muncă.”
La ce țin utilizatorii cel mai mult? Utilizatorii din ambele țări țin la dosarele medicale, registrele fiscale, fotografiile personale și fișierele al căror conținut este legat de muncă, toate acestea fiind informații cu caracter personal care sunt, de obicei, stocate pe computerele utilizatorilor. Cu toate acestea, dispozitivele respective sunt de multe ori folosite și de soți (în jur de 40%), copii (20%), părinți (6%) și colegi de muncă (3%).

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader