Împreună construim comunități digitale sigure! #StopCyberbullyingDay

Bitdefender

15 Iunie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Împreună construim comunități digitale sigure! #StopCyberbullyingDay

Pe 16 iunie sărbătorim #StopCyberbullyingDay sau ziua internațională împotriva abuzului cibernetic, un eveniment global care promovează unitatea și acțiunea pentru a ne asigura că fiecare cetățean digital se poate bucura în siguranță și cu încredere de beneficiile tehnologice pe care ni le oferă lumea modernă, pentru a învăța, a comunica și a prospera.

Până de curând, abuzul era limitat la locul de joacă, la școală sau la locul de muncă. În general, acest fenomen este văzut ca un atac premeditat sau planificat, menit să intimideze și să provoace neplăceri de natură emoțională sau fizică altor persoane.

În epoca digitală, aceste forme agresive de comportament au reușit să se răspândească în toate colțurile internetului, fenomenul dobândind tipare și forme noi cu ajutorul dispozitivelor conectate și platformelor de socializare, care ar putea afecta milioane de utilizatori.

Oricine poate deveni victima bullyingului cibernetic

Abuzul cibernetic sau cyberbullyingul este definit ca formă de hărțuire desfășurată de indivizi în mediul online și integrează o varietate de comportamente agresive și toxice, cum ar fi trollingul, batjocura, asumarea identității altei persoane, răspândirea minciunilor sau informațiilor false despre alte persoane, urmărirea și trimiterea de mesaje amenințătoare.

Internetul nu stabilește limite de timp pentru agresorii cibernetici, care își pot hărțui în mod continuu victimele și, mai important decât atât, le oferă acestora anonimitate și convingerea falsă că acțiunile lor nu au repercusiuni în viața reală.

Cele mai recente studii dezvăluie câteva statistici îngrijorătoare:

  • 46% dintre adolescenții din SUA cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au fost victime ale bullyingului online
  • 41% dintre adulții din SUA au avut parte de experiențe de bullying cibernetic, într-o formă sau alta
  • 60% dintre internauți au suferit sau au fost expuși bullyingului și hărțuirii online
  • Majoritatea cazurilor de bullying cibernetic au loc pe platformele de socializare precum Instagram, Facebook, TikTok și Twitter și pe platformele de gaming

Cyberbullyingul poate avea efecte pe termen lung asupra vieții reale și poate afecta atât copiii, cât și adulții. De la dificultatea de adaptare, anxietate, depresie, dificultăți de natură academică, izolare și până la tulburări de somn și de alimentație, impactul acestui tip de abuz poate fi resimțit la nivel emoțional, fizic și mintal.

„Cel mai bun mod prin care putem combate cyberbullyingul este să-l împiedicăm să se întâmple sau să încercăm să stopăm acest fenomen de la bun început”, explică Nansi Lungu, Behavioral Analyst, Bitdefender. „Este important să ai un echilibru emoțional. Acest lucru te poate proteja împotriva efectelor acestui fenomen sau le poate diminua. Ca orice altă formă de abuz emoțional, cyberbullyingul apare atunci când oamenii se simt izolați sau vulnerabili emoțional”.

Împreună putem schimba situația și redobândi echilibrul prin combaterea efectelor negative ale cyberbullyingului, promovând siguranța cibernetică

Agresorii cibernetici pe care îi întâlnim în mediul online trebuie descurajați și o metodă prin care putem face asta este să nu le alimentăm nevoia patologică de a-i umili pe alții. Pe lângă crearea unei comunități digitale mai incluzive, care se bazează pe atenție și empatie, este nevoie de un sistem de sprijin sigur și de încredere dedicat victimelor potențiale, care le poate ajuta să-și întărească stima de sine și reziliența în fața atacurilor online.

„Este esențial să faci o selecție meticuloasă a persoanelor cu care interacționezi atât în lumea digitală, cât și în cea fizică”, adaugă Nansi. „Experiențele noastre online ar trebui să încurajeze pozitivismul prin mulțumire, cunoștințe și relații. Confruntarea în mediul online produce confuzie atât în ceea ce privește interpretarea expeditorului, cât și sensul mesajului. Este mai simplu să ajungi la un punct de conflict atunci când cunoști superficial cealaltă persoană. Alege cu atenție persoanele cu care interacționezi online și cere clarificări înainte să le confrunți.”

Majoritatea agresorilor pe care îi întâlnim în mediul online vor atenție, însă puțini înțeleg faptul că acțiunile lor nocive vor face parte din informațiile publice pentru totdeauna, ceea ce înseamnă că orice conținut negativ sau dăunător pe care îl partajează poate afecta și reputația lor online. Acest lucru înseamnă că, în mare măsură, comportamentul lor inadecvat sau informațiile pe care le fac publice le pot afecta viețile în mod semnificativ, inclusiv admiterea la facultate, cariera, relațiile și familia.

Iată ce poți face:

  • Povestește-i unei persoane în care ai încredere despre experiența ta negativă din mediul online.
  • Păstrează toate dovezile hărțuirii și abuzului online pentru a le arăta autorităților de aplicare a legii sau platformei în cauză.
  • Nu riposta. Stabilește cu calm limite și spune-i celui care te hărțuiește să se oprească. Dacă această persoană refuză sau continuă să aibă un comportament toxic față de tine, poți lua măsuri suplimentare, cum ar fi să informezi poliția sau alte părți relevante.
  • Fii un exemplu de urmat pentru tine, familia ta și colegi, adoptând un comportament digital adecvat. Doar pentru că internetul oferă o cale simplă prin care cineva își poate amplifica frustrările, îi poate răni pe alții sau spune lucruri urâte, nu înseamnă că trebuie să facem asta.

Părinții sau cei care au copii în grijă pot sărbători #StopCyberbullyingDay aducând acest fenomen la cunoștința celor din generația mai tânără și educându-i cu privire la consecințele cyberbullyingului și cum se pot proteja împotriva acestuia:

  • Fii un exemplu pentru copiii tăi și cei care te urmăresc în mediul online, dând dovadă de empatie și înțelegere și promovând comportamente digitale adecvate.
  • Ascultă-ți proactiv copiii și creează un mediu de încredere în care aceștia pot vorbi deschis cu tine despre problemele și experiențele lor online negative.
  • Doar 38% dintre victimele cyberbullyingului sunt dispuse să recunoască acest lucru către părinți, pentru că se simt jenate sau sunt speriate că ar putea suferi repercusiuni, cum ar fi limitarea timpului petrecut în fața ecranului și a accesului la internet. Oferă-i asigurări copilului tău că îl vei sprijini indiferent de ce se întâmplă.
  • Învață-ți copiii cum să observe și să raporteze orice formă de bullying cibernetic, fie că este vorba despre abuz verbal, hărțuire, trolling sau persecutare.
  • Asigură-te că orice interacțiune toxică dintre copilul tău și un agresor nu continuă. Încetează orice comunicare după ce ai salvat probe și ai șters sau ai blocat persoana toxică respectivă din contul sau dispozitivul copilului tău.

Majoritatea victimelor sunt prea jenate sau speriate să vorbească despre experiențele lor sau să ceară ajutorul familiei, prietenilor sau profesioniștilor din domeniul medical atunci când sunt persecutate. Procesul de vindecare necesită timp, răbdare și perseverență și nimeni nu ar trebui să sufere în tăcere. Înconjoară-te cu energie pozitivă și asigură-te că ai alături un prieten sau un membru de familie care te poate ajuta să găsești o modalitate eficientă și sănătoasă pentru a combate cyberbullyingul.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader