Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Repararea imprimantei familiei

Bitdefender

08 Decembrie 2021

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Ghidul de asistență tehnică în perioada sărbătorilor: Repararea imprimantei familiei

Nu sunt mulți cei care consideră că imprimanta familiei constituie o vulnerabilitate de securitate în rețeaua de acasă. Cu toate acestea, în prezent, imprimantele au acces la întreaga rețea de acasă și chiar la internet. Acest lucru le face ținte perfecte pentru atacatorii specializați în IoT (Internet of Things ). De vreme ce se apropie sărbătorile, să profităm de această ocazie pentru a le spune celor dragi de ce este important să securizeze imprimanta familiei împotriva hackerilor.

Să fim sinceri. Imprimanta familiei este ultimul dispozitiv la care ne gândim că ar fi vulnerabil la amenințări. Deși se numără printre cele mai populare 10 dispozitive IoT, reprezintă doar 1,88% totalul acestor gadgeturi, așa că oamenii nu consideră că imprimanta este un magnet pentru hackeri.

Dar atacatorii vizează aceste dispozitive, uneori pentru a fura date confidențiale, dar mai ales pentru a le folosi drept puncte de plecare ale unor atacuri mai ample și mai sofisticate împotriva altor dispozitive din aceeași rețea, cum ar fi laptopuri. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a securiza imprimanta și a bloca accesul atacatorilor la rețeaua ta de acasă.

Restricționează tipărirea din cloud

Dacă imprimanta poate prelua comenzi din cloud, ia în considerare restricționarea acestei funcții, dacă nu o utilizezi. Orice slăbiciune din cloud devine o slăbiciune a rețelei de acasă, așa că cel mai bine este să dezactivezi accesul la cloud dacă nu îl utilizezi în mod activ.

Dezactivează protocolul UPnP din rețeaua de acasă

UPnP (Universal Plug and Play) este un protocol util pe care îl poate folosi routerul de acasă pentru a permite dispozitivelor să se vadă în rețea. De asemenea, permite aplicațiilor să „scape” de restricțiile impuse de firewall-uri. Dezavantajul este că poate permite dispozitivelor din alte rețele să acceseze serviciile expuse din rețeaua ta. În trecut, le-a permis hackerilor să implementeze malware și să lanseze atacuri DDoS (Mirai Botnet). Cel mai bine este să-l dezactivezi.

Configurează o parolă unică pentru imprimantă

Imprimantele pot fi accesate prin parolă, la fel ca majoritatea dispozitivelor IoT. Parolele implicite, oferite de furnizor, sunt ușor de găsit pe internet. Atacatorii folosesc motoare de căutare IoT precum Shodan pentru a descoperi imprimante vulnerabile și pentru a lansa atacuri de tip dicționar sau de tip brute-force. Schimbă parola implicită a imprimantei și configurează o parolă alfanumerică unică, greu de ghicit.

Aplică patch-uri imprimantei

La fel ca majoritatea dispozitivelor IoT, imprimantele au un volum considerabil de software de bază care necesită întreținere regulată, de obicei sub formă de actualizări de firmware de la furnizor. Asigură-te că imprimanta este actualizată cu cele mai recente actualizări și patch-uri de securitate.

Utilizează un router securizat

După cum am subliniat anterior, routerul de acasă este o poartă de acces către fiecare volum de date care intră în și iese din rețea, așa că este primul dispozitiv pe care atacatorii îl vor viza pentru a prelua controlul asupra rețelei tale. Unii comercianți de routere, cum ar fi partenerii noștri de la Netgear, integrează securitatea direct în produsele lor. Ia în considerare să optezi pentru un router inteligent care rulează Platforma de securitate IoT de la Bitdefender, fie că este din comerț, fie că este de la furnizorul tău de servicii de internet (ISP). În acest fel, obții și informații valoroase despre orice dispozitiv IoT vulnerabil din rețeaua de acasă și poți opri atacatorii înainte ca aceștia să ajungă la el.

Rămâi în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader